FEM SPANINGAR: "Landslagsmässig insats av Widell Zetterström"

MALMÖ. Toppmötet mellan Malmö FF och Djurgården slutade 1-1, efter en sen kvittering från bortalaget på Eleda Stadion.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Första halvlek bäddade för MFF-vinst
Matchinledningen var jämn, men en bit in i första halvlek stod det klart att Malmö FF-spelarna bestämt sig för att de skulle bryta negativa trenden i allsvenskan, med bara en seger på de fem förgående matcherna innan dagens stormöte. De himmelsblå anföll aggressivt, kastade sig in i glidtacklingar och vann bollen flera gånger, och lyckades hitta ytor bakom en högt stående DIF-backlinje. Gästerna inledde hyfsat, främst genom ett par attacker av Edward Chilufya, men hade svårare under en period när intensiten vreds upp. Chilufya hade Djurgårdens bästa läge i den 39:e minuten men avslutade ganska lamt på den comebackande Johan Dahlin. Desto mer hade planens andra målvakt Jacob Widell Zetterström att göra. Först överlistade Antonio Colak målvakten på en straff i den 16:e minuten och gav MFF ledningen. Men 23-åringen vann de nästkommande duellerna med MFF-anfallaren, och stod för två fenomenala reflexräddningar inom loppet av tio minuter som höll Djurgården kvar i matchen.

Starkt att ta poäng med Eriksson bortplockad
Andra halvlek fortsatte i samma anda. Malmö FF med initiativ, målchanser och boll, och Djurgården som fortsatte att vara farligt när tillfällen gavs till attack. Gästerna tog ut en misslyckad Joel Asoro, satte in Niklas Bärkroth och lät Chilufya spela ännu mer centralt i anfallet. Chilufya sprang sig till ännu ett friläge - utan att hinna ikapp bollen - och Hampus Finndell fick dessförinnan ett dubbelläge att kvittera. Målet kom tio minuter innan full tid istället, när Hjalmar Ekdal mötte Elliot Käcks fina inlägg och styrde in 1-1 från nära håll. Mål för andra matchen i rad från mittbacken. Lagen fick varsitt jätteläge därefter. Chilufya träffade ribban med ett dräpande skott, och Erdal Rakip hade chansen att ge MFF segern i slutminuterna. Men holmgången slutade 1-1 - ett resultat som gör att Djurgården behåller serieledningen. MFF gjorde det mesta rätt för att plocka bort spelmotorn Magnus Eriksson, som knappast hade någon stor dag. Att Djurgården ändå lyckas ta poäng utan något större Eriksson-bidrag är starkt.

Colaks mål behövs för att MFF ska vinna
Straffmålet gör att Antonio Colak, på nio mål, skuggar Samuel Adegbenros tio fullträffar i skytteligatoppen. Efter en flygande start på sommaren och en kallelse till det kroatiska landslaget, har det gått trögare för 28-åringen på sistone. Innan dagens match stod Colak på tre mål under tio matcher sedan augusti inleddes - då kom två av dessa mot Rangers på bortaplan. Den är ingen tillfällighet att Malmö FF inte vunnit lika ofta när Colak inte kunnat bidra i målproduktionen. Straffen för övrigt den första som kroaten slagit i MFF, vilket säger en del om hur viktigt det var att få göra mål i dag. Men den räckte inte. Colak borde gjort minst ett spelmål också med tanke på alla chanser, och det börjar bli ganska uppenbart att hans mål behövs för att Malmö FF ska avgöra fotbollsmatcher.

Landslagsmässig Widell Zetterström
I en vanlig match mot en normalt presterande målvakt hade också Colak gjort två eller tre mål. I dag var dock Jacob Widell Zetterström allt annat än normalpresterande i målet. 23-åringen var den största anledningen till att Djurgården fick med en poäng på Eleda Stadion, och stod för inte mindre än tre fantomräddningar, där den mest avgörande kom några minuter innan slutet på Erdal Rakips skott. Den långtidsskadade Aleksandr Vasiutins ersättare stod för en insats som höll landslagsklass. Planen är väl att målvakten ska hamna i Blågult någon dag, även om han bland annat har planens andra keeper Johan Dahlin framför sig i den rangordningen.

MFF har uppenbara problem framåt och bakåt
1-1 gör att MFF har en vinst på de fyra senaste hemmamatcherna i allsvenskan. De har varit i ledning och varit spelförande under större delen av dessa matcher, men trepoängaren har bara kommit mot Degerfors. Ineffektiviteten i laget börjar bli ett uppenbart problem i fjärdeplacerade MFF:s strävan att nå högre upp i tabellen. Dessutom har de lika tydliga problem på inlägg och fasta situationer, där de för andra matchen i rad släpper in en mål på den bortre stolpen. Rättar laget inte till dessa problem kommer MFF fortsätta att behöva jaga underifrån i guldstriden.

Publicerad 2021-09-18 kl 18:35