FEM SPANINGAR: "Kaptenen visade vägen"

SOLNA. AIK besegrade Degerfors med 2-0.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Kaptenen visade vägen
AIK behövde spelare med karaktär. Spelare som vågade. Spelare som klev fram och tog ansvar. Det gjorde Alexander Milosevic. Han var precis så som en lagkapten ska vara när läget är besvärligt. Tidigt i matchen inledde han med en maxlöpning ut mot Degerfors bänk där han gjorde en resolut brytning och visade lagkamraterna att det här ska göras ordentligt i 90 minuter. Sedan nickade han in 1-0. Han var också uppe i motståndarnas straffområde och fick läge att göra 2-0.

Sedan, med tanke på mittbackens bakgrund kring huvudskada, så var det obehagligt när han blockade ett skott med huvudet så att han blev liggande. Men han reste sig och körde vidare. Och när Degerfors tryckte på så var Milosevic där det behövdes och skickade bort bollar med huvud och fötter.

Spelet imponerade inte, men ingen inom AIK lär bry sig
Ett mål på en hörna och ett självmål. Men tre livsviktiga poäng i jakten på nytt allsvenskt kontrakt.

Det var inte så att AIK radade upp chanser hemma mot Degerfors. Besart Celina hade ett jätteläge efter 20 minuter efter ett bra förarbete av Erick Otieno, men där Joseph Gyau dök upp och blockade i sista sekunden. Sedan Milosevic 1-0 på hörna och självmål till 2-0. Det var det som AIK hade i chanser. Men det räckte.

Degerfors taktik var tydlig. Man drog ner tempot, passade runt i lugnt och ro i hopp om att hemmasupportrarnas tålamod snabbt skulle ta slut. Men om du ska ha en sådan taktik så måste du göra jobbet ordentligt. Då slog Anton Saletros in en fin hörna, Diego Campos markerade inte Milosevic ordentligt och Joseph Gyau släppte stolpen där bollen gick in i mål.

Så när det stod 1-0 i halvtid så behövde bortalaget attackera mer.

Degerfors saknade spets
Spelmässigt var Degerfors bättre än AIK. Bättre på att bygga spel. Bättre på att ta sig framåt. Men sedan då? På tok för lite spets framåt för att kunna såra och straffa. Med någon bättre offensiv spelare så kanske. Men nu gick det inte. Tyckte lite synd om Hugo Bolin som sprang runt helt ensam som nia.

AIK slog bort passningar, framför allt i början av andra halvlek var det många individuella misstag.

Nordfeldt bröt negativt mönster
När AIK var som mest tillbakatryckt i den andra halvleken, och det började att kännas som att Degerfors kanske skulle få in en kvittering, då visade Kristoffer Nordfeldt rutin. Målvakten la sig ner och signalerade att han hade ont. In på sjukvård och ett spelavbrott på tre-fyra minuter. När spelet kom igång igen så kom bortalagets press av sig. I stället gick AIK upp och gjorde 2-0. Game over.

Oerhört viktiga poäng för AIK
Sju omgångar kvar. Nu har AIK två poäng ner till Sirius på kval och Degerfors på nedflyttning. Degerfors har Varberg kvar, vilket man säkert är väldigt nöjd med. Man har också Sirius kvar.

AIK då? Henning Berg hade nog också gärna haft Varberg kvar att möta.

Berg har varit AIK-tränare i tio matcher. Det har blivit segrar mot Varberg, Sirius och Degerfors. Oavgjort mot Kalmar FF, BP och Malmö FF. Förluster mot Häcken, IFK Norrköping och Hammarby.

Berg har alltså besegrat lagen som ligger på plats 14,15 och 16. Så han hade nog gärna haft fler bottenlag kvar att möta. Kvar att möta är Djurgården som är fyra, Häcken som är trea, Mjällby som är sjua, Elfsborg som är tvåa, Halmstad som är tia, IFK Göteborg som är elva och Värnamo som är nia.