POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Fortsatt oenighet bland klubbarna kring Sef-miljonerna: "Lite för många olika viljor"

Foto: Bildbyrån.

SOLNA. 2019 års säsong är över.
Diskussionerna inför 2020 är redan påbörjade – med det största fokuset på hur pengarna från det nya tv-avtalet ska fördelas mellan klubbarna.
- I en demokrati har man olika åsikter och svårare än fördelningsfrågan blir det inte, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Vecka 45 avslutas den svenska fotbollssäsongen när Kalmar FF och Brage gör upp om vilket lag som spelar i allsvenskan 2020 – och där Östers IF, Landskrona BoIS, IK Frej och Umeå FC gör upp om vilka lag som spelar superettan 2020.

Mycket står på spel den här veckan och i Sveriges två högsta serier vill klubbarna garanterat vara nästa år när det nya tv-avtalet träder i kraft.

Från och med 2020 gäller ett nytt avtal, för sex år framöver. Svensk Elitfotboll har tecknat ett tv-avtal med Discovery samt ett sponsoravtal med Unibet som kommer att inbringa ungefär 750 miljoner kronor om året fram till 2026 – totalt 4,5 miljarder kronor – vilket är mer än dubbelt som tidigare.

Den kanske viktigaste frågan gällande det nya tv-avtalet är hur miljonerna ska fördelas mellan klubbar. I går, tisdag, hade Svensk Elitfotboll ett medlemsmöte där frågan diskuterades. 

- Vi kom väl egentligen inte fram till ett nytt beslut i dag, annat än att vi ska göra ett omtag, vi börjar redan i morgon då vi ska diskutera i klubbchefs-grupp. Det är ju klubbarnas pengar, man ska minnas det. Det är svårt att få 32 personer att bli överens över hur man ska fördela dem, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det var ett bra möte, det var ingen konflikt, men det är fortfarande lite för många olika viljor och vi kanske inte har hittat exakt den modell som alla vill ha. Som sagt, det är klubbarna själva som måste bestämma sig.

Vad lutar det åt? Finns det tendenser?
- Jag brukar säga så här: När det blir spänt, när det börjar bli krig om frågorna – då börjar det bli jobbigt. Det hade vi inte. Men det är olika åsikter. Vi tar inte beslut förrän vi är ganska överens om frågorna. Det har vi varit duktiga på i åtta år nu och det kommer vi vara duktiga på i fortsättningen också. Vi är inte riktigt där än.

I nuvarande avtal är fördelningen 75-25, där 75 procent går till de allsvenska klubbarna, medan superettans klubbar får dela på de resterande 25 procenten. I allsvenskan anges en fördelningsnyckel, som baseras på vilka placeringar lagen har haft de senaste fem åren, hur många procent av summan varje lag ska få.

Fotbollskanalens journalist Olof Lundh har i sin bok ”Allsvenskan enligt Lundh" beskrivit att flera allsvenska storklubbar, med Malmö FF i spetsen, vill se att en större del av de centrala Sef-pengarna går till topplagen i allsvenskan.

På frågan om det finns indikationer om fördelningen mellan serierna, 75-25, kommer ändras svarar Enquist följande.

- Återigen, det är klubbarna som bestämmer. När klubbarna är överens då har vi den modellen. Det var det vi gjorde förra gången, så den modell vi har i dag den gick till på exakt samma sätt. Det tog ett antal vändor och sen var klubbarna överens. Men tills vi kommer fram till något så gäller det gamla.

Vad diskuterades utöver fördelningen av pengar?
- Vi hade avrapporteringar kring alla möjliga frågor i dag, men jag kommenterar inte hela medlemsmötet. Men man kan säga att det var ett väldigt positivt möte. Den svåraste frågan är just fördelningsfrågan, annars var vi rörande överens om allting. 

- Överlag kan man säga, de här åtta åren, vi tar gemensamma beslut. Ibland tror folk att vi bara har konflikter med klubbarna, det har vi inte. Men däremot i en demokrati har man ibland lite olika åsikter och svårare än fördelningsfrågan blir det inte. Det är verkligen något som berör varje förening. Men jag skulle vilja säga att det var ett jättebra möte.

Publicerad 2019-11-06 kl 16:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå