Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

"Förut gick man till en toppklubb i Holland"

David Löfquist till Parma - den senaste i en rad av svenskar till Serie A. Varför så många nu?

– Italienarna letar på samma marknad som de holländska klubbarna, säger Daniel Andersson till FotbollDirekt.se.

ANNONS

Mellan 1998 och 2004 spelade Malmö FF:s nyblivne assisterande tränare Daniel Andersson i Italien. Sedan dess har det varit relativt tunnsått med svenskproffs i den italienska ligan, bortsett Zlatan Ibrahimovic och på senare år Albin Ekdal. Under säsongen 2009/2010 då Zlatan var i Barcelona stod Ekdal som ensam svensk i Italiens högstaliga.  

Men nu har något hänt. Förra hösten tog Linus Hallenius tigersprånget från Hammarby i superettan till Genoa i Serie A. Sedan dess har i tur och ordning Joel Ekstrand (Udinese), Andreas Granqvist (Genoa), Mikael Antonsson (Bologna), Sebastian Eriksson (Cagliari) och Agon Mehmeti (Palermo) blivit klara för Serie A-klubbar.

Och nu i måndags blev David Löfquist officiellt klar för Parma. Lägg därtill att Mervan Celik kopplas ihop med italienska klubbar som Parma och Atalanta. Daniel Andersson ser flera förklaringar till svenskvågen.

ANNONS

– Jag tror rent generellt att Italien hämtat sig lite ekonomiskt och därför kan värva igen. När jag var där var det många klubbar som hade problem och så har det varit under en fyra-femårsperiod då det inte importerades speciellt mycket spelare. Nu har de sanerat ekonomin och kan vända blickarna utåt igen, säger Daniel Andersson till FotbollDirekt.se.

– Det tillsammans med att det har kommit fram många duktiga unga spelare i Sverige tror jag har bidragit till en ökad fokus på Sverige från italienska klubbars håll.
 Istället för att värva inhemskt – och billigare – så tittar man kanske mot Sverige istället. Det i samband med att de inte kan plocka de allra största längre gör att man letar på samma marknad som de holländska klubbarna.

Men Andersson tror inte bara att det varit så att italienska klubbar nobbat svenska spelare – utan också vice versa.

ANNONS

– Svenska spelare har gott rykte i hela Europa och inte bara Italien. Man vet vad man får i de flesta fall. Italienska klubbar har haft dåligt rykte de senaste åren både sportsligt och ekonomiskt men nu är det på uppgång igen. Förut så, istället för att gå till Parma gick man till en toppklubb i Holland, inte heller Cagliari etcetera lät så kul trots att det var Serie A. Nu tror jag att det klingar lite bättre igen och att svenska spelare är mer intresserade av att gå till Serie A.

– För tre-fyra år sedan tror jag att man nobbade Italien, främst för att många klubbar hade stora ekonomiska problem och sådant känner agenter till och då blir det höga varningsflaggor. Nu tycker agenter och rådgivare att Italien är ett bra ställe att spela på.Vilka svenska spelare tror du satt avtryck i Italien och bildat deras uppfattning av vad ”en svensk fotbollsspelare” är?


ANNONS
- Zlatan är ju inte en typisk svensk spelare utan annorlunda i sin spelstil och i sitt sätt. Jag tror mer att det är spelare som Kennet Andersson, Klas Ingesson, Jonas Thern, Stefan Schwarz och så vidare som har satt avstamp. Rejäla, trogna och bra spelare. Zlatan är någonting utöver det. Jag tror generellt att de svenska spelarna som varit i Italien har skapat ett mycket gott rykte.

Det är redan några landslagsspelare som spelar i Serie A, och det är på gång att bli ännu fler av Italienproffsen som får chansen i blågult. Hur kommer Serie A att utbilda våra proffs där?


- Rent taktiskt är Italien långt framme och tränarna är grymt långt framme på den punkten och där har svenska spelare mycket att lära. Sen är förstås även den tekniska nivån högre än i Sverige.
Publicerad 2011-12-09 kl 18:49
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto