Häcken förnedrade HBK - tog tionde raka utan förlust

Häcken fortsätter att marschera mot toppen.
Efter 4-0 mot Halmstad är laget på väg mot klubbens bästa säsong någonsin.
HBK däremot är ett lag i spillror.

Det råder skilda världar för Halmstad och Häcken. För gästerna går det mesta vägen just nu. Hisingslaget är formstarkast i allsvenskan med tio raka matcher utan förlust och på Örjans vall pulvriserades HBK med 4-0.

Segern innebär att nykomlingen är uppe på femte plats i tabellen och faktiskt har kontakt med den absoluta toppen. Dessutom är Peter Gerhardssons mannar på väg att slå klubbens rekord - en sjätteplats i allsvenskan 1993.
-Vi har ett bra lag och ett bra spel. Vi gör jobbet hela vägen och det går fort när vi ställer om. Men det är något vi vetat hela tiden och vi kan ännu bättre, säger skyttekungen Jonas Henriksson.

Framgångsreceptet mot Halmstad var just sylvassa kontringar. De tre första målen kom till efter snabba omställningar och iskalla avslut av Paulinho, Henriksson och Erik Friberg. Sista målet nickskarvade Henriksson in, hans tionde för säsongen.

Men toppstrid och tabellsnack är inget som Häcken funderar över.
-Nej, vi har hela säsongen haft en inställning att etablera Häcken i allsvenskan och det är inget vi ändrar med nio omgångar kvar, säger Henriksson.

För Halmstad ser det nattsvart ut. Tränare Janne Andersson hoppades inför matchen att spelarna skulle visa rätt attityd. Han hade bland annat petat förstemålvakten Magnus Bahne och ersatt honom med 19-årige Karl-Johan Johnsson som gjorde sin första allsvenska match från start. Även mittfältaren Tim Sparv satt på bänken. Men förändringarna hjälpte föga.

HBK saknar självförtroende och mot Häcken rasade försvarsspelet totalt.
-Det var en tung kväll så klart. De har fyra skott på mål i första halvlek och vi ligger under med 0-3. Vi släpper in alldeles för enkla mål, säger Andersson.

Inte blev det bättre när Christian Järdler visades ut efter två huvudlösa varningar inom loppet av sju minuter. Efter första halvlek buades Halmstad ut av sin hemmapublik och under andra halvlek lämnade många av de 3 726 åskådarna sina platser på Örjans vall.

Förlusten innebär att Halmstad är rejält inblandat i bottenstriden och avslutningen kan bli en rysare för hallänningarna.
-Uppehållet kommer lägligt för oss, nu har vi 16 dagar till nästa match. Det gäller att läka såren och komma igen. Sedan Andreas Johansson lämnade laget har vi inte fått hjärtat, vårt centrala mittfält, att fungera. Det är något som vi behöver fundera över, säger Andersson.