POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Hammarby en match från "orealistiskt" SM-guld: ”Då hade folk bara garvat…”

Foto: Bildbyrån.

STOCKHOLM. 19 poäng på 13 första matcherna, sedan 43 poäng fram till nu.
Stefan Billborn medger att det är lite orealistiskt att Bajen tar SM-guld.
- Om du hade frågat för 15 omgångar sedan hade folk bara garvat, säger han.

En omgång återstår, tre lag kan få fira SM-guld.

Hammarby har sju raka segrar och behöver visserligen göra fler mål än vad Malmö FF möjligen gör mot Örebro och hjälp från Norrköping med att besegra Djurgården för att sluta högst upp i tabellen, men kan samtidigt inte klaga på förutsättningarna.

Hammarby inledde säsongen med en seger, två kryss och två förluster på fem första matcherna och hade efter 13 omgångar 19 poäng. Det är något helt annat gentemot lagets avslutning av säsongen med sju segrar på senaste sju matcherna och 43 poäng på senaste 16 matcherna i allsvenskan.

Hammarby-tränaren Stefan Billborn menar därmed att lagets steg och utveckling under den här säsongen sett till vad han också förväntade sig i vintras gör att han, vid seger mot Häcken, ändå skulle kunna se tillbaka på en väl genomförd säsong.

- Ja, det tror jag. Om vi vinner mot Häcken tror jag inte att jag ser det som en enorm besvikelse. Jag kommer nog vara ganska nöjd ändå om vi vinner mot Häcken. Om du hade frågat oss för 15 omgångar sedan hade folk bara garvat. Ingen hade tyckt att det skulle vara realistiskt att vi skulle vinna 14 matcher. Jag tror att man får ta det för vad det är och inte titta tillbaka. Vi ska vinna mot Häcken nu. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger tränaren.

Billborn menar att hårt jobb och en tro på lagets spelidé låg bakom vändningen.

- Vi fick bitarna på plats. Vi har jobbat på, alla har trott på det vi gör fastän att det har varit knackigt. Då pratar jag om spelarna som litar på oss som ledare och jobbar hårt. Till slut är du då där. Det är inte svårare än så.

Nu måste alla bitar åter falla på plats för ett SM-guld. Hjälpen från Norrköping och Örebro är inget tränaren tänker på och för den delen inte heller en möjlig målskillnadsaffär med Malmö FF. Bajen är framåtlutat som det är, så är det bara. 

- Jag tror att det vore helt fel fokus för oss. Om man tror att man kan ändra på ett sätt att spela för att man ska få in andra resultat borde man göra det i alla matcher. Jag tror att vi har en fördel av att ha ett spelsätt som är framåtlutat och aggressivt. Det gäller bara att vi gör en riktigt, riktigt bra match. Vi ska spela precis likadant som vanligt och sedan får vi se hur långt det räcker. Om vi vinner matchen kommer jag att vara nöjd. Sedan får vi se hur mycket vi vinner matchen med. För mig blir det en ickefråga. Vi spelar för att vinna och har aldrig spelat med en handbroms. Det går inte att spela på något annat sätt, det finns liksom inte.

Billborn överväger därmed inte heller att, i något läge, spela på ett resultat mot Häcken. Han menar att det under säsongen varit till lagets nackdel, vilket också bekräftas av att Bajen under säsongen släppt in 14 av lagets 37 insläppta mål under matchernas 15 avslutande minuter. Övriga insläppta mål är relativt jämnt fördelade över resterande delar av matchernas första 75 minuter.   

- Vi har i stort sett aldrig någonsin gått ner och ”safe-spelat”. Vi gjorde det lite i våras och de gångerna vi har gjort det har det varit döden för oss. Då får vi fem som vill anfalla och fem som försvarar. Det går liksom inte. Jag hoppas att vi kommer att spela likadant hela tiden. Då spelar det nog ingen roll hur det är. Om det är ett mål kan man möjligtvis börja kliva i slutet, men samtidigt är det så att vi först och främst ska vinna matchen.

Oavsett är kval till Europa League nästa säsong mer eller mindre säkrat. Det är ett kvitto på lagets utveckling och steg framåt, menar Billborn.

- Jag tror bara att det är ett kvitto på att klubben är på rätt väg. Det är det stora. Det är ett kvitto på det, det är det man ska se det som. Det är bara otroligt roligt, ett mervärde, men att vi också såklart ska göra allting där för att göra det så bra som möjligt. Det är ett litet kvitto på vägen att vi, även om det gått lite snirkligt, är där. Jag tror inte att man ska göra mer av det än så.

Hammarbys möte med Häcken börjar klockan 13.00 under lördagen och sänds på C More Live och streamat på cmore.se, samt på TV4 och TV4 Play.

FAKTA

Sändningstider för sista omgången

12.00 Hammarby-Häcken - C More Live, cmore.se, TV4, TV4 Play.
12.00 IFK Norrköping-Djurgårdens IF - C More Fotboll, cmore.se
12.00 Örebro SK-Malmö FF - Sportkanalen, cmore.se
12.50 AIK-Gif Sundsvall - C More Live 2, cmore.se
12.50 Falkenbergs FF-AFC Esklistuna - C More Live 3, cmore.se
12.50 IK Sirius-Kalmar FF - C More Live 4, cmore.se
12.50 Helsingborgs IF-IF Elfsborg - C More Live 5, cmore.se.
12.50 IFK Göteborg- Östersunds FK - C More Golf, cmore.se

Publicerad 2019-11-02 kl 09:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå