POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Hammarby för första gången i EL-kval - så har det gått tidigare i Europa

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

STOCKHOLM. Hammarby är klart för Europa League-kval 2020.
Det är blott sjätte gången i klubbens historia som det blir spel i en av de stora turneringarna i Europa.

Hammarby avslutade årets allsvenska säsong starkt, men nådde än dock inte hela vägen fram till ett SM-guld, till stor del med anledning av en svag start på säsongen med 19 poäng på de första 13 matcherna av säsongen. Oavsett är laget nu klart för spel i en stor turnering i Europa igen - Europa League-kvalet nästa år och för första gången sedan laget kvalade till Uefa-cupens gruppspel 2007/2008. 

Hammarby har vid ett antal tillfällen genom åren spelat i bland annat numera nedlagda cupen Intertotocupen, men spelade för första gången i en stor turnering i Europa i (också numera nedlagda) Cupvinnarcupen 1983. Hammarby ställdes då i första omgången mot albanska laget KF Tirana och vann med totalt 5-2 över två möten. I andra omgången blev det däremot förlust med 3-2 över två möten och efter förlängning mot finländska laget FC Haka.

Andra gången Hammarby var ute i Europa var under 1985. Då besegrade först Bajen bulgariska laget Pirin Blagoevgrad med 7-1 över två möten och därefter blev det 5-4-seger mot skotska St Mirren över två möten innan det blev förlust mot tyska laget Köln med totalt 4-3 över två möten. 

Därefter dröjde det länge innan nästa Europa-spel, fram till sommaren 2002 med debut i Champions League-kvalet. Då tog däremot resan slut redan i första omgången mot serbiska laget Partizan Belgrad efter totalt 5-1 över två möten. Fredrik Winsnes gjorde Bajens enda mål i första mötet som slutade 1-1.

Två år senare var det dags igen, kval till Uefa-cupen. Bajen besegrade först isländska laget Akranes med 4-1 över två möten och åkte sedan ut mot spanska laget Villarreal med totalt 5-1. Björn Runström stod för flest mål i Bajen, totalt två stycken, i Europa-spelet den gången, medan bland annat Petter Andersson gjorde ett mål i ena kvalmötet med Akranes.

Senast Bajen var ute i Europa var under 2007. Då blev det totalt fyra matcher i kvalet till Uefa-cupen, först seger mot med 3-2 totalt mot norska laget Fredrikstad efter mål av Paulinho Guara, Sebastian Castro-Tello och Sebastian Eguren, men sedan förlust med 5-2 över två möten med portugisiska laget Braga. I det dubbelmötet stod Petter Andersson för båda Bajens mål.

Nästa sommar blir det därmed alltså åter comeback för Hammarby i Europa, för sjätte gången i klubbens historia i en av de stora europeiska turneringarna.

Fotnot: Hammarby har genom åren både deltagit i Tipscupen och Intertotocupen vid flera tillfällen, vilket är turneringar som numera är nedlagda. Båda cuperna rankades däremot inte som några av de "stora" turneringarna i Europa och är därmed inte med på den här listan. Mellan 1995 och 2008 gick Intertotocupen under Uefa och var då en kvalificerande turnering för kvalet till Uefa-cupens gruppspel. 

FAKTA

Här är åren Hammarby har spelat i någon av de "stora" turneringarna i Europa

1983/1984: Cupvinnarcupen   
1985/1986: Uefa-cupen
2002/2003: Champions League
2004/2005: Uefa-cupen
2007/2008: Uefa-cupen

Fotnot: Hammarby har genom åren både deltagit i Tipscupen och Intertotocupen vid flera tillfällen, vilket är turneringar som numera är nedlagda. Båda cuperna rankades däremot inte som några av de "stora" turneringarna i Europa och är därmed inte med på den här listan. Mellan 1995 och 2008 gick Intertotocupen under Uefa och var då en kvalificerande turnering för kvalet till Uefa-cupens gruppspel. 

Publicerad 2019-11-02 kl 15:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå