Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förbundet om filmningar: "Omöjlighet straffa i efterhand"

Allsvenskan

Efter Andreas Johanssons filmning mot AIK vill allsvenska spelare att Svenska Fotbollförbundet ska kunna straffa filmare i efterhand.
- Det är en omöjlighet, svarar ordföranden i Svff:s tävlingskommitté Gerhard Sager till Fotbollskanalen.

Under söndagen spelade IFK Norrköping mot AIK på Nya Parken. Då bjöd "Peking"-mittbacken Andreas Johansson på en grov filmning i den andra halvleken när han gick in i Mohamed Banguras armbåge och slängde sig ner på marken och höll för ansiktet.

Reaktionerna har varit många och bland annat IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge har gett sin syn på saken i en statusuppdatering på Facebook.

"Jag är för humor och ironi, absolut! Men i detta fallet blir jag bara förbannad! Detta är fan allvar att försöka fuska på detta sättet. En lagkapten dessutom, tränarens favorit. Tränaren som själv klagade på att AIK filmade under matchen. Nä fan , Förbundet måste ta detta på allvar iallafall. Domarkåren ja vem fan som helst. Eller vi kanske bara ska skratta åt det som man verkar göra i media och hos den berörda klubben. Fotboll är ju bara på skoj så.....", skriver Alvbåge bland annat.

ANNONS

"Jag spelade en match i ÖSK då Hammarbys forward satte en armbåge över Mikael Almebäcks näsa en gång i tiden. En incident som ingen såg under matchen mer än några få, precis som denna usla filmningen. Då gick förbundet in i efterhand och stängde av Charlie Davies i efterhand. Exakt samma sak bör göras nu, eller vi kanske bara ska skratta åt det!!!??? Jag skrattar inte ett skit, jag blir förbannad. Men det kanske bara är jag.....", fortsatte Blåvitt-keepern.

Även Halmstads nyckelspelare Mohammed Ali Khan tycker att man borde kunna straffas i efterhand för filmningar.

- Man ser ju vad som händer. Det är jättemärkligt att man kan straffas för en armbåge om den träffar men inte straffas för filmning. Sen är det svårt att uttala sig utan att veta exakt vad som hände. Men generellt är filmingar skittråkigt och maska och slösa tid. Men är det solklara filmningar och det går att bevisa då ska man kunna straffas i efterhand tycker jag, säger Ali Khan till Fotbollskanalen.

ANNONS

AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson:

- Kanske är det något som kommer komma upp (bestraffning för filmningar), det känns som det. Sen, vad är uppenbart? Är allt uppenbart? Men det är lite samma sak som att man inte kan bestraffas i efterhand för gula och röda kort, vad jag har förstått. Den dialogen borde upp också. Man kan göra som i England där man lika väl kan ta bort ett gult kort som att lägga till ett, säger Johansson till Fotbollskanalen och tillägger:

- Sen hade det varit värre om det blivit någon påföljd här. Nu kan man skratta åt det och nonchalera det lite, men hade Bangura blivit utvisad så hade det blivit helt annorlunda, säger Johansson.

Men Svenska Fotbollförbundets svar i frågan är tydligt. Andreas Johansson kommer inte straffas för sin filmning.

- Nej, det kan man inte. Det är vad domaren har gjort för bedömning i matchen som gäller. Domarens bedömning i matchen går aldrig att ändra på, förklarar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

ANNONS

- Frågan om att straffa i efterhand har inte varit aktuell. Det hade varit väldigt konstigt om man skulle införa det i ett regelverk. Vem ska avgöra om det är filmning? Det är domaren som dömer och han ska bedöma.

Enligt Gerhard Sager kan förbundet inte införa en regel om att filmningar kan straffas i efterhand.

- Det här är en internationell regel som finns inom fotbollen, som säger att domarens beslut inte går att ändra efter matchen. Vi kan inte införa egna regler i Sverige, utan det här är Fifas regler som handlar om domarens beslut i matchen. Vi kan inte bryta mot Fifas regelverk, säger Sager.

Och han ser det som en omöjlighet att införa en sådan regel i praktiken.

- Vi hade hamnat i en orimlig situation om man med TV-bilder skulle kunna ändra domarens beslut efter matchen. Filmningar inträffar ju i var och varannan match. Skulle man då i samtliga fall gå in och ändra ett domslut efteråt. Det är orimligt.

ANNONS

Du tycker inte möjligheten borde finnas att gå in i efterhand och bestraffa?
- Nej, hur skulle det se ut? Tävlingskommittén eller något annat organ kan inte bli någon överdomare här. Det är en omöjlighet.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med John Alvbåge, som inte vill utveckla sitt resonemang.

Se Johanssons filmning i spelaren ovan.

Publicerad 2015-08-04 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto