FEM SPANINGAR: "Storstjärnorna kom in och demolerade Sirius"

Malmö  FF vann med klara 5-0 mot Sirius.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

The Malmö FF way
Den senaste veckan har Uwe Rösler börjat att använda frasen ”The Malmö FF way” när han ska prata om lagets spelsätt. 60 minuter mot Midtjylland var första gången som vi verkligen såg det som MFF vill vara när det kommer till presspel och tempo. I dag fick vi se det på ett annat sätt de sista 30 minuterna.

Storstjärnorna kom in och MFF demolerade Sirius med kvalitet och finurlighet. Ett tag var Romain Gall, Sören Rieks, Arnor Traustason, Markus Rosenberg, Marcus Antonsson, och Fouad Bachirou alla på planen, det mest offensivt balanserade laget sedan Rösler kom till MFF. Han har tidigare pratat om att han vill ha många offensiva spelare på planen, men först i dag fick vi se det. En bra vecka för att visa vad MFF vill göra (och har velat göra i ett par-tre års tid), även om laget inte gjorde det i 180 minuter.

Det som Gall ska göra
Galls entusiasm att göra mål och sätta starkt avtryck gjorde att MFF nästan låg som i en 3-1-4-2 i anfallsspelet, där två av de centrala mittfältarna såg ut som droppande anfallare. Precis som mot Midtjylland hade MFF fler spelare än motståndarna centralt, och de få gångerna de fick ytor att springa in i så tog Gall och delvis Traustason de chanserna.

Gall hade väl testat sex-sju skott innan det första målet satt, och sedan tog det ett eller två försök till innan nästa kom. De jag har pratat med berömmer framför allt hans tillslag, och det är i just sådana här ytor han ska användas. Nu ska det bara hittas en roll för honom där han kan skjuta och kombinera centralt. Då kommer vi få se ett antal fler sådana här matcher av Gall.

Georges-Offia-Lindberg
Sirius (i dag med en 5-2-3) hade kunnat välja en helt annan anfallstrio, men valde Charbel Georges (sparsamt använd i våras), Henry Offia (18 år och allsvensk debut), och Jonas Lindberg (tredje allsvenska matchen i Sirius).

Allt som allt hade de tre spelat drygt 400 minuter allsvensk fotboll i år. Dessvärre, för Sirius, gav det inte mycket resultat. Georges var något av en superettansk Saman Ghoddos, men fick inte nog med skottlägen i dag. Offia fick bara enstaka chanser att visa sitt tempoväxlande sprintande. Anfallen var för korta och för få.

Det ska inte få se ut såhär, Sirius
45 insläppta på 19 matcher i år, sämst i serien, och totalt 83 på de senaste 35 allsvenska matcherna. Det har varit målvaktsbekymmer, skador, och generellt dålig form, men det ska inte få vara såhär dåligt, Sirius.

Allt som vanligt
Tar man bort de sista tio minuterna i sommarmatchen förra året så har MFF nu 16-1 i målskillnad mot Sirius på fyra matcher. 16-3 om man lägger till de tio minuterna. De har inte bara varit så målmässigt dominanta, utan lika dominanta spelmässigt. Dröm- respektive mardrömsmotståndare.

Publicerad 2018-08-26 kl 17:30