Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Hamad bekräftar dialog med MFF: ”Fantiserat om att återvända många gånger”

Foto: Scanpix

Jiloan Hamad kommer lämna Hoffenheim i januari.
Nu bekräftar Hamad att han för en dialog med Malmö FF om en eventuell comeback i allsvenskan.
- Jag känner mig alltid välkommen hem den dagen jag väljer att återvända, säger han till Fotbollskanalen.

Jiloan Hamad har knappast någon drömsits fotbollsmässigt i Bundesliga-klubben Hoffenheim. Svensken är ännu utan speltid i ligan under årets säsong, men försöker ändå hålla humöret uppe.

- Jag har det väldigt bra. Det enda som saknas är egentligen speltiden. Annars är det bra, allt rullar på. Jag har varit här i snart tre år och allt annat är på plats. Jag trivs väldigt bra. Men man vill alltid spela, det är då man mår som bäst, säger Hamad när Fotbollskanalen når honom under lördagen.

De senaste A-lagsmatcherna Hamad spelade var i våras efter vinteruppehållet efter att han kämpat sig tillbaka från en allvarlig knäskada. Men sedan tränare Huub Stevens tvingades lämna Hoffenheim på grund av hälsoskäl och Julian Nagelsmann tagit över har Hamad haft det tyngre.

- Han prioriterar spelarna han har värvat in, men det betyder inte att han inte är nöjd med mig. Jag vet att han tycker att jag är en bra fotbollsspelare och att han är nöjd med mig. Det handlar om att vi har en väldigt bra trupp, och att han prioriterar andra spelare före, säger Hamad, som spelade sin senaste match i mars i våras mot Stuttgart.

Situationen i Hoffenheim ser inte ut att ändras för 25-åringen, som nu är helt inställd på att byta klubb i januarifönstret, vilket han även berättade för Sydsvenskan i en intervju som publicerades tidigare i dag.

- Jag har saknat att spela matcher varje vecka, så det känns ganska naturligt. Jag har ett år kvar på kontraktet nu, i januari är det bara ett halvår. Jag ville dra redan i somras, men då hittade jag inget som jag kände var 100 procent bra. Jag ville inte stressa iväg bara för att dra, så jag valde att stanna och hoppas på att det kommer något i januari som känns 100. För jag kommer lämna, det är 100 procent säkert, säger Hamad till Fotbollskanalen.

Är det att vara kvar ute i Europa som är prio ett för dig?
- Jag skulle ljuga om jag sa att det vore prio ett att komma hem till Skandinavien. Det är klart att jag vill vara kvar utomlands, helst i Bundesliga och Tyskland, det tror jag att alla förstår. Men samtidigt har jag inte spelat så mycket de senaste 1,5 åren. I dagens fotboll handlar mycket om statistik, och klubbar kollar på hur många matcher man har spelat. Jag är i jävligt bra form i dag, bättre än jag någonsin varit, men klubbarna tänker inte så. Så vi får se vad som finns. Men jag har alltid haft alternativ, det har aldrig varit några problem under något transferfönster. Alternativ kommer alltid finnas. Vi får se om det kommer något tillräckligt bra som jag är tillräckligt sugen på. Annars har jag alternativ i Sverige och Skandinavien som är bra.

Hamad hymlar inte med att en återkomst till Malmö FF, som han lämnade efter SM-guldet 2013, är aktuell. 

- Det hade varit fantastiskt, så klart. Jag har fantiserat många gånger om hur det hade kunnat vara. Det hade varit vackert, faktiskt. 

Har du kontakt med MFF i dag?
- Ja, jag har haft kontakt med Malmö sedan dagen jag lämnade. De har hela tiden funnits där och stöttat mig. Jag har haft kontakt med Daniel Andersson (sportchef), han har alltid funnits där för mig och jag känner honom sedan snart tio år tillbaka. Han är inte bara en sportchef för mig, han är en vän, och jag respekterar honom väldigt mycket. Det finns få människor som han, så jag har väldigt stor respekt för honom. Sedan har jag också haft kontakt med Ola Gällstad (arrangemangschef) i MFF, han har också stöttat och hjälpt mig vad jag än har behövt. Så kontakten med Malmö har alltid funnits, och det är jag tacksam för. 

Har ni hört er för kring var ni har varandra inför januarifönstret?
- Ja. Daniel har gjort klart vad som gäller, och vi får se vad som händer. Jag känner mig alltid välkommen hem den dagen jag väljer att återvända.

Efter en period utan kontinuerlig speltid är Hamad nu rejält revanschsugen.

- Jag är redo att explodera i januari. Var jag än hamnar så ska den klubben som får mig vara glad. De kommer få mer än de tror, säger han, och betonar att speltiden nu blir det allra viktigaste. 

Kan det därför finnas en trygghet i att återvända till MFF, där de vet vem du är?
- Det är det som talar för att jag ska komma tillbaka, den tryggheten. Samtidigt är fotbollen en färskvara där det gäller att prestera. Men jag vet vad jag går för. Oavsett om jag hamnar i Malmö eller någon annan klubb i Europa vet jag att jag förr eller senare kommer få chansen att spela, för jag kommer göra så pass bra ifrån mig.

- Men jag får vara försiktig, för det är en helt ny trupp i Malmö. Det är typ två spelare kvar från tiden då jag lämnade, även om jag känner de flesta. Det är också en ny tränare och en ny ledarstab också, så man får vara lite försiktig och ha respekt för Malmös nuvarande trupp som är väldigt bra och väldigt bred. Det är inte så att jag tänker att allt ska gå lätt som en plätt om jag går dit. 

Lönerna är generellt sett ofta lägre i allsvenskan än i de större ligorna i Europa. Hur skulle du se på att ta ett steg nedåt lönemässigt om det skulle krävas för att gå till MFF?
- Lönen är en viktig grej. Jag är inte 18 år längre, jag är 25 och måste tänka på min framtid och min familj. Det är klart att ekonomin är viktig, det vet alla. Men skulle jag komma tillbaka till Malmö är det inte för att jag ska spela där i hela mitt liv.

- Om jag kommer gör jag det som en hungrig spelare, hungrigare än någonsin. Det är inte så att jag vill skriva ett långt kontrakt och bara sitta i Malmö och vara nöjd, utan jag vill spela och göra Malmö bättre än vad de är i dag. Jag vill uppfylla alla drömmar och krav som finns i klubben och göra supportrarna lyckliga, för att sedan dra ut i Europa igen.

Att en stor del av Hamads hjärta finns kvar i Malmö råder ingen tvekan om. Han ser de flesta av lagets matcher, och berättar att han håller tummarna för de himmelsblåa inför seriefinalen mot IFK Norrköping nästa helg.

- Jag kommer nog kolla på den matchen, och det är klart att jag kommer hålla på Malmö. Jag har respekt för Norrköping, men jag tror Malmö tar det. 

Publicerad 2016-10-08 kl 15:14
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER