FEM SPANINGAR: “MFF:s spökmotståndare slog till igen”

MALMÖ. IFK Norrköping kvitterade sent och ordnade ett 1-1-resultat borta mot Malmö FF.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Malmö-Norrköping i spelaren ovan.

Åtta borta, sedan kom en ny skada i MFF
Inför matchen stod det klart att sex spelare i Malmö FF skulle missa matchen på grund av skador, därtill var Jo Inge Berget och Anders Christiansen avstängda mot IFK Norrköping. Halvvägs in i första halvlek åkte MFF på ett nytt avbräck när mittfältaren Bonke Innocent satte sig ner på gräset för andra gången och tvingades kliva av. MFF inledde matchen med ett slags 4-2-3-1 där Veljko Birmancevic agerade i en nummer tio-roll, men bytet gjorde att den offensive Sebastian Nanasi gick på mitten bredvid Erdal Rakip. Vid det laget hade redan MFF-målvakten Ismael Diawara räddat Christoffer Nymans straff i den tolfte minuten, och Jonathan Levi prickade stolpen efter ett vackert anfall kort senare. Peking hade ett par riktigt bra perioder där de vållade hemmalaget stora problem under första halvlek, men de varade inte mer än några minuter innan MFF stabiliserade spelet igen.

Nalics mål såg ut att ge kontroll
21-årige Peter Gwargis fick sin startdebut för Malmö FF i dag och en chans att stryka minnet av straffen han orsakade mot IFK Göteborg för en månad sedan. Det gick inte alls bra. Högeryttern blev utbytt i paus mot Adi Nalic, som inte behövde mycket tid för att sätta sin prägel på matchen. Under den första kvarten efter pausen lyckades MFF stänga till centralt på mittplan och kom med fler man i sina attacker. Det resulterade i ett mål efter 59 minuter – och vilket mål sedan. Felix Beijmos högerinlägg hittade Nalic i straffområdet, som klackade bollen från 12-13 meters avstånd ända in i mål. Peking stack upp i sina attacker under den avslutande halvtimmen, men känslan var att MFF hade kontroll på gästerna och stoppade Norrköping i ytorna de var farliga i initialt. Särskilt sedan MFF gått ner till en fembackslinje under slutskedet, där Antonio Colak dessutom träffade virket för andra gången i matchen. Men är det något motstånd MFF aldrig tycks ha koll på är det IFK Norrköping.

MFF:s och Tomassons spökmotståndare
För i den 95:e minuten fick Peking en frispark på vänsterkanten efter ett Colak felaktigt blivit avblåst för hands. Frisparken seglade ända till Samuel Adegbenro i framför mål, som nickade in sitt tionde mål och ordnade en kvittering. En ganska ologisk sådan sett till matchbilden efter pausen, men ett mål som följer alla tidigare mönster i mötena lagen emellan. Förra säsongen kvitterade Peking sent både borta och hemma när de spelade 1-1 mot Malmö FF. I matchen efter årets EM-uppehåll, som IFK Norrköping vann med 3-2, kom segermålet tio minuter innan slutet. Således fortsätter Peking att gäcka MFF med sena mål och är ett spöke för de himmelsblå. Sedan Jon Dahl Tomassons tillträdande som huvudtränare förra året i Malmö är Norrköping det enda allsvenska lag som han inte lyckats besegra.

MFF kunde fått visa något helt annat
Det hade blivit helt andra rubriker om MFF hållit undan och gått upp jämsides med serieledande AIK. Trots alla avbräck var de nära att hålla undan mot ett kvalitetsmotstånd som Norrköping, men i slutändan visade MFF att de har en sårbar sida trots alla muskler. En vinst hade dessutom kunnat demonstrera hur de himmelsblå parerar bortfallen med spelare på planen som är flexibla och visar att de kan ta till sig annorlunda roller – och gör det bra. Nanasi är dagens bästa exempel efter imponerande insats, sett till att mittfältaren bara är 19 år gammal och spelade i en ovan roll. Mer bekymrande är att laget har blott en seger på de fem senaste i allsvenskan, och är efter landslagsuppehållet redan igång med nästa intensiva fas. På tisdag väntar ett Champions League-möte mot Juventus på hemmaplan.

Säsongen lyfter inte för Peking
Med facit i hand hade IFK Norrköping ett kanonläge på förhand att slå Malmö FF, sett till redan nämnda spelarförluster i hemmalaget och Pekings tidiga straffmöjlighet. Nu grävde Peking fram en poäng istället för tre, och kan vara ganska nöjd med det. Känslan är ändå att ett riktigt bra lag utnyttjat chansen och vunnit, och risken för Norrköpings del är att de inte hittar den nivån i år. Adegbenro vann duellen i skytteligatoppen mot Colak och är fantastisk när tillfälle ges i straffområdet. Men av anfallskollegorna Nyman och Levi kan man begära ännu mer. Just nu är IFK Norrköping fortsatt sexa i tabellen och en bit ifrån toppkvartetten. Vi väntar fortfarande på att säsongen ska lyfta för Pekings del.

Publicerad 2021-09-11 kl 19:16