FEM SPANINGAR: ”Stefanelli är en skyttekungskandidat”

SOLNA. AIK slog finländska Inter Åbo med 3-0 under lördagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

Trögstartat AIK
AIK inledde matchen ganska trögt. Energi och skärpa saknades, och laget fick inte till något tryck på Inter Åbo. Istället var det gästerna som skapade flera lägen och var nära att spräcka nollan på resultattavlan. Men AIK hämtade sig efter ungefär en kvarts spel och därefter öste man på mot Inters mål. Det ledde fram till ett mål innan pausvilan.

Tydlig kvalitetsskillnad mellan lagen
AIK kontrollerade Inter Åbo och matchen i den andra halvleken, och gjorde både 2-0 och 3-0. Sett över 80 minuter (matchen bestod av två halvlekar på 40 minuter) var kvalitetsskillnaden mellan lagen tydlig. En som återigen förtjänar beröm i Gnaget är nyförvärvet Enoch Kofi Adu, som spelade hela matchen. Han stod för en ny superstabil insats i den defensiva rollen på det centrala mittfältet. Dessutom visade Henok Goitom och Kristoffer Olsson upp sina fina fotbollshjärnor.

Stefanelli en skyttekungskandidat
Argentinaren Nicolas Stefanelli hämtade AIK in i somras och han går därmed igenom sin första svenska försäsong. Och han gör det bra. Förra veckan satte han matchens enda mål mot Frej och mot Inter Åbo var han återigen pigg och stod för två av målen. Stefanelli är en riktig målskytt, han vill något hela tiden, han är kvick och det måste vara jobbigt att hålla reda på honom som motståndarmittback. Han gjorde nio mål på 16 allsvenska matcher förra säsongen, och när han nu får en hel säsong på sig (om han inte säljs i sommar efter en succévår) är förutsättningarna väldigt goda för att det kommer bli fler nätkänningar än så i år. En av mina kandidater till att ta hem skytteligan i allsvenskan 2018.

Läget i AIK-truppen
AIK ger inte ut någon information om vilka skador som deras spelare drabbas av, utan håller sig endast till ”under- och överkroppsskador”. Till matchen mot Inter Åbo saknades Budimir Janosevic, Rasmus Lindkvist, Robert Lundström, Joel Ekstrand, Anton Salétros och Denni Avdic, utöver Daniel Sundgren som är sjuk men som är tillbaka i ytterst lätt träning. Bortser man från Sundgren är det bara Denni Avdic som troligtvis kommer att vara borta från träning i en vecka eller längre, enligt tränaren Rikard Norling. Resterande spelare hoppas Norling ha igång igen någon gång under träningslägret i Dubai, dit AIK åker i dagarna.

Vad blir det av Yasin i år?
Ahmed Yasin har tidigare sagts inte passa in i AIK:s 3-5-2-system, men efter att ha varit utlånad till en klubb i Qatar och Häcken under 2017 är han nu tillbaka på allvar i AIK. Det säger i alla fall huvudpersonen själv och AIK-ledare som Rikard Norling och Björn Wesström. Yasin har gått in i ”Johan Blomberg-rollen” på det centrala mittfältet och spelade 45 minuter mot Inter. Han gjorde det bra och var en av AIK:s bättre spelare under den andra halvan av första halvleken. Om han kommer att kunna leverera i den rollen regelbundet? Alldeles för tidigt att säga ännu, men det känns långt ifrån omöjligt att Yasin kan hitta rätt på sin position. ”Han kan vara lite mer offensiv nu jämfört med när vi började spela på det här sättet (3-5-2), så en lite mer framåtlutad touch på det gör att han kanske passar in bättre nu”, säger Norling. Sen ska man komma ihåg att det troliga nyförvärvet Tarik Elyounoussi direkt lär gå före Yasin i kön om en startplats.