Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Fotografer fick knallskott kastat vid sig - kräver att Dif agerar: "En fråga för svensk fotboll"

Aftonbladet och TT har skickat ett öppet brev till Djurgården där de kräver ett agerande för en säkrare arbetsmiljö. Detta sker efter att fotografer enligt brevet fått ett knallskott kastat mot sig under onsdagens derby.
- Klart att det är olyckligt, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till Fotbollskanalen.

Det var i derbyt mellan Djurgården och AIK som fotografer ska ha fått pyrotekniska föremål kastat vid sig. Detta enligt ett öppet brev (läs hela brevet nedanför texten) som undertecknats av Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén och TT Nyhetsbyråns vd och chefredaktör Jonas Eriksson.

I brevet står det att de nu kräver en säkrare arbetsmiljö för medarbetarna. En ”banger”, ett knallskott, ska ha kastats emot platsen där fotograferna stod. I brevet står det att "föremålet landade alldeles intill Aftonbladets fotograf. Även TT:s fotograf på plats träffades av splitter i ansiktet och fick hjälp av sjukvårdspersonal."

ANNONS

Djurgårdens vd Henrik Berggren:

- Jag har inte så mycket att säga nu. Vi fick det här brevet sent på eftermiddagen. Jag har svarat dem som skickade och sa att vi gärna träffar de så fort det bara går. Sen har jag inte fått svar på det svaret. Jag jobbar nu på att ta reda på exakt vad det är som har hänt. Folk i organisation vet vad som har hänt - men jag vet själv inte exakt vad som har hänt och vad vi har gjort och inte gjort. Jag tror man måste ta den här typen av saker genom att träffas. Så jag tror det är bäst att jobba. Jag har förslaget att vi ska träffas omgående. Det behöver man nog diskutera och inte ta genom skrift, säger Berggren till Fotbollskanalen.

I brevet beskrivs situationen som följer:

"Enligt vår personal på plats agerade inte er säkerhetsorganisation på händelsen. De uppmärksammade inte fotograferna på att föremålet kastades rakt emot dem. Tiden från nedslag till detonation är ett par sekunder, så det fanns tid för förvarning."

ANNONS

- Klart att det är väldigt svårt. Det olyckliga att det händer över huvud taget. Vet inte exakt vad som hänt. Helt uppenbart har det slängts grejer, knallskott, och då har det kommit nära någon. Frågan är om någon kan varna någon eller inte, ja… det kan jag inte säga just nu. Måste höra mer med de som var exakt precis där det skedde. 

När tar ni upp detta inom organisationen?
- Det gör jag just nu så vi kan ta ett möte så fort vi bara kan. 

I brevet står det även att ”gårdagens incident är inte den första i sitt slag.” Vad säger du om det?
- Det har ju slängts en del sådana där knallskott på svenska arenor det här året. Exakt vad de har syftat på kan bara de svara på, vilka händelser de menar. 

Hur tänker ni själva för Dif:s del?
- Klart att det är olyckligt.

Men är det ett problem inom just er förening?

ANNONS
- Klart att alla incidenter är tråkiga. Bara så som det är. Jag kan inte ge bättre svar än det. Klart att det finns roligare saker att göra än att hantera den här typen av grejer

Är det en fråga ni aktivt tittar på?
- Det är en fråga för svensk fotboll att lösa med knallskottet. Det är inte bara vi som råkat ut för det här.

Hur ser ni på er säkerhet under högriskmatcher?
- Där måste jag passa. Jag måste se exakt vad vi har gjort och inte har gjort. Är bättre att de som jobbar med det tar det så jag inte säger något fel här. Så det får du återkomma om. 

Händelsen är polisanmäld.

Öppna brevet

"Till Djurgården Fotboll ordförande Lars Erik Sjöberg, VD Henrik Berggren

Vid gårdagens derby mellan Djurgården och AIK utsattes våra medarbetare för allvarlig fara. Ett föremål, en så kallad ”banger”, kastades in från ståplatsläktaren där Djurgården-klacken stod.
Föremålet landade alldeles intill Aftonbladets fotograf. Även TT:s fotograf på plats träffades av splitter i ansiktet och fick hjälp av sjukvårdspersonal.
Händelsen är idag polisanmäld av Aftonbladet och TT.Enligt vår personal på plats agerade inte er säkerhetsorganisation på händelsen. De uppmärksammade inte fotograferna på att föremålet kastades rakt emot dem. Tiden från nedslag till detonation är ett par sekunder, så det fanns tid för förvarning.Gårdagens incident är inte den första i sitt slag. Vi ser mycket allvarligt på att säkerhetsbristerna är så graverande och kräver att Djurgården och Fotbollförbundet omedelbart agerar för att åstadkomma en säker arbetsmiljö för våra medarbetare.Vi förväntar oss en omedelbar återkoppling med förslag på relevanta åtgärder och en förklaring till er egen säkerhetspersonals bristfälliga agerande vid händelsen.

Vi föreslår också ett möte i närtid där vi diskuterar förbättringar av säkerheten.

Sofia Olsson Olsén, publisher Aftonbladet
Jonas Eriksson, vd och chefredaktör TT Nyhetsbyrån"

Källa: inifran.aftonbladet.se

Publicerad 2016-09-22 kl 18:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto