FEM SPANINGAR: "Sirius var klart bättre än Djurgården"

UPPSALA. Sirius och Djurgården spelade 0-0.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Sirius var bättre - men vek ner sig när man blev en man mer
Sirius var klart bäst i första halvlek. Det centrala mittfältet med Jamie Roche, Daniel Stensson, Melker Heier var väldigt bra och låg i försvarsspelet hela tiden högt och tätt på Djurgårdens centrala trio. Djurgården fick problem när hemmalaget slog boll efter boll bakom backlinjen och fick då bli lägre i försvaret, och då kunde hemmalaget även spela framför backlinjen, framför allt till Heier. Man la ett tryck till höger där Joakim Persson hotade och var flera gånger nära, men det ville sig inte riktigt i de avgörande lägena.

Sirius var även bäst i de sex första minuterna av andra halvlek, alltså fram till utvisningen. Sedan var det som att man andades ut och var nöjd. För dåligt att inte riktigt skapa något när man är en man mer i 45 minuter. Det rullades och rullades, men man lyckades inte hota och skapa chanser. Det var några höga inlägg som André Picornell kunde plocka ner och så var det några skott utanför straffområdet som gick utanför. Så som matchen var så lär det vara besvikelse i hemmalaget över att det blev 0-0.

Målskytt saknas
De senaste säsongerna har Christian Kouakou varit Sirius målskytt och han har gjort 19 mål på de två senaste åren. Men nu är han skadad och det är oklart när han är tillbaka. Det märks. För med en nia som är en målskytt så hade nog Sirius tagit tre poäng mot Djurgården. Magnus Kaastrup gjorde ett bra jobb som nia men var inget riktigt hot utan blev mer som en extra spelare i mellanrummet. Sirius lider över att Kouakou är borta och skriker efter en vass målskytt som kan avgöra matcher.

Nu var det två yttrar som klarade av att hota - men där en var bänkad från start. I den första halvleken var det Joakim Persson till höger som klarade av att hota Djurgården. Han var den som vågade och klarade av att gå rakt fram mot mål och utmana, och bortalaget hade problem med hans snabbhet. Det var nära flera gånger. Men han fick problem med en baksida och klev av efter den första halvleken. Då kom Tashreeq Matthews in, Och då var det han som var den som vågade och klarade av att gå rakt fram mot mål och utmana, och bortalaget hade även problem med hans snabbhet.

Rejäl smäll för Sirius om Mathisen lämnar i sommar
Det är väldigt mycket kvalitet i Marcus Mathisen. Hela tiden lugn, smart och bra i passningsspelet, i både det långa och korta. Det var han som slog passningen över Djurgårdens backlinje så att Matthews kunde springa ifrån Piotr Johansson och Jesper Löfgren innan Jacob Widell Zetterström kom ut och fick rött kort. I sommar går Mathisens kontrakt ut och han borde vara het för allsvenska lag som är bättre än Sirius och även för en del utländska lag. Det vore en rejäl smäll om Sirius tappar sin kapten i sommar.

Så ändrade Djurgården efter utvisningen
Djurgården startade med 4-3-3 med: Widell Zetterström - Johansson, Löfgren, Danielson, Andersson - Schüller, Finndell, Eriksson - Edvardsen, Berg, Wikheim.

Efter 51 minuter fick Widell Zetterström rött kort och då gick Wikheim ut och Picornell in. Ut med Oliver Berg och Magnus Eriksson på kanterna. Från minut 51 till minut 68 spelade man: Picornell - Johansson, Löfgren, Danielson, Andersson - Berg, Schüller, Finndell, Eriksson - Edvardsen.

Efter 68 minuter ut med Berg och Edvardsen - in med Carlos Gracia och Jacob Bergström och 5-3-1 med: Picornell - Johansson, Löfgren, Gracia, Danielson, Andersson - Schüller, Finndell, Eriksson - Bergström.

Bra debut av Picornell
Han spelade i P19-laget på lördagen och gjorde A-lagsdebut på söndagen. André Picornell fick hoppa in i början av den andra halvleken när Widell Zetterström fick rött kort. Och han gjorde det bra. Det syntes inte att det var 19-åringens debut utan han spelade med pondus och säkerhet och var hur säker som helst när han, i pressat läge vid 0-0 i slutet av matchen, när Djurgården hade en man mindre, kom ut och plockade ner några inlägg.

Publicerad 2023-04-09 kl 21:14