Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Friberg da Cruz lämnar Mariehamn - på väg hem till Sverige

Foto: Scanpix.

Bobbie Friberg da Cruz, 35, lämnar Åland och IFK Mariehamn.
Nu kommer han med all sannolikhet återvända till svensk fotboll.
- Jag har en väldigt stor hemlängtan, säger Friberg da Cruz till Fotbollskanalen.

I januari 2014 skrev Bobbie Friberg da Cruz på för IFK Mariehamn. När han nu väljer att lämna klubben (säsongen tog slut under lördagen) fyra år och 148 tävlingsmatcher senare kan han se tillbaka på en framgångsrik tid på Åland. 2015 blev Mariehamn cupmästare för första gången någonsin, året därefter lyckades laget spela hem sin första ligatitel genom tiderna och i år deltog man i Champions League-kvalet.

Friberg da Cruz beskriver tiden i Mariehamn som en "fantastisk resa" och han berättar att känslan efter att ligatiteln bärgats är en av de bästa som han någonsin upplevt. Men nu tar alltså göteborgaren farväl av ön och går vidare i livet. "Enough is enough", som han själv beskriver det.

- Jag har varit här i fyra år nu och jag har hjälpt till att sätta Mariehamn på kartan. Det känner jag mig stolt över och tacksam för. Klubben är inne på en bana som handlar om att föryngra och jag ställer mig bakom deras tankegångar inför nästa säsong. Jag känner att jag gjort mitt här nu. Jag har hemlängtan. Jag har väldigt stor hemlängtan, säger Friberg da Cruz.

Ja, för även om 35-åringen inte utesluter någonting är det i första hand hemma i Sverige som Friberg da Cruz planerar att fortsätta karriären. Göteborg? Inte helt givet.

- Jag har damen i Stockholm så det första jag kommer göra nu är att ta alla kläder jag har och slänga in allt hemma hos henne. Sen får vi se vad som händer. Göteborg är ju ett alternativ.

Är det aktuellt med en flytt tillbaka till Gais?
- Vi hade ett snack i somras, precis innan Bosko (Orovic, tränare) kom in. Då fick de ju in en ny tränare, medan jag fortsatt hade ett halvår kvar på mitt kontrakt och ville fokusera på Champions League. Nu får vi se vad som händer i vinter.

Klart står i alla fall att Friberg da Cruz känner sig stark och i form. Några tankar om att han närmar sig slutet av karriären har han inte.

- Jag har ju inte missat många matcher de senaste fyra åren, och jag kommer köra på till allt säger stopp i kroppen. Jag kör så länge jag känner mig bra och brinner för den här jävla sporten.

Och du tycker fortfarande det är kul?
- Absolut. Att spela fotboll är fortsatt det roligaste jag vet. Golfen börjar ta över lite, men där är jag långt ifrån lika bra (skratt).

Oavsett hur länge spelarkarriären varar kommer Friberg da Cruz bli kvar inom fotbollen länge. Så går i alla fall tankarna i den tidigare IFK Norrköping- och Randers-spelarens huvud. I takt med att han tagit en allt större roll som ledare i Mariehamns spelartrupp har intresset för tränaryrket växt.

- Det är en dröm som jag har, att bli tränare. Fotbollen har varit en så stor del av mitt liv och jag känner att jag kommer dö med den här sporten. Jag känner att jag skulle kunna gilla det där ansvaret som man har som tränare, jag känner att jag vill utvecklas vidare som ledare.

Friberg da Cruz berättar vidare att några klubbar i lägre serier hemma i Sverige hört sig för med honom om hur han ser på att ta över som tränare. Hans förstaprioritet är dock att fortsätta spela på en så hög nivå som möjligt. 

I framtiden ser han sig själv gå tränarutbildningarna som krävs och då gör han gärna studiebesök hos sina gamla tränare för att samla på sig kunskap.

- Jag har ju inga dåliga mentorer i så fall. Jag har Magnus Pehrsson (tränade Bobbie i Gais och är nu tränare i Malmö FF), "Rolle" Nilsson (tränade Bobbie i Gais och är nu förbundskapten för svenska U21-landslaget) och Janne (Andersson, tränade Bobbie i Norrköping och är nu förbundskapten för svenska A-landslaget). Den tränarlistan är rätt fin, säger Friberg da Cruz med ett skratt. 

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-10-28 kl 15:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons