POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Förslaget: Ändrade dispensregler för att värva kontraktslösa

Foto: Bildbyrån.

Magnus Erlingmark, Mats Enquist och Gerhard Sager.

Möjligheten att värva kontraktslösa spelare kan förändras.
Det bekräftar nu SvFF:s Tävlingskommitté för Fotblldirekt.
Men frågan splittrar:
- Min personliga reflektion är att det inte finns någon konsensus bland klubbarna, säger Sef:s Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Frågan om att kunna värva kontraktslösa spelare efter att transferfönstret stängts har tidigare varit uppe för diskussion hos såväl Spelarföreningen som hos Svensk Elitfotboll och dess medlemmar (klubbarna i allsvenskan och superettan). I dag behöver spelaren kunna visa att man aktivt sökt en arbetsgivare under fönstrets öppethållande för att kunna beviljas dispens och skriva på ett kontrakt efter att fönstret stängts.

Men nu kan bestämmelserna komma att förändras. Gerhard Sager, ordförande i Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté, säger att man kommer att man just nu utformar ett förslag.

- Vi har ett möte i tävlingskommittén de första dagarna i september. Då lägger vi fram de förslag som ska upp i representantskapsmötet i december, säger han till sajten.

Sager vill inte gå in på i detalj hur förslaget kommer att utformas, men på frågan om det handlar om att kontraktslösa spelare ska kunna få dispens utan att aktivt sökt klubb i fönstret svarar han:

- Det skulle man kunna säga, att det är åt det hållet. Bakgrunden är det som står i den artikeln från i fjol (då Fotbolldirekt först skrev om den eventuella möjligheten) Det har kommit synpunkter, inte minst från Spelarföreningen (spelarnas intresseorganisation), på att utvidga de här dispensmöjligheterna. Vi har tittat en del på hur det ser ut i andra länder. Det finns några centraleuropeiska länder bland annat som har annan utformning.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelareföreningen är positiv:

- Det är jättebra tycker jag och vi. Det har varit vår målsättning med det. Är du en arbetslös spelare ska du kunna signa för en ny klubb. Det kommer förmodligen ändå var stängt efter 1 september (så kallade 1 september-regeln som innebär att en spelare inte får registreras efter 1 september), det har åtminstone varit det kravet som man haft förut. säger han till Fotbollskanalen.

Som ni ser det, vilket är det största problemet med de nuvarande reglerna?
- Att man inte vet om man kommer få skriva för en ny klubb fast fönstret är stängt. Osäkerheten kring det. Är du arbetslös måste du kunna ta ett jobb.

Hos Svensk Elitfotboll har frågan varit uppe tidigare, men där har man inte lyckats nå enighet.

- Det har varit uppe till diskussion en hel del och en del hade ju starka åsikter om att man skulle lätta upp reglerna, andra hade motsatt åsikt och de flesta ville ha det oförändrat. Min personliga reflektion är att det inte finns någon konsensus bland klubbarna utan uppfattningen kan variera lite från person till person. Det kan också variera lite beroende på vilken situation man befinner sig i. Det är klart att de klubbar, när det begav sig förra gången, som satt och fick spelare i kläm, de är ju väldigt benägna att vilja ändra på det hela. Sedan går det ett halvår och man är inne i ett nytt transferfönster, då är man inte i samma sits och då kanske man har en annan uppfattning, säger Mats Enquist på Sef.

Risken finns värdet av att ha ett transferfönster minskar om klubbarna kan värva när som helst under året?
- Ja, det var exakt det som var resonemanget. Att frågan är diskuterbar är förmodligen för att vi pratar kontraktslösa spelare. Han man pratat bundna spelare hade alla insett att man inte vill riskera att tappa spelare även utanför transferfönstret.

Innan förslaget kan bli verklighet ska det först ut på remiss hos distriksförbunden, Sef och Elitfotboll Dam. Först därefter läggs ett förslag till representantskapsmötet där det sedan sker en omröstning.

Publicerad 2017-08-17 kl 13:49
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto