POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
10å

Haglund kritisk till Jacobson: Går mot diktatoriskt ledarskap

Christer Haglund lämnar Djurgårdens styrelse om valberedningens förslag med Tommy Jacobson som ordförande går igenom.
- Man har primärt sökt folk som inte säger emot, säger Haglund till fotbollskanalen.se.

Djurgården Fotboll höll igår ett medlemsmöte där valberedningens förslag till ny styrelse presenterades. Medlemmarna kommer att få rösta vid ett extrainsatt årsmöte den 11 november och alternativen är att behålla den styrelse som tillsattes i våras eller att välja en nygammal lösning med Tommy Jacobson som ordförande.

Går man på den sistnämnda linjen får man 25 miljoner kronor på köpet, har Jacobson lovat. Pengar som nuvarande styrelseledamoten Christer Haglund ifrågasätter.

- Man har sagt att man ska ta fram 25 miljoner men det är inte sant. Tio miljoner tar man för att stoppa i gamla hål som den gamla styrelsen har skapat, 15 miljoner av de 25 som Tommy är ute och viftar med är riskkapital och alltså pengar som bara kommer att stoppas in där investerarna förväntar sig avkastning. Det är samma sak som det har pratats om hela säsongen och samma pengar som uteblev i somras, säger Haglund.

Och oavsett om pengarna kommer in i klubben eller inte är han kritisk till sättet att lösa de ekonomiska problemen som Djurgården dras med.

- Vi har arbetat för att sanera ekonomin så att klubben fungerar av sig själv – inte på grund att man får gåvor från rika människor. Man får inte bli beroende av det.

Hur har ekonomin sanerats under er tid i klubben?
- Vi kom in med 14 miljoner i förlust 2008 och vi får ner förlusten till cirka nio, tio miljoner. Och vi hade kunnat göra ännu mer på den sidan om det inte var på grund av att det fanns väldigt många långa kontrakt, skrivna av den gamla styrelsen.

Vilken typ av kontrakt?
- Det är kontrakt med människor som har varit svåra att ta bort och vi betalar en hel del uppsägningar, till exempel Siggi Jonsson, Paul Lindholm, Bosse Andersson och sedan Zoran Lukic som också hade ett långt kontrakt. Dessutom hade vi ett hyreskontrakt skrivet av den gamla styrelsen på sju år i extremt pråliga och överdådiga lokaler på Valhallavägen.

Varför mår klubben inte bra av ett ekonomiskt tillskott nu när det ser dystert ut?
- Historien visar att det finns folk som har petat in mycket pengar i Djurgården. Det har gett oss några guld men det har också gett oss den svåra ekonomiska situationen som vi har nu där det också spiller över på det sportsliga. Och nu är vi på väg ut ur allsvenskan.

Valberedningen har i alla fall valt att presentera en ny styrelse som dels är bantad och dels har en ny ordförande i Tommy Jacobson. Exempelvis är Christer Haglund och Douglas Roos borta.

- Det handlar om att både Douglas och jag är väldigt starka personer och jag tror att Tommy vill styra det här efter egen pipa. Då har man primärt sökt folk som inte säger emot så mycket. Men sedan spelar det inte så stor roll heller i och med att de har majoritet med ”Putte” Carlsson och Johan Skarborg. Han har krävt att få med dem i styrelsen samtidigt som styrelsen ska bestå av max fem personer.

- På det sättet som styrelsen är uppsatt kommer de att kunna genomföra de besluten som de vill. Man går tillbaka till det diktatoriska ledarskap som Djurgården har haft de senaste åren. Tanken från valberedningen med den styrelse som varit nu är ett mer demokratiskt ledarskap där man involverar fler människor i besluten.

Haglund kritiserar även att Tommy Jacobson nämnt Hasse Backe i sin kandidatur.

- Det är en medial kampanj från Tommys sida med bland annat Hasse Backe som ju inte hade ett skit med det här att göra. Tommy skulle ju inte komma till makten förrän efter säsongen så Backe skulle ju vara en fråga för nuvarande styrelse. Det var bara ett PR-jippo som jag är förvånad över att Backe ställde upp på.

Publicerad 2009-10-22 kl 14:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå