FEM SPANINGAR: "Målskytt - men lär bli utkonkurrerad"

Svenska cupen (herr)

MALMÖ. Malmö FF besegrade Halmstads BK med 4-1 i svenska cupens gruppavslutning.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från matchen mellan MFF och HBK i spelaren ovan.

Omotiverat Malmö FF i första
Malmö FF fann sig i ett udda läge. Utslaget inför dagens avslutande gruppspelsmatch innebar mötet med HBK att det var lagets sista tävlingsmatch innan den allsvenska starten. Motivationen var långt ifrån den största från MFF-spelarna inledningsvis. De hade svårt att ta sig fram centralt förbi det lågt stående HBK-laget och fick ofta gå via kanterna. Hemmalaget tog ledningen i den 33:e minuten genom Marcus Antonsson, bara för att se Amir Al-Ammari kvittera sex minuter senare med ett kanonskott. Det såg ut att bli ytterligare en match där de svenska mästarna skulle köra fast mot ett lägre rankat lag.

Till slut en bra MFF-halvlek i cupen
På två matcher gjorde Malmö FF inte en enda bra halvlek i matcherna mot Västerås SK och Gais. Slutligen kom den efter pausen mot HBK, då gästerna ledningsmål fick liv i MFF. I den 51:e minuten gjorde 18-årige Sebastian Nanasi sitt första tävlingsmål i MFF. Ola Toivonen och inhopparen Amin Sarr fyllde på och med kvarten kvar att spela hade hemmalaget en 4-1-ledning. Segersiffrorna stannade där också, men Adi Nalic borde gjort femman på något av hans två lägen mot slutet. Det viktigaste för MFF var att de äntligen fick något slags flyt i spelet offensivt. Ett redan utslaget HBK är inte den bästa värdemätaren, men andra halvlek visade prov på en rörelse och fantasi som de himmelsblå saknat under året. Framförallt var Toivonen instrumental i Anders Christiansens frånvaro och hade en fot med i det mesta offensivt.

Antonsson lär bli utkonkurrerad
I den tredje cupmatchen från start kom till slut Marcus Antonssons första mål. Detta borde kommit i premiären mot VSK, och anfallaren förde en anonym tillvaro mot Gais i måndags. Innan Antonsson gjorde målet idag såg det ut att bli ytterligare en sådan insats där 29-åringen bidrog med för lite i spelet. Men i takt med att MFF började spela ut i andra halvlek hittade Antonsson sin roll bättre och omdömet får omprövas. Det slutgiltiga är sett till svenska cupen-spelet inte något positivt. Grekisk media skriver att MFF är nära ett lån av den Paok-utfryste kroaten Antonio ColakAntonsson hade behövt ett bättre cupfacit för att vara säker på att inte bli utkonkurrerad, om nu 27-åringen anländer från Grekland.

Två unga MFF:are stack ut
Pavle Vagic är efter Rasmus Bengtssons avsked definitivt Malmö FF:s fjärde mittbacksval i rangordningen, om man inte tar med Oscar Lewicki i beräkningen. Med flertalet spelare borta fick 21-åringen idag flyttas upp till sin mer naturliga position på innermittfältetVagic löste det galant och stod för en fin öppnande passning som föranledde Nanasis 2-1-mål. För Nanasi var det hans första mål i tävlingssammangang i A-laget. Redan i första halvlek hade 18-åringen ett mål inne som blev felaktigt avvinkat för offside. Vänsteryttern led en tung kväll när MFF åkte ur cupen mot Gais – men förvaltade tränaren Jon Dahl Tomassons förtroende i hans andra raka match från start. Sören Rieks går skadad men chanserna kommer bli färre för Nanasi, då nyförvärvet Veljko Birmancevic väntas bli Rieks huvudkonkurrent på vänsterkanten.

En poäng är för dåligt HBK
Förra årets superettanvinnare hade nog inga större förhoppningar om avancemang från gruppen. Men Bollklubben räknade heller inte med att spela om tredjeplatsen i gruppen inför avslutningen – med lag som Gais och Västerås SK före. Krysset mot VSK blev Halmstads enda poäng, och de var inte nära idag heller. Mot MFF höll de ihop laget bra under första halvlek utan att kunna hota hemmalagets försvar. Kvitteringen var ett resultat av två väldigt fina indivuduella prestationer – Erik Ahlstrands dribblingsräd och Amin Al-Ammaris vänsterslägga – och mycket mer än så hade inte HBK. Svenska cupen-insatsen fyller inte direkt upp självförtroendet inför comebacken i allsvenskan.

Publicerad 2021-03-06 kl 16:33