FEM SPANINGAR: "Så bra var Guidetti i AIK-debuten"

SOLNA. AIK besegrade Kalmar FF med 1-0 i John Guidettis första match på Friends Arena.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

2:26

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Mikael Lustig i spelaren ovan.

Godkänd Guidetti
Den 30-årige anfallaren fick debutera för sin favoritklubb efter vad som kändes som en evighetslång värvningsprocess, och Friends Arena bubblade av förväntan. John Guidetti klev in på den åter skadade Nabil Bahouis plats från start, och visst märktes en matchovana efter allt bänknötande i spanska Alaves. Guidetti såg inte ut att ha klippet i steget men var desto bättre med bollen vid fötterna. Han lyckades i kombinationsspelet och vann tillbaka bollen några gånger med sin intensitet. Efter halvtidsvilan kom han högst på en hörna och Ricardo Friedrich var tvungen att göra en kvalificerad räddning på nicken. Nästa avslut träffade en blockerande Lars Sætra i straffområdet. Den tidigare landslagsanfallaren orkade lite mer än en timme innan han byttes ut mot Benjamin Mbunga Kimpioka, som startat i de senaste matcherna. Guidetti får ett godkänt omdöme efter sin debut och förväntningarna lär inte dämpas hos AIK-fansen.

Lustig bröt Kalmars spelövertag
AIK körde fast i den första halvleken och Kalmar hade det mesta av bollen, dock utan att komma till mer än ett farligt läge. Det kom i slutet av halvleken när Kristoffer Nordfeldt räddade Isak Janssons skott. Innan dess hade Mikael Lustig gett AIK ledningen i den 38:e minuten. Målet kom efter att Kalmars spelövertag i första halvlek och var högerbackens första i allsvenskan.

KFF förtjänade mer
AIK försvarade bra efter pausen och Kalmar fortsatte att trilla boll utan att något särskilt. De hittade de riktiga pressen under slutkvarten istället, när där den nygamle spelaren Papa Diouf hamnade i händelsernas centrum. Anfallaren tvingade Nordfeldt till en av säsongens vackraste räddningar och nickade dessförinnan fram till Isak Jansson som sköt i ribban. Kalmar fick aldrig in bollen och förtjänade mer för sin prestation. För AIK:s del var den välbehövliga segern lagets första efter omstarten.

Krävs en bättre leverans till Guidetti
Guidetti gestikulerade ett par gånger mot högerspringaren Zack Elbouzedi sedan han inte fått bollen dit han velat. Då inlägg inte är irländarens främsta egenskap behöver Elbouzedi höja sig i den aspekten av spelet för att behålla startplatsen. Med tanke på Guidettis egenskaper i straffområde kommer det vara avgörande för AIK:s anfallsspel att hitta honom med bra inspel och inlägg. Guidetti är inte spelaren som löser saker på egen hand.

AIK bröt trenden - nu höjs intensiteten
Efter två raka hemmamatcher utan seger tog AIK en välbehövlig seger på hemmaplan och tar sig upp på tredje plats i tabellen. På torsdag inleds kvalspelet i Europa Conference League mot ukrainska Vorskla Poltava och i bästa fall många veckor av tätt matchande. Det kommer bli en utmaning för AIK:s trupp, som inte kännetecknas för sin bredd.

Publicerad 2022-07-17 kl 17:27