Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

FEM SPANINGAR: "Smakstart för DIF - han satte Blåvitt i skiten"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Djurgården besegrade IFK Göteborg med 4-1 på Gamla Ullevi.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

SMAKSTART FÖR DIF - SOM NU KAN GASA
Djurgården fick en jobbig start och pressades tillbaka av IFK Göteborg. Men när den värsta anstormningen hade lag sig, och det röda kortet för Blåvitt fallit med halvtimmen spelad, visade Stockholmarna både tyngd och klass.

Smart, lugnt och metodiskt positionerade sig blåränderna snabbt i en oerhört gynnsam sits. Mittfältet drog ner på tempot, försökte locka upp ett Blåvitt som behövde jaga mål - och fick tiden att gå när det behövdes.

Det var inte alltid perfekt. Och visst hade det blivit klart svårare om Blåvitt hade varit elva man på banan. Men att lämna Gamla Ullevi med en 4-1-seger är alldeles oavsett ett oerhört styrkebesked från Djurgården.

Annons

Bortsett från den tunga skadan på Rasmus Schüller var det en mer eller mindre smakstart på säsongen för firma Bergstrand/Lagerlöf. Nu kan Djurgården i lugn och ro både växla upp och gasa inför hemmapremiären mot Häcken.

Är Djurgården Malmös främsta utmanare om guldet? Det känns onekligen fortsatt så.

SÅ GICK DET FÖR 18-ÅRIGE DEBUTANTEN 
När Pontus Dahlberg skadade knät med endast en vecka till premiär blixtlånade IFK Göteborg in veteran-målvakten Anders Kristiansen, 34, från Sarpsborg. Men när elvorna släpptes dryga timmen före avspark var det i stället en 18-årig debutant som hade fått tränare Jens Askous förtroende.

Elis Bishesari, med noll tävlingsmatcher i seniorsammanhang på cv:t, skulle vakta IFK Göteborgs mål i den sprakande premiären mot Djurgården.

Och han gjorde det bra. Med kyliga fötter och ett imponerande mod kammar tonåringen hem ett mer än godkänt betyg i den allsvenska debuten. Särskilt med den allt svårare matchbilden i beaktning.

Annons

Enligt Fotbollskanalens uppgifter har Jens Askou varit tydlig när Dahlberg skadade sig. Dansken tror hårt på den svenske U-landslagsmålvakten Bishesari. Han ville ha in ett komplement - och inte en tydlig etta - i sin målvaktsuppsättning. Valet föll då på Kristiansen.

Med det sagt är inte Bishesari gjuten i elvan framöver, men att han kommer få fler chanser är givet.

MATCHENS HÄNDELSE
Efter en lovande blåvit start drog Kolbeinn Thordarson på sig två gula kort på kort tid och visades ut med 27 minuter spelade. Det tvingade tränare Jens Askou att kasta matchplanen i soptunnan, och IFK Göteborg valde i stället att lägga sig i ett lägre block - vilket samtidig gynnade Djurgården.

Blåvitt var tänt till tusen inför ett kokande Gamla Ullevi. Fullt förståeligt, på alla sätt, och en otrolig fördel i grunden. Men det ställer också krav på spelarna att kunna hålla sig kalla. Det går helt klart att diskutera Thordarsons första gula kort, men när islänningen har vetskapen av den varningen i bakhuvudet måste han alldeles oavsett klara av att hålla fötterna och tankarna i styr.

Annons

Svagt av annars så kloke Thordarson - som med det beslutet satte sitt eget lag i skiten efter en så lovande start.

FRÅGETECKNET
Att Djurgården kommer vara ett absolut topplag 2024 känns hugget i sten. Men var detta IFK Göteborg tar vägen i år känns precis lika osäkert som före avspark. Den första halvtimmen vittnade om ett steg i rätt riktning med en imponerande frenesi och anfallslusta.

Samtidigt var det ett signum även under hösten när det gick som bäst.

Då var problemet att Blåvitt inte hade verktyg nog för att hantera spelet när tempot sjönk och laget inte fått utdelning på sin vassa start. Den delen blir svårare att utvärdera denna gång då laget omedelbart hamnade i numerärt underläge efteråt.

Med det i beaktning blir IFK Göteborgs möte med Halmstad på söndag än mer intressant - och än mer viktigt för göteborgarna.

Annons

MATCHENS SPELARE
3: Lucas Bergvall. Bäst på planen. Hade det svårt med sina första två aktioner då han avväpnades direkt. Därefter varvade 18-åringen upp ordentligt. Hade först en nick som så när letade sig in - innan han skoningslöst tryckte sig fram för att stånga in 2-0 före paus. Galet smart för sin ringa ålder.

2: Marcus Danielson. Bortakaptenen ledde sitt lag föredömligt i vanlig ordning. Iskall på straffen till 1-0 och stenkoll bakåt.

3: Malick Yalcouyé. I en svår sits, särskilt med en man mindre, var den 18-årige maliern Blåvitts bästa spelare. Löpte enormt mycket, vann boll och lugnade ner spelet när det behövdes. Låg bakom Blåvitts mål med lurigt avslut.

Publicerad 2024-04-01 kl 16:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto