Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Gängkriminell uppger sig ha tjänat 35 miljoner på matchfixning: "Fick erbjudanden varje vecka"

Foto: Bildbyrån

SVT Nyheter har fått kontakt med en ung gängkriminell man som uppger sig ha tjänat 35 miljoner kronor på uppgjorda matcher - bland annat i allsvenskan och superettan.
I allsvenskan kan spelarna få sexsiffrigt för en läggmatch, säger mannen till SVT.

Matchfixning har varit uppmärksammat som aldrig förr inom svensk fotboll det här året. Det började med att matchen mellan IFK Göteborg och AIK i maj i år sköts upp efter ett matchfixningsförsök.

I oktober skedde även ett misstänkt matchfixningsförsök i samband med mötet mellan Malmö FF och HBK då en spelare i gästernas lag hotades.

Det har tidigare flaggats för att mörkertalet kring matchfixning inom svensk fotboll kan vara stort. SVT Nyheter har nu varit i kontakt med en gängkriminell ung man som berättar om en stor omfattning av fenomenet. 

- Jag brukade få erbjudanden varje vecka om att betta på läggmatcher. Jag har investerat mycket pengar på sådana saker, säger mannen till SVT Nyheter.

Mannen berättar att erbjudandena kom från högt uppsatta personer inom kriminella nätverk - personer som ofta hade kopplingar in i olika lag på olika sätt.

Jag har levt i den här miljön under många år och jag känner många av de här människorna som håller på med matchfixning. De vet att jag har mycket pengar och att jag är redo att investera och de vet att de tjänar pengar på de pengarna, och då får jag de tipsen, säger mannen och berättar att avkastningen till personerna inom nätverkan låg på 15 till 20 procent.

Genom delar av vinsten kan kriminella både tvätta och omsätta pengar från drog- och vapenhandel, skriver SVT.

Den gängkriminelle mannen uppger att han har tjänat 35 miljoner kronor på uppgjorda matcher. Pengarna som satsas ska komma från brottslighet och tvättas och omsätts genom manipulerade matcher i allsvenskan, superettan och ligor i Grekland och Holland.

Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminalitet inom idrotten, bekräftar bilden av kriminella gäng och nätverk som organiserar matchfixning. Polisen har kartlagt ett 20-tal yrkeskriminella nyckelpersoner från gängmiljön som riggar matcher.

- De har direkta kopplingar till de gäng eller nätverk som skjuter ihjäl varandra, säger Gårdare.

Kalla Fakta har - i samarbete med Fotbollskanalen - tidigare granskat ett hemligt agentnätverk som i smyg försöker styra den svenska marknaden. Nätverket har även kopplingar till matchfixning. Läs mer om det och se programmet här.

Publicerad 2017-11-13 kl 11:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons