FEM SPANINGAR: “Larssons högerfot är ett guldvapen för AIK”

SOLNA. AIK vann med 2-0 hemma mot Kalmar.
Här är Fotbollskanalens Jesper Thedéens fem spaningar från matchen.

Inget av lagen vågade i första halvlek
Matchen inleddes i ett kontrollerat tempo där båda lagen kände på varandra. Kalmar hade mer boll än AIK och spelade som vanligt under Henrik Rydströms ledning småtrevligt, men laget hade problem att skapa chanser i sista när man kom fram till straffområdet. AIK kändes å sin sida mer aktivt och hungrigt när de kom fram offensivt, men även Solnalaget hade problem att skapa chanser mot KFF.

Första halvlek var i ärlighetens namn rätt intetsägande där båda lagen inte ville offra speciellt mycket. Med stöd från hemmapubliken hade AIK gott och väl kunnat pressa Kalmar högre upp i plan för att tvinga fram misstag, men “Gnaget” valde i stället att ligga lågt och bevaka ytor. Kalmar pressade visserligen högre än AIK, men slog få passningar som hotade AIK:s backlinje.

En förklaring till att inget av lagen skapade chanser i första halvlek låg också i bristen på djupledsspel. Bägge backlinjerna stod i sekvenser högt upp, men i stället för att slå en längre boll att löpa på för forwards valde lagen allt som oftast att spela runt bollen inom laget.

Kalmar gjorde AIK irriterat
Första halvlek såg nog i stora delar ut som Kalmar ville, bortsett från bristen på målchanser. AIK kom aldrig till i sin press och det var KFF som kontrollerade första halvlek. Detta verkade också göra AIK-spelare på plan något irriterade, där Sebastian Larsson bland annat drog på sig en varning när han stoppade ett lovande KFF-anfall. Och på läktarplats var det stor irritation, främst mot slutet av första halvlek där det knappast var jubel åt hur matchbilden var. I halvtid buade också AIK-publiken åt 0-0-resultatet, en tydlig indikation om vad åskådarna tyckte om AIK:s insats i första halvlek.

Sebastian Larssons högerfot är ett guldvapen
Sebastian Larsson har en fantastisk högerfot och den tillsammans med spelare som Mikael Lustig, Soirios Papagiannopoulos och Alexander Milosevic på plan innebär ett konstant hot på fasta situationer. I första halvlek fick AIK inte en enda hörna, men i början av den andra skapade Solnalaget två sådana. På den första nickade Milosevic i stolpen och på den andra nickade mittbacken in 1-0. Ett guldvapen är vad det är, Sebastian Larssons högerfot och hotet i luftrummet. För när spelet inte klaffar kan AIK alltid skapa chanser. Det är helt enkelt inte hela världen om spelet låser sig i en match.

Var fanns hoten, Kalmar?
Kalmar spelade fin fotboll mot AIK och det är en fröjd att se laget spela under årets säsong kontra de senaste. Passningsspelet är som dag och natt kontra fjolåret, men laget har fortfarande problem att skapa chanser. Mot AIK hade laget bara ett avslut i första halvlek och efter AIK:s ledningsmål kändes det aldrig farligt. Kalmar måste hota mer offensivt och man måste våga slå fler avgörande passningar.

Bra inhopp, Goitom
Henok Goitom inledde på bänken men i mitten av andra halvlek fick forwarden hoppa in och genast fick AIK:s anfallsspel ett lyft. Forwarden börjar komma till åren (han fyller 37 i höst), men bidrar alltid när han kommer in. Han är vass i targetspelet och trots att han inte är så snabb längre bidrar han även i djupled. Goitoms konkurrent Bojan Radulovic har inte imponerat och det skulle inte förvåna om Goitom får chansen från start mot Örebro nästa måndag.

Publicerad 2021-07-18 kl 19:28