Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Fortsatta diskussioner om Sef-pengarna - varje procentenhet värd fem miljoner: "Finns olika åsikter"

Allsvenskan

Sef-klubbarna fortsätter att diskutera hur fördelningen av miljonerna från Discovery och Unibet ska gå till.
Och för superettan-klubbarna är det värt att slåss för varje procentenhet - som enligt Fotbollskanalens uppgifter runt fem miljoner kronor.
- Vi testar modeller och pratar olika alternativ, säger Örebros Simon Åström, som är språkrör för den allsvenska gruppen, till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Fotbollskanalens Olof Lundh har tidigare, i boken ”Allsvenskan enligt Lundh”, berättat att flera storklubbar i allsvenskan velat se en förändring av hur man fördelar centrala pengar från Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen där klubbarna i allsvenskan och superettan ingår. Den absoluta majoriteten av pengarna kommer från sponsoravtalen med tv-bolaget Discovery Networks Sweden, samt det med spelbolaget Unibet. Från Discovery kommer cirka 550 miljoner varje år och avtalet med Unibet är värt cirka 140 miljoner årligen. 

I dag är fördelningen 75/25 i de allsvenska klubbarnas favör (av de "fria" medlen, som inte är öronmärkt till andra satsningar) - men ett antal storklubbar i allsvenskan har alltså velat se en förskjutning mot att klubbarna i allsvenskan ska få en större del av kakan. Sedan länge pågår diskussioner och i januari i år sa generalsekreteraren för Sef, Mats Enquist, att man hoppades på att man kommit fram till en lösning under hösten - och att alternativen stod någonstans mellan dagens fördelning och upp till 80/20.

Annons

- Tanken är att de ska komma med ett förslag till september för ett beslut som antingen kan tas i september eller absolut senast på vårt november-möte för att vi ska hinna med allt budget-arbete, sa Enquist till Fotbollskanalen i januari.

Men ännu är parterna inte överens om hur man vill ha det och om systemet ska förändras. Och med tanke på hur mycket pengar superettan-klubbarna riskerar att förlora är det kanske inte konstigt att det drar ut på tiden.

Enligt Fotbollskanalens uppgifter tappar nämligen superettan fem miljoner kronor för varje procentenhets förskjutning, jämfört med dagens system. Skulle man enas om att gå så långt som till 80/20 innebär det ett betydande tapp för klubbarna i superettan Pengar som så klart inte blir mindre viktiga med tanke på coronapandemin vilket lett till att många klubbar går på knäna. 

Annons

De som för allsvenskans respektive superettans talan i förhandlingarna är Örebros vd Simon Åström och Trelleborgs klubbdirektör Mattias Kronvall.

- Det jag kan säga är att vi för diskussioner på ett bra sätt, säger Åström till Fotbollskanalen, och fortsätter:

- Det är en av de styrkor som vi har gällande sättet som vi jobbar inom Sef. Det är 32 klubbar med vitt skilda förutsättningar och utifrån det är det klart att det ofta förekommer skillnader i åsikter och synpunkter i olika frågor - men vi klarar alltid av att ha ett bra samtalsklimat. Det är högt i tak och man vågar ifrågasätta. Även om man representerar sin klubb så gör man det med svensk fotbolls bästa för ögonen.

Varje procentenhet som det förskjuts är väldigt stora pengar i och med att det är  stora avtal, samtidigt är det corona-år. Hur upplever du klimatet? Misstänker att alla slåss för sin sak?

Annons
- Ja, det är klart och det är allas ansvar att titta på det som gynnar och gagnar ens egen klubb. Alla representerar sin förening i Sef-kollektivet. Samtidigt är de allra flesta högst medvetna om och har för ögonen att ska klubbarna kunna tjäna mer pengar över sikt så handlar det om att göra det man tror gagnar kollektivet och svensk fotbolls utveckling över tid. Den balansgången är inte alltid enkel, varken för hela gruppen i sig eller för en själv som klubbrepresentant. Man ska ha respekt för att det är svåra frågor att hantera.

Kommer det att bli mer pengar till de allsvenska klubbarna?
- Dels vill jag inte föregripa det potentiella utfallet och utöver det vill jag inte ta den diskussionen medialt innan vi kommit så långt i de interna diskussionerna. Jag har inget svar på det tyvärr.

Mattias Kronvall är betydligt mer fåordig om processen.

Annons

- Vi tittar på ett förslag kring hur framtiden skulle kunna se ut, det är där vi befinner oss, säger han till Fotbollskanalen.

Vad får du för feedback från de andra klubbarna? Antar att de vill att du krigar hårt för procenten?
- Vi pratar inom superettan och mellan allsvenskan och superettan i god ton, det är inget konstigt där.

Mats Enquist säger till Fotbollskanalen att ligorna sköter förhandlingarna mellan sig på egen hand - och dessutom ska respektive serie se över hur fördelningen ska vara internt. I allsvenskan i dag baseras det på en genomsnittligt sportslig prestation över de fem senaste säsongerna.

- Det är klart att man har lite olika önskemål och positioner men det är en väldigt schysst anda i diskussionerna. Jag upplever absolut inga krigsrubriker på något vis. Sedan är det svårt när man ska enas om ett gemensamt system och det går från den största klubben i allsvenskan till den minsta i superettan att enas. Men diskussionerna är absolut på en väldigt konstruktiv och schysst nivå, säger Enquist.

Annons

Om inte parterna kommer fram till ett nytt upplägg till nästa Sef-möte, den 16 november, är det troliga att man rullar vidare med samma system även nästa år, detta för att underlätta klubbarnas budgetarbete till 2021.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att summan motsvarar runt. 25 miljoner per procentenhet, den är nu korrigerad till fem miljoner. 

Publicerad 2020-10-21 kl 16:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto