Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Franske journalisten om Malmö FF:s värvning: "Kommer att överraska"

Allsvenskan

Malmö FF presenterade under onsdagen Mahamé Siby som klubbens första nyförvärv i sommar.
För Fotbollskanalen berättar den franske journalisten Rafik Youcef om Siby.
- Jag tror att han kommer att överraska den svenska ligan, säger Youcef till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Under onsdagen presenterade Malmö FF sitt första nyförvärv för sommaren. Den Paris-födde maliske landslagsmittfältaren Mahamé Siby värvades från Ligue 1-klubben RC Strasbourg. Enligt den franska sajten Foot Mercato betalar MFF omkring en miljon euro (drygt tio miljoner kronor) i övergångssumma för Siby, och därutöver ingår det eventuella bonusar om 300 000 euro (omkring tre miljoner kronor) i avtalet.  

Siby har gjort nio Ligue 1-framträdanden för RC Strasbourg, men tillbringade fjolårssäsongen på lån hos Ligue 2-klubben Paris FC. Där var han nära att hjälpa klubben upp i den franska fotbollens finrum Ligue 1, men till slut föll Paris i playoff mot FC Sochaux. 

ANNONS

Nu väntar i stället spel i MFF från och med den 15 juli, då det svenska övergångsfönstret öppnar och 25-åringen blir spelklar. Siby har skrivit på ett kontrakt med den regerande svenska mästaren till och med säsongen 2026. 

I samband med att övergången offentliggjordes har Fotbollskanalen varit i kontakt med den franske journalisten Rafik Youcef, som skriver för fotbollsmagasinet Onze Mondial, och som har följt Siby i Paris FC den gångna säsongen, för att ta reda på vad det är för spelare MFF värvat. 

Vad är Mahamé Siby för typ av spelare?
- Siby är en mångsidig mittfältare. Han kan användas i tre positioner: Som sexa framför backlinjen, som en tvåvägsmittfältare, vilket brukar benämnas som en åtta, eller som mittback. Han är framför allt stark i speluppbyggnadsfasen och i nickdueller, säger Youcef till Fotbollskanalen. 

ANNONS
- Han täcker konstant stora ytor över planen och ger sina lagkamrater understöd, för att lyfta dem och kollektivet. Han fokuserar mycket på kollektivet. I både Strasbourg och Paris har han varit väldigt uppskattad av sina lagkamrater. Sedan är han även stark och fysisk, fortsätter han.

Kan du beskriva hans säsong för Paris FC?
- Han anslöt till Paris FC för att hjälpa dem upp till Ligue 1, vilket de nästan lyckades med. Paris FC var väldigt nära att bli uppflyttat, men förlorade i playoff mot Sochaux. Ur ett individuellt perspektiv etablerade sig Siby som en av de bästa mittfältarna i Ligue 2. Han var viktig för Paris FC att kontrollera matcherna och var en regelbunden startspelare. 

Vad har han för styrkor som spelare?
- Hans förmåga att vinna boll, hans luftspel, hans långpassningar, hans högintensiva löpningar och hans ledarskap. 

ANNONS

Vad har han för svagheter som spelare?
- Han kan bli bättre på trånga ytor, samt ta mer risker i den sista tredjedelen. 

På sociala medier har det florerat statistik om Siby som fått både MFF- och motståndarsupportrar att ställa sig frågande till värvningen. Bland annat visar statistiken att Siby, av mittfältare i Ligue 2 som gjort mer än 15 framträdanden under säsongen, rankas på 138:e plats för antal tacklingar, 143:e plats för bollvinster, 112:e plats för nyckelpassningar och 90:e plats för stora chanser skapat. Detta räknat per 90 minuter. Men Youcef tycker inte att det speglar verkligheten. 

- Som 22-åring spelade Siby fortfarande amatörfotboll. Han har arbetat hårt och gjort det bra. Jag tror att han fortfarande har mycket kvar att visa i sin repertoar och att han kommer överraska den svenska ligan. Han kommer från en amatörbakgrund och vill nå framgång, det är därför han går till Sverige: För att växa och etablera sig som en av de bästa. 

ANNONS

I april valde Youcef att dedikera en artikel kring Siby i Onze Mondial. Artikeln ingick i en serie av artiklar som ämnar att lyfta fram guldkorn i fransk fotboll, som gemene man kanske inte har stenkoll på. För Fotbollskanalen berättar han att anledningen till att han valde just Siby att skriva om är för att han ser stor potential i 25-åringen. 

- Jag såg stor potential i honom. Jag har ett bra fotbollsöga och jag tror att Malmö-supportrarna kommer att gilla honom. Han har en väldigt bra mentalitet. Jag skulle säga att han har en liknande mentalitet som Moussa Sissoko och Blaise Matuidi. Men rent spelstilsmässigt brukar jag jämföra honom med Pape Gueye i Marseille. 

Är Siby redo för att spela på en högre nivå än Ligue 2? Till exempel i Champions League med Malmö?
- Ja, han är redo för att spela på en högre nivå. Jag tror att han kommer vara en av de bästa spelarna i den svenska ligan. Champions League blir nog en utmaning för honom, som jag antar att det hade varit för många spelare i den svenska ligan, men får han fortsätta sin utveckling blir han nog tillräckligt bra för det över tid. 

ANNONS

Den gångna säsongen noterades Siby för ett mål och en assist på 25 framträdanden för Paris FC. 

Publicerad 2022-06-30 kl 20:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto