Fem spaningar: "Vårens bästa match - och ÖFK saknar något"

Malmö och Östersund bjöd på allsvenskans kanske mest underhållande möte så här långt. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Vårens bästa allsvenska match
Magnus Pehrsson definierade det som en match mellan allsvenskan bästa och näst bäst lag. Narrativen förändrades flera gånger under matchen. Utvisning för MFF i slutet av första halvlek efter tre-fyra stora målchanser för hemmalaget. Markus Rosenberg tryckte in 1-0. En sen Östersundkvittering. Utvisning på Franz Brorsson och Jamie Hopcutt. Segermål i minut 95.

Där emellan hade bägge lagen flera långa bra perioder, där MFF gjorde sin bästa halvlek för året under första 45 och Östersund kom igen i andra. Både spel- och händelsemässigt är den här svårslagen i vår.

Malmös flexibilitet och aktiva coaching
Magnus Pehrsson valde spelarna med mest möjlighet att ändra om. En normal 4-4-2 i första halvlek blev en 5-3-1 i andra halvlek efter utvisningen, med Oscar Lewicki som mittback och ett centralt mittfält med Pawel Cibicki, Anders Christiansen, och Jo Inge Berget.

När mittfältet blev för öppet kom ett motdrag: Erdal Rakip in för Cibicki. När Bobo Sollander byttes in för Östersund skrek Pehrsson direkt till sig Alexander Jeremejeff. Dessutom konstant med instruktioner till spelarna på plan.

De flesta av utespelare har testat på minst ett par olika roller och/eller positioner såhär långt. Än så länge har Pehrsson haft en snabb och bra fingertoppskänsla kring vad han ska göra med laget, och spelarna lyssnar trots alla förändringar vilket tyder på tydliga och bra instruktioner. När sprang senast ett MFF-lag såhär mycket?

Markus Rosenberg – Malmös viktigaste?
Hur ska Daniel Andersson kunna ersätta Markus Rosenberg när (eller om?) MFF-kaptenen slutar i vinter? Tre mål och tre assist nu. Dagens mål kom på frustration över matchutvecklingen. Det fanns inget annat alternativ än att frisparken skulle in, och fram till det målet hade MFF:s frustration endast använts negativt.

Rosenberg tar upp en enorm mängd uppmärksamhet från motståndarna, han är förvånansvärt bra presspelare, och han är involverad på olika sätt i majoriteten av de farliga chanserna. Nationellt pratas det mycket om Cibicki, men har inte Rosenberg varit viktigare för MFF:s spel den här våren? Detta trots att han är 34 år och har spelat av våren med en skadad häl.

Östersund saknar några saker i båda ändarna
Man kan bygga argument för att Aly Keita ska rädda frisparken. Keita utgår från mitten av målet, och även om skottet är hårt så är den varken invid stolpen eller i en svår höjd.

Man kan också argumentera för att det här Östersundslaget hade mått bra av att ha en mer renodlad anfallare. Alhaji Gero var avstängd idag, men det är svårt att göra en effektiv plan B när MFF hade tre mittbackar och den enda referenspunkten att använda var Bobo Sollander. Kanske ett par positioner att se över i sommar.

En faktisk försvarskris i Malmö
Jag försökte undvika ordet ”försvarskris” inför matchen, då ingen tänkt startförsvarare saknades för MFF, men nästa match mot Hammarby kommer bli svårlöst för Pehrsson. Felipe Carvalho lär vara tillbaka, men Pa Konate, Brorsson, Rasmus Bengtsson, Yotún (tre gula) och Behrang Safari kommer vara frånvarande. Hur ska Pehrsson lösa detta? Lewicki lär gå ner backlinjen igen, men vem blir vänsterback? Andreas Vindheim?

SISTA CHANSEN: Tävla och vinn exklusiva VIP-paket till Stockholmsderbyt.