Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Gefle-basens bestörtning: “Då är jag död och begraven”

Ett unikt samarbete med Brynäs skulle ge Gefle en egen toppmodern arena - men i går dog drömmen. Gefle kommun säger nej och erbjuder istället en upprustning av Strömvallen:
- Nu kommer vi fortsätta snurra runt på en lågbudget-variant, säger Gefles ordförande.

I går grusades Gefles förhoppningar om en ny egen arena – Gävle kommun säger nej och rustar istället upp Strömvallen till en kostnad av 100 miljoner. Ett alternativ som inte alls lockar Gefle och ordföranden Leif Lindstrand i spetsen; drömmen var en egen arena och den ser nu helt körd ut.

- Det får vi väl förutsätta, att nu är det kört, säger Lindstrand till FotbollDirekt.se.

- Kommunen har visserligen sagt att det kan bli aktuellt “när det blir bättre tider”. Men de tiderna… då är nog både du och jag döda och begravda. Att de först skulle rusta upp Strömvallen för 100 miljoner och sedan stötta bygget av en ny arena efter det, det känns ju inte så sannolikt.

Gefles plan var en arena vägg-i-vägg med Läkerol Arena, hockeylaget Brynäs hemmaborg. Detta till en kostnad på 180 miljoner där Gefle själva stod för en tredjedel och kommunen borgade för lånet av resten. Gefle hade då kommit överens med sponsorer stod för gratis arbetsinsatser i bygget motsvarande ytterligare 60 miljoner kronor.

Tanken var att man kunde nyttja sponsorområden, VIP-utrymmen, toaletter, kiosker och restauranger gemensamt, eller närmare bestämt skulle Gefle ha hyrt faciliteterna av Brynäs.

- Det hade varit en win-win, Brynäs tar in pengar medan vi inte behövde investera utan kunde hyra. Vi hade dessutom planer på gemensam drift och administration, säger Lindstrand.

- Vi presenterade planen för Brynäs och de var jättepositiva. Det är ju en liten stad med två elitlag och vi delar dessutom många sponsorer.

Hur motiverar kommunen beslutet?

- Det har väl varit att det är trångt med investeringsutrymme. Sedan har man kunnat läsa mellan raderna att de inte riktigt tror på byggkalkylen, och det kan man väl ha viss förståelse för. Det är ofta byggkostnader drar iväg. Men vi har lovat att kommer göra rätt för oss och ta hela smällen, vi har dessutom tittat väldigt försiktigt i vår kalkyl.

Det nuvarande alternativet kommer enligt Gefle-basen nu innebära ökade kostnader på längre sikt. Tufft för en redan ansträngd ekonomi.

- Det handlar om en upprustning för att möta Uefa-kraven – en läktare byggs om, det blir ny belysning, VIP-rum och omklädningsrum. Det här är att bara lösa saker tekniskt egentligen.

- Men det kan komma att bli en kvarnsten, vi kommer inte att kunna erbjuda våra sponsorer samma saker som på en ny arena och vi kan förlora dem på sikt.

Ni har klarat er med små medel tidigare?

- Ja, nu kommer vi fortsätta snurra runt på en lågbudget-variant. Men det håller inte över tid. Det är ett under att vi klarat oss i allsvenskan i åtta år med en årlig budget på 25 miljoner.

- Och nu säger jag inte att en egen arena är någon quick-fix som kommer lyfta oss, det är ingen garanti för någonting. Men det skapar förutsättningar och möjligheter till något annat än det vi har nu. Det är klart att vi är besvikna, avslutar Lindstrand.

Arbetet med att rusta upp Strömvallen är inte tidsbestämt, men drar förmodligen i gång efter att säsongen 2013 är färdigspelad.

Publicerad 2012-08-17 kl 09:30
Annons
Annons
Annons