Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Häcken-ikon lägger ner elitsatsning - går mot tränarroll: ”Kroppen säger ifrån”

Allsvenskan

Christoffer Källqvist lägger ner sin elitsatsning.
Detta efter nästan två decennier som målvakt i Häcken.
Nu väntar troligtvis en framtid som målvaktstränare på Hisingen. 
- När kroppen säger ifrån är det inte mycket att bråka om, säger målvakten till Fotbollskanalen.

0:27
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses Christoffer Källqvists fantastiska tunnel på Marcus Ekenberg.

Christoffer Källqvist, 35, kommer nästa säsong inte att konkurrera med målvakterna Peter Abrahamsson och Jonathan Rasheed om en plats i Häckens startelva i allsvenskan. Efter säsongens slut går hans kontrakt ut och då ser det i stället ut att bli ett nytt avtal för den skadedrabbade keepern som målvaktstränare och möjlig ”back up” i nödfall till målvakterna i A-truppen.

- Det blir inte någon fortsatt karriär på elitnivå. Jag kommer inte att skriva på något rent avtal som spelare, i stället blir det nog som någon form av ledare och ”back up”, men det är inget som vi har klubbat igenom än, säger målvakten till Fotbollskanalen.

ANNONS

Det blir därmed något nytt för "Hisingens Higuita”, som redan som knatte inledde sin karriär i BK Häcken. Han gjorde under säsongen 2001 allsvensk debut och var mellan 2004 och 2014 mer eller mindre förstemålvakt i laget som lämnade superettan bakom sig och etablerade sig i mitten- och toppskiktet i allsvenskan med en andraplats 2012 och seger i svenska cupen 2016.

Senaste tre åren har däremot inte varit lika roliga.

Under hösten 2015 opererade han sin ena höft, men fick inte önskad effekt och är sedan dess endast noterad för fem matcher i allsvenskan. I dag klarar kroppen endast av två träningspass i veckan med A-laget, vilket bidrog till beslutet att lägga ner elitsatsningen.

- Jag har väl kommit till den punkten att jag bara kan vara med på två gånger i veckan på träningen och fungerar numera som en ”back up” om något skulle hända med Peter (Abrahamsson) eller Jonathan (Rasheed). De har även varit så pass friska, så det har varit lugnt. Om jag kör fler än två träningar, så känner jag av det direkt i höften och måste bromsa igen. Det är helt enkelt bara det här jag klarar av, säger Källqvist.

ANNONS

- Mitt kontrakt går ut efter det här året och jag kan ju inte fortsätta på elitnivå med två träningar i veckan. Så är det. Det är svårt att komma runt, fortsätter han.  

Det kom heller inte som en chock för målvakten. Han var sedan tidigare väl medveten om att det skulle bli svårt med fortsatt satsning med anledning av skadeproblemen.

- Det är klart att det är tråkigt, men man har ju haft en längre period där man kunnat landa i det. Hur många matcher har jag gjort senaste tre åren? De är lätträknade. Jag har haft en längre period där det inte har blivit bättre. Jag har även varit med länge och det hjälper väl till på något sätt. Sedan är det alltid tråkigt när kroppen säger ifrån, men som sagt, man mår ju inte bättre av att älta det. Nu har jag ju även hjälpt till som målvaktstränare i akademin, säger han. 

ANNONS

- Jag har varit med på U19-lagets träningar, där även U17-laget är med ibland och kört med målvakterna. Det är klart att det är en omställning att lära ut i stället för att ta instruktioner, men det är något som jag skulle vilja göra efter den aktiva karriären, fortsätter han.

När kom det upp för dig att det inte går längre?
- Jag har dragits med det här i flera år och det var väl någonstans när det inte blev så mycket bättre. Jag har det här kontraktet och det är det här som blir nu. Jag har haft lång tid att fundera på det. I huvudet hade jag gärna velat fortsätta, men när kroppen säger ifrån är det inte mycket att bråka om. Sedan får vi se vad det blir framåt, men man kan inte fortsätta på elitnivå med två träningar i veckan.

Källqvist fokuserar nu på att utbilda sig vidare till målvaktstränare. Han har redan Svenska Fotbollförbundets två första utbildningssteg som målvaktstränare på meritlistan och utbildar sig även i förbundets tränarkurs ”CBA Elit” (för tidigare elitspelare) i stegen Uefa B/A.

ANNONS

- Jag har pratat lite med klubben om att bli målvaktstränare och det är väl mitt största fokus. Vi får ta en diskussion med klubben också och se när och om det är aktuellt. Det är väl tanken, säger han.

Han kan både tänka sig att vara målvaktstränare i Häckens A-lag och i akademilagen.

- Vi ska nog hitta en bra lösning. Mats (Johansson), som är målvaktstränare nu, har ju varit här otroligt länge och har mycket erfarenhet. Det är inte bara att flytta på honom. Jag hoppas att vi hittar en bra lösning. Det går kanske att ha någon form av samarbete från akademin upp till A-laget med samma tänk och sådär. Det kommer nog att lösa sig på ett bra sätt, det är bara att avvakta och se hur det blir nästa år. Det kommer att bli något bra av det, säger han.

Samtidigt kan han även blicka tillbaka på en lång framgångsrik karriär i Häcken. Han var med under klubbens första stapplande steg mot att bli ett väletablerat lag i allsvenskan.

ANNONS

- Vi var lite av ett ”jojo-lag” i början av 2000-talet, där vi hoppade upp och ner, men sedan har jag varit med på satsningen till att vi verkligen blev ett etablerat allsvenskt lag och sedan strävade mot toppen. Det har varit en lång resa. Jag har ju spenderat större delen av livet här. Det har varit otroligt kul att få vara med på hela den här resan och verkligen något jag kommer att ha med mig.

Vad minns du starkast när du ser tillbaka på alla år i Häcken och allsvenskan?
- Det är väl allsvenska debuten, andraplatsen i allsvenskan och cupguldet naturligtvis. Det var även bra när vi tog steget upp från superettan och det kändes som att vi hade någonting på gång. Det kändes som att hela klubben var redo att ta ytterligare ett steg och etablera sig i allsvenskan. Vi har gjort det på ett riktigt bra sätt, så det finns mycket man kommer att ha med sig.

ANNONS

Men övriga delar Fotbollssverige minns nog varken Häckens andraplats eller cupframgången från Källqvists karriär bäst - i stället när han lite kaxigt våren 2013 ”tunnlade” förre Mjällby-anfallaren Marcus Ekenberg i eget straffområde på Rambergsvallen. 

- Ja, den finns alltid med där (bland de starka minnena), samtidigt som jag blir påmind om den titt som tätt. Det är ingenting jag kommer att lära ut till de unga målvakterna, men den finns helt klart med. Så är det ju, skrattar han.

Källqvist har totalt gjort 343 serieframträdanden för BK Häcken.

Tidigare har allsvenska profiler som Kennedy Bakircioglu, Markus Rosenberg och Tobias Hysén aviserat att de i år gör sina sista säsonger i respektive klubblag. Inför säsongen fick även Nils-Eric Johansson tacka för sig på grund av hjärtfel.

Publicerad 2018-10-09 kl 10:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto