POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
51v

Hamad valde bort europeiska klubbar: "Måste tänka på ett liv efter fotbollen"

Foto: Bildbyrån.

Jiloan Hamad kommer att spela i sydkoreanska Incheon United de kommande två säsongerna.
Men 28-åringen kunde valt att stanna på den europeiska kontinenten.
- Om jag ska vara ärlig så var det bra klubbar som hörde av sig, säger han till Fotbollskanalen.

Jiloan Hamads kontrakt med Hammarby löpte ut efter förra säsongen och sedan dess har han ryktats vara på väg till en rad olika klubbar och länder. Men nu har 28-åringen gjort klart med ny klubb och han har skrivit på ett tvåårsavtal med sydkoreanska Incheon United, som spelar i landets högstaliga.

- Det är kul! Det har varit ett långt fönster och det blev klart väldigt sent. Jag ville hålla låg profil under hela fönstret, det var många som ringde och ville fråga hur allting skulle bli. Jag hade också många funderingar.  Jag har ändå varit i Bajen i två år och jag hade som mål att Bajen skulle tas på allvar och jag känner att det är där Hammarby befinner sig när man går i säsongen 2019. Det var väldigt svårt för mig att lämna efter allting man har byggt upp i laget. Det är en fantastisk klubb. Sedan kanske jag har pratat ut i media och berättat om hur jag mådde, men det har ingenting med Sverige eller Hammarby att göra. Det var mina egna tankar om livet, det kanske kom ut på fel sätt. Jag har haft en underbar tid i Bajen och det har varit mycket funderingar, säger han till Fotbollskanalen.

Hamad gör dock ingen hemlighet av att det fanns intresse från annat håll och att han var nära att välja en annan liga och ett annat land.

- Det fanns klubbar i Europa som visade intresse och jag fick flera konkreta bud både från Europa och klubbar i arabländerna. Men sen kom det här och för mig är Sydkorea ett bra land att bo i, det är fräscht och allting är strukturerat. De sköter allting på rätt sätt. De har en norsk tränare (Jörn Andersen) med bra meriter, han har varit i Tyskland i väldigt många år. Fotbollen som de vill spela passar mig också. Jag kommer hit som en viktig spelare och det är trevligt. Sedan ska jag inte ljuga om att det är ekonomiskt bra.

Vad var det som vägde över till att det blev Sydkorea?
- Om jag ska vara ärlig så var det bra klubbar som hörde av sig. Det var antingen stora klubbar i mindre länder, typ Rumänien och Bulgarien. Sedan fanns det intresse från större ligor också, men då var det från de klubbarna som ligger i botten. Då kände jag att jag ändå är 29 år och om jag inte hade varit i Tyskland i fyra år så hade jag dragit för att uppfylla barndomsdrömmen. Men sedan är det också det här med ekonomin också och jag har sagt det redan från början att jag måste tänka på ett liv efter fotbollen. Det här känns strategiskt rätt, jag kommer ändå hit i en yngre ålder än vad väldigt många andra gör, men samtidigt öppnar jag en marknad här och kan bli kvar här ett par år och behöver inte oroa mig för ett liv efter karriären.

Hur länge förhandlade med klubben?
- Det tog ett tag. De kom för ungefär tio dagar sedan och presenterade hela sin idé. De var verkligen intresserade. Sedan är det förhandlingar fram och tillbaka, som vanligt, och då kollar man runt. Jag var nära ett par gånger att hoppa på ett annat tåg, det kom ett konkret intresse från Ryssland också, en mindre klubb som hade betalat helt okej. Men sen kände jag att det här är en upplevelse och en utmaning som jag ville uppleva.

Nu väntar träningsläger för Hamad med sitt nya lag i Thailnad.

- Allting är klappat och klart. Jag landade i dag och det har varit stressigt. Jag har genomfört läkarundersökning och kontraktet är påskrivet. Nu är jag på väg till Thailand för träningsläger med laget.

Hamad har också under vintern skaffat irakiskt pass - det av två anledningar. Dels handlar det om att han kategoriseras som asiatisk spelare i vissa asiatiska länder och dels för att han är på väg att byta landslag.

- Jag åkte till Irak för att hämta ut mitt pass så att man kan räknas som en asiatisk spelare i vissa länder. Sedan blev det ju en hajp, men det har också varit på tapeten. Men inget definitivt beslut är taget, men jag kommer med stor sannolikhet spela för det irakiska landslaget i fortsättningen, säger han och fortsätter:

- Det känns som att det är dags att avslutat det kapitlet (svenska landslaget), jag har inte kommit med efter mina insatser i allsvenskan. Jag känner att när jag ändå är i Asien så känns det som ett naturligt steg att spela i det irakiska landslaget. Det är ett stort intresse från det landet, det känns strategiskt rätt när jag nu valt att spela i Sydkorea.

Publicerad 2019-01-29 kl 09:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå