Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Häckens supporterklubb vill sätta stopp för Dubai-läger - nu svarar styrelsen

Supporterklubben Getingarna vill inte att BK Häcken åker till Förenade Arabemiraten på träningsläger, vilket klubben gjort de två senaste säsongerna.
Men nu yrkar Häckens styrelse avslag på Getingarnas motion i ärendet till kommande årsmötet.

Redan när Häcken i förra året meddelade att man även under den pågående försäsongen skulle lägga sitt träningsläger i Dubai i Förenade Arabemiraten riktade supporterklubben Getingarna kritik mot klubben. Inför årsmötet den 12 mars har Getingarna, via Robin Carlander, Johan Svensson, Richard Svensson, Håkan Eriksson och Seroj Ghazarian, lämnat in en motion som yrkar på att klubben inte ska lägga sitt träningsläger i "Förenade Arabemiraten eller likvärdiga länder" framöver.

ANNONS

I motionen skriver Getingarna att ledningen fick kritik för valet av resemål redan på årsmötet förra året, och att klubben då uppmanades att undvika Dubai under kommande år. Supporterföreningen menar att uppmaningen inte efterlevts och det på "grunder som vi uppfattar som mycket tveksamma och med argument som känns konstlade och efterhandskonstruerade".

I sin motion skriver man också:

"Förenade Arabemiraten är ett land som får skarp kritik av bl.a. de internationella människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch. Kritiken gäller de brister i yttrandefrihet och föreningsfrihet som råder samt det faktum att regimen bortför och torterar meningsmotståndare. Kvinnor diskrimeras såväl i lag som i praktik och är särskilt utsatta när det gäller äktenskap och skilsmässa, arv och barnomsorg. Kvinnor ges dessutom otillräckligt skydd mot sexuellt våld och våld inom familjen. Förhållandena för den stora skaran av arbetskraftsinvandrare beskrivs som slavliknande. Det är ett också ett land som ofta använder sitt välstånd för att maskera sina kränkningar av mänskliga rättigheter".

ANNONS

Vidare pekar Getingarna på de värderingar som Häcken på sin hemsida skriver att man står för, bland annat att föreningen "i varje del av verksamheten ser mångfald som en framgångsfaktor. Det gäller såväl våra fotbollslag som våra evenemang och kringarrangemang". Dessutom uppger Häcken på hemsidan att de "arbetar medvetet för att skapa en kultur där alla känner sig delaktiga och där alla ska kunna bidra med hela sin förmåga oavsett kön, nationalitet, etniskt ursprung, ålder eller sexuell läggning".

I motionen från Getingarna går det att läsa följande:

"Vi anser att det är oetiskt och fel att åka på träningsläger till Förenade Arabemiraten och liknande länder som så tydligt avviker från de värden klubben står för. Utöver dessa rent mänskliga hänsynstaganden är det dessutom skadligt för klubbens anseende och varumärke".

ANNONS

På Häckens hemsida har nu klubbens styrelse yttrat sig om motionen. Styrelsen yrkar avslag på motionen med förklaringen:

"Antingen delar man upp världen i ”vi och dem” eller så bygger man broar mellan människor. Samtalstonen i världen har blivit mer polariserande, med starka krafter som utnyttjar människors rädsla för det som är annorlunda. Vi som står för internationalism och mångfald är övertygade om att möten bygger broar".

BK Häckens stora ungdomsturnering Gothia Cup kommer under 2019 att exporteras till just Förenade Arabemiraten. Just det nämner också klubbens styrelse i sin förklaring till varför man yrkar avslag på motionen.

"BK Häcken har skapat och byggt upp Gothia Cup till en öppen mötesplats för världens ungdomar. Alla är lika välkomna. Oavsett kön, hudfärg, kultur eller religion. Genom Gothia Cup blir också BK Häcken en förening som starkt vilar på denna öppenhet, på en tro att möten skapar kunskap som i sin tur råder bot på fördomar vi har mot det okända. Att då välkomna alla till oss samtidigt som vi förbjuder oss själva att besöka dem blir en omoralisk handling. Det finns heller ingen avrådan till utbyte mellan våra länder från vare sig Svenska Fotbollförbundet eller regeringshåll", skriver styrelsen.

ANNONS
Publicerad 2018-03-01 kl 16:18
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto