Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fotbollen får ja till möte med FHM - ska diskutera publik på läktarna 2021: "Ett stort framsteg"

Allsvenskan

Allsvenskan 2020 spelades närmast uteslutande utan publik på läktarna.
Nu har Svensk Elitfotboll, tillsammans med SvFF och EFD, fått grönt ljus för att träffa Folkhälsomyndigheten för att diskutera säkra lösningar för publik på läktarna 2021.
- Med tanke på att det inte har varit något möte tidigare så är det ju ett stort framsteg, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Scanpix

Till följd av coronapandemin och de restriktioner som funnits mot folksamlingar spelades närmast all elitfotboll efter mars i Sverige under 2020 utan publik.

Till nästa säsong hoppas Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, att publiken ska kunna börja komma tillbaka till läktarna igen. Nu berättar Enquist att man fått ett efterlängtat ja till ett möte med Folkhälsomyndigheten, ett möte där även Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam kommer att vara med, för att diskutera publikfrågan.

- Vi har äntligen fått ett svar från Folkhälsomyndigheten om att vi äntligen ska få ett möte med dem nu efter helgerna, 12 januari ska det ske. Då blir det ett första möte. Det känns bra. Vi får se vart det leder, men med tanke på att det inte har varit något möte tidigare så är det ju ett stort framsteg, säger Enquist till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur länge har ni väntat på det här?
- Sedan i mars egentligen, svarar Enquist med ett skratt.

Varför tror du att ni får mötet nu? Upplever du att det är något som har ändrats?
- Folkhälsomyndigheten har naturligtvis mycket annat att hålla på med. Men de har haft som grund att de har velat prata med olika verksamheter. Däremot har man klumpat ihop idrotterna och det har varit Riksidrottsförbundet som ska vara samtalspartner. Det funkar inte, det är en alldeles för stor rörelse. RF har inte riktigt den rollen att man är "chef" eller "myndighet" över de andra idrotterna, det är inte så det fungerar. Där tror jag att de har tänkt fel. Nu kommer de att ha ett separat möte med oss. RF kommer visserligen också att vara med på det mötet, det är väl en markering. Men strunt samma, bara vi får träffa dem så är jag nöjd. Det blir fotbollen, inte bara Sef, så förbundet tillsammans med EFD (Elitfotboll Dam) som är med. Även RF ska vara med. Men det är bra. Speciellt nu när man tittar på en ny pandemilag, när det för vissa innebär hot om restriktioner innebär den för oss en möjlighet till lättnad.

ANNONS

Vad har du för förhoppningar inför mötet?
- Förhoppningen är att vi kan förklara vad vi har för möjligheter att arbeta med säkra arenor och säkert publikmottagande. Jag tror att alla steg är viktiga för att kunna ta nästa steg. Ska man hoppas på fulla läktare någon gång får man väl vänta till dess att pandemin mer eller mindre är över, men för att komma dit måste vi ha börjat prata stegvis. Nu har det i praktiken varit noll personer på läktarna, då finns det ju ingenting att diskutera - och inga framsteg görs. Vår förhoppning är att vi kan titta på hur man på olika sätt kan göra ansvarsfulla lättnader i den här totala restriktionen som varit hittills. Vi är mycket säkra på att det går.

Planen är att allsvenskan 2021 ska ha premiär i helgen 10-11 april. Men redan innan dess kan det bli aktuellt med publik på läktarna.

ANNONS

- Det går fort till april. Sedan ska man hinna testa olika scenarier och planera för de resurser som krävs för att kunna genomföra evenemangen. Vi har en massa lösningar på hur man kan göra, men vi måste veta vad FHM tycker är viktigt och acceptabelt. Man måste möta den part som sätter ribban. Nu är det hälsomyndigheterna som stoppar all publik, därför måste vi få dem att diskutera vad som krävs för att öppna upp stegvis. Ska vi sätta upp rutiner för olika saker är det nog inte bara ligastarten vi pratar om, då är det kanske både cup- och träningsmatcher man får börja göra olika tester i för att visa att vi klarar av det. Då är det inte så långt bort som man tror, säger Enquist.

Tror du att det är rimligt att hoppas på, säg, ett par tusen på läktarna i de allsvenska premiärmatcherna?
- Ja, vi tror ju det. Men det är två faktorer som avgör det, dels, så klart, hur pandemin utvecklar sig. Det rår ingen av oss fullt ut över. Men även under tuffa pandemiförhållanden vet vi att det går att göra säkra lösningar. Vi har exempel från ute i Europa där man har gjort tester och det har fungerar alldeles utmärkt. Vi har så pass stora arenor, det är utomhus och vi kan tillföra så pass mycket säkerhet att i alla fall jag känner mig trygg att vi även under tuffa förhållanden kan göra säkra arrangemang med ett par tusen på de större arenorna, det är jag helt trygg med. Sedan måste också våra myndigheter uppfatta det och tycka samma sak.

ANNONS

Hur viktigt är det ur ett ekonomiskt perspektiv från klubbarna att kunna ta in några tusen på matcherna snarare än inga alls?
- Det är klart att det är viktigt. Det går inte heller att bara räkna i enskilda kronor och ören, det handlar också om att återknyta kontakten med vår publik och bygga upp den relation vi haft så pass länge med våra supportrar. Våra supportrar har varit otroligt tålmodiga och stått vid sidan av arenorna och väntat tillsammans med oss. Så det handlar inte om ekonomin i första hand. Den är viktig, men det absolut viktigaste är att börja skapa en tro på att vi kan komma tillbaka till arenor med publik i. Det tror jag att våra supportrar både förtjänar och behöver känna.

Enquist var nyligen gäst i podcasten Lundh, lyssna på avsnittet i spelaren nedan.

Publicerad 2020-12-24 kl 12:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto