FEM SPANINGAR: "Yakob och Norlin tog chansen i Blåvitt"

GÖTEBORG. IFK Göteborg vann mot Halmstads BK och går om laget i tabellen efter 2-0-segern på Ullevi.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Ett fall framåt för IFK Göteborg
Nykomlingen Halmstad låg inför matchen en poäng före tabelltolvan IFK Göteborg, men hade som förväntat mindre av bollen när matchen blåstes igång på Ullevi. Blåvitt spelade ett ganska fyndigt anfallsspel utan att skapa några hundraprocentiga målchanser under de första 45 minuterna. Den fick HBK genom Mikael Boman i den 32:a minuten, men Giannis Anestis räddade friläget till en hörna. På tilläggstid belönades Blåvitts bollinnehav när de fick hål på gästerna till slut. Tobias Sana mötte Gustaf Norlins inlägg med en vacker halvvolley vid den bortre stolpen och gav Blåvitt ledningen. Utan att glänsa var spelet ett fall framåt sett till hur det sett ut den senaste tiden, med större rörelse och en beslutsamhet som inte ruckades på någon gång under kvällen.

Odramatisk Blåvitt-seger för en gångs skull
HBK inledde andra halvlek med ett jätteläge efter fyra minuters spel när Boman hittade Joel Allansson några meter från målet, vars avslut gick via låret och utanför ett nästan övergivet mål. Halmstad tog över bollinnehavet där men hade inget recept för att överlista IFK-försvaret. I den 63:e minuten dubblade istället Blåvitt ledningen när Marcus Berg rundade målvakten efter Sanas lyckosamma frispelning och placerade in 2-0. HBK hade inga drag kvar efter målet och IFK kunde bevaka resultatet på ett lugnt sätt under den andra hälften av halvleken. Segern var Mikael Stahres fjärde med Blåvitt efter EM-uppehållet, men de tidigare har präglats av ett tydligt drag av nerv och dramatik. För att hitta en så här lugn Blåvitt-seger får man gå tillbaka till den andra omgången, när AIK besegrades med samma siffror på Ullevi.

Blåvitt kan bara andas ut tillfälligt
Blåvitt går om och tar över HBK:s elfteplats efter 2-0-segern. Avståndet ner till kvalstrecket är lite mer betryggande sju poäng nu, men Blåvitt kan bara andas ut tillfälligt. Härnäst väntar matcher mot AIK och sedan Hammarby – båda på bortaplan. Kvällens vinst var dock inte viktig bara ur ett tabellmässigt perspektiv. Med tanke på vad som hänt i klubben de senaste två veckorna – med derbyförlust mot Häcken och en intern utredning kring Kolbeinn Sightorsson – kan spelarna skingra tankarna lite från all turbulens. Dessutom kommer faktumet att de höll nollan för andra gången under Stahre skänka lite trygghet i spelargruppen.

Yakob och Norlin tog chansen
Kevin Yakob åkte på en ljumskskada och hade inte startat för Blåvitt sedan matchen mot Djurgården den 23 maj. Gustaf Norlin värvades inför säsongen från Varbergs Bois men stod på noll poäng efter hans 13 första matcher. Han startade på högerkanten istället för Hosam Aiesh medan Yakob ersatte Sigthorsson och fick chansen framför Robin Söder i IFK. Både Norlin och Yakob tog också chansen. Norlin med sin första poäng för säsongen när hans utsökta inlägg med vänsterfoten hittade Sana och ett ledningsmål för IFK. Yakob visade att han är ett alternativ till targetmannen Sigthorsson. Mer dynamisk och löpvillig, men också fräck och bra med bollen. Vid ett tillfälle i mitten av andra halvlek samarbetade duon när Yakob hittade Norlin vid straffområdesgränsen, men 24-åringen kunde inte pressa skottet förbi målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist. Det blev inget mål, men både Norlin och Yakob kvitterar ut fina omdömen i kväll.

Antonsson osynlig – HBK en besvikelse
Halmstads BK förlitar sig på sitt stabila grundspel grundspel och anfallsparet med Boman och Marcus Antonsson. När de inte får till någon av delarna är de dock inget roligt fotbollslag att se på – och dagens insats kan inte sammanfattas som något annat än en besvikelse. Spelmotorn Amir Al-Ammari var blek och längst fram var Antonsson osynlig. Vid jätteläget i den 49:e minuten hade nog Boman önskat att Antonsson kommit före Allansson på bollen. Då hade kvällen kunnat slutat helt annorlunda för HBK.

Publicerad 2021-09-12 kl 20:13