FEM SPANINGAR: "Så var 'AC' i MFF-återkomsten"

LUND. Malmö FF besegrade danska Silkeborg IF med 2-0 i årets första träningsmatch.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Så var Christiansens återkomst
Malmö FF genomförde årets första träningsmatch "hemma" mot danska Superligalaget Silkeborg. Eftersom Malmö IP är upptagen under torsdagen flyttade MFF ut till Klostergårdens IP i Lund, där chefstränaren Henrik Rydström mönstrade två olika startelvor.

Lagkaptenen Anders Christiansen inledde matchen, hans första insats sedan han drabbades av hjärtproblem i slutet av maj. "AC" låg också bakom ledningsmålet i de tolfte minuten, sedan han tagit en löpning in i straffområdet. Taha Ali klackade till dansken, som hittade Stefano Vecchia en meter från mållinjen.

Christiansen spelade cirka 30 minuter innan han byttes ut mot mittfältstalangen Zakaria Loukili. Det var också planerat att Christiansen skulle spela högst en halvtimme på förhand, och av förklarliga skäl såg 33-åringen väldigt spelsugen ut.

Christiansen vrickade bollar, hittade lediga ytor och passningsnivån var som tidigare hög. Han har bevisligen en bit kvar till 90 minuters-formen. Men bara åsynen av "AC" på planen får både lagkamraternas och supportrarnas ögon att tindra.

Abubakari visade att han vill vara centeralternativ
Malmö slipade bort de defensiva bristerna och kopplade ett stadigare grepp och matchbilden efter pausen. Rydström gick över från en 4-3-3-uppställning till att spela ett 3-5-2, med Isaac Kiese Thelin och Malik Abubakari som anfallspar.

Den senare är tillbaka efter att ha varit utlånad i 1,5 år och kämpar med att bevisa att han kan agera anfallsalternativ i MFF-truppen. Ghananens 45 minuter var ojämna men Abubakari kom ändå med i målprotokollet, efter att Hugo Bolin frispelat honom i minut 82.

Abubakari har uppenbara kvaliteter i targetspelet och genombrottstyrkan, men behöver hålla en jämnare nivå i aktionerna med bollen. Hans kontrakt löper över nästa år. Frågan är hur stort MFF:s tålamod är i 23-åringens fall.

Malmös startelva i första halvlek: Dahlin - Skogmar, Zätterström, Cornelius, Busanello - Pena, Christiansen (K), Rosengren - Jørgensen, Vecchia, Ali.

Startelvan i andra halvlek: Nilsson - Zätterström, Moisander, Jansson (K) - Makolli, Berg Johnsen, Nanasi, Bolin, Loukili - Abubakari, Kiese Thelin.

Skulle Abubakari noterats för två mål?
Matchens händelse utspelades efter timmes spel. Nils Zätterström, född 2005, står på tröskeln till A-laget och spelade hela matchen. Mittbacken dundrade fram längs vänsterkanten och tog sig förbi flera SIF-spelare innan han slog ett inlägg till Abubakari. Anfallaren mötte på ett tillslag och bollen gick i ribbans undersida och studsade på mållinjen. Den assisterande domaren höll dock sin flagga nere, trots MFF-anfallarens yviga signalerande om mål.

Mycket märklig tystnad kring "AC"
Christiansen gjorde inte media efter denna återkomst. Faktum är att han inte pratat överhuvudtaget - mer än en kommentar i MFF:s egna kanaler - sedan den ödesdigra vårdagen förra året, och i ett meddelande skrev MFF att det inte är aktuellt med intervjuer förrän till svenska cupen-premiär.

Med tanke på att kaptenen varit i någon form av fotbollsträning sedan oktober känns detta mycket märkligt. Under tiden har Christiansen varit sitt vanliga spjuver-jag inne i Eleda Stadions innandömen. Utåt sett har han hållit humöret uppe, trots den väldigt ovissa situationen.

Dessa tre var bäst i MFF
3: Taha Ali. Som vanligt utmanade vänsteryttern ständigt sin försvarare. Samtidigt var han nyttig i presspelet och det defensiva jobbet. Fin “andraassist” till Vecchias mål.

2: Hugo Bolin. 21-åringen spelade centralt på ett ultraoffensivt innermittfält och stod för flera bra framspelningar, utöver assisten. Även om han spelade på en annan position i dag visade Bolin att han borde gå före Sebastian Jørgensen i hierarkin bland högeryttrarna.

1: Niklas Moisander
Visade pondus och ledaregenskaper när MFF stängde till defensiven efter pausen. Mittbacksveteranen var nära att göra mål på hörna, två gånger om dessutom.

Publicerad 2024-01-25 kl 16:06