Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förre Dif-profilen tonar ner "svensk-fiasko"

Allsvenskan

Tung start for svenskarna i Utrecht - Alexander Gerndt mållös och Johan Mårtensson och Marcus Nilsson bägge utsedda till "matchens floppar". Men förre Dif-anfallaren Geert den Ouden tonar ner fiaskostämpel.

- De kommer få väldigt många chanser, det är den perfekta klubben för dem. Visst är Gerndt en förhållandevis dyr värvning, men han ses inte som någon frälsare här nere, säger Geert den Ouden till FotbollDirekt.se.

Alexander Gerndt, Marcus Nilsson och Johan Mårtensson har varit i fokus som de senaste proffsexporterna till svenskligan i Holland. Men såväl Utrecht som lag, som svensktrion, har haft en motig start; två poäng på tre matcher, Gerndt mållös hittills och såväl Mårtensson som Nilsson har utsetts till "matchens flopp" i hollänska medier.

Geert den Ouden - målspruta i Djurgården 2003-2004 - följer Eredivisie på nära håll och har bra koll på svenskarnas insatser. Men den förre allsvenske profilen tycker inte att Gerndt, Nilsson och Mårtensson har någon exceptionell press på sig.

ANNONS

- Framför allt så kommer coachen Erwin Koeman ha enormt tålamod med dem. Han är helt enkelt tvungen, Utrecht har förlorat två jättestora namn i Dries Mertens och Kevin Strootman (bägge sålda till PSV), de har inga spelare med exceptionella kvaliteter kvar.

- Nu handlar det för Koeman om att svetsa samman ett lag. Utrecht får lita till ett starkt kollektiv. Och sådant tar tid att bygga upp.

Målsättningen för Utrecht är Europa-platser och långsiktigt ska klubben storsatsa för att vara ett topplag 2013. Men de riktigt stora namnen har inte kommit in och just nu hänger mycket i luften, menar den Ouden.

- Ägaren har inte satsat de förväntade pengarna än så länge. Alla vet hur mycket pengar som kommit in i klubben och därför trissas priserna upp. Även om ägaren har pengar så vill han inte betala för mycket.

ANNONS

- Att det har gått tungt för svenskarna inledningsvis har hamnat i skuggan av det i holländsk media.

den Ouden anser att det inte heller utifrån bör finnas några större förväntningar på svenskarna med tanke på klubbens förutsättningar - och jämför med när han själv kom till Djurgården sommaren 2003.

- Jag kom till ett fungerande lag, med bra spelare och säsongen var redan i gång. Det var som ett självspelande piano. Här är det helt annorlunda, de måste bygga ett lag från grunden.

- Det kanske finns de som inte fattar det. Men jag tror att också fansen har tålamod i det här läget. Utrechts fans är ju kända för att vara högljudda och skapa en jäkla stämning på matcherna. Det är en del spelare genom åren som har blivit lite rädda. Men grejen är, att visar man som spelare bara lite jävlaranamma och ger allt så kommer de att vara väldigt förlåtande.  

ANNONS

Holland beskrivs gång efter annan som det perfekta mellansteget för svenska spelare som vill nå toppen. Och i den perfekta "språngbräda-ligan" är Utrecht ett perfekt lag, menar den Ouden. Inget lag som behöver kriga i botten men ingen förväntar sig heller titlar.  

- Det är det verkligen. Det enda laget av liknande karaktär är Heerenveen, de hamnar också nästan alltid i mitten av tabellen. Där är det nog ännu mindre press, det är en mindre stad, man kanske kan jämföra den med Kalmar i Sverige. Utrecht och Heerenveen är de bästa klubbarna på det sättet.

Publicerad 2011-08-25 kl 16:35
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto