Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Hammarby: Swedberg-affären sprack på grund av kriget

Allsvenskan

Ryssland har invaderat Ukraina.
Enligt Hammarby gjorde kriget att Williot Swedbergs övergång till Lokomotiv Moskva sprack.
- Vi alla är bestörta över den utveckling vi ser nu, säger Hammarbys ordförande Mattias Fri till Fotbollskanalen.

2:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Hammarby-Falkenberg i spelaren ovan.

De senaste dagarna har läget i Ryssland och Ukraina varit anspänt. Samtidigt har Lokomotiv Moskva försökt värva Hammarbys mittfältare Williot Swedberg, och i tisdags skrev Aftonbladet att övergången var klar.

Men under natten till torsdagen startade Ryssland krig och invaderade Ukraina. Nu berättar Hammarbys sportchef Jesper Jansson att världsläget gjorde att övergången sprack.

- Det har varit en väldigt delikat och svår fråga. Vi har haft mycket att ta hänsyn till och har tagit det här på fullaste allvar, säger Jansson till Fotbollskanalen.

Att Ryssland har startat krig mot Ukraina, hur stor del hade det i att det inte blev någon övergång för Williot till Moskva?

Annons
- Väldigt stor del. Från vår sida. Från hans sida får du ta med honom och hans familj. Men vi har tagit det på fullaste allvar, och det har varit en speciell situation.

Kriget gjorde att det inte blev av?
- Det kan man väl säga. Vi måste ta hänsyn till det, vilket vi har gjort. Plus att vi inte varit drivande i frågan och var inte i behov av att sälja. Men såklart har det spelat en väldigt stor roll.

Att rent moraliskt sälja en spelare till en rysk klubb?
- Ja, absolut. Både moraliskt och säkerhetsmässigt. Det är väldigt speciellt.

Både Aftonbladet och Expressen har rapporterat att pappersstrul låg bakom att Williot Swedbergs övergång till Lokomotiv Moskva inte blev av. Klubbarna ska därför inte ha hunnit färdigställa affären innan det ryska transferfönstret stängde tidigare i veckan.

Aftonbladet har även uppgett att det har funnits diskussioner om att Swedberg ska flytta till Lokomotiv Moskva i sommar i stället, men nu tycks alltså affären vara helt avblåst.

Annons

När Fotbollskanalen når Hammarbys orförande Mattias Fri är han tydlig med att klubben inte kan tänka sig att sälja spelare till ryska klubbar, så som läget är nu.

- Nej, ur ett moraliskt och mänskligt perspektiv skulle vi inte det, men vi verkar ju inom ett större sammanhang med regelverk att förhålla oss till från Uefa med mera. Det är svårt för oss att som enskild klubb bojkotta en europeisk liga, men vi ställer oss helt bakom Svenska Fotbollförbundets protest mot playoff-matchen i Ryssland, säger han och fortsätter:

- Det som har hänt påverkar såklart. Vi alla är bestörta över den utveckling vi ser nu. Förutom moraliska och mänskliga dimensioner, finns det även massa praktiska svårigheter också. Det finns säkerhetsaspekter och det är massa saker som hänger i luften.

Ni skulle tacka nej till bud från ryska klubbar i dag?

Annons
- Det är som sagt många aktörer som är inblandade i en spelarövergång, inte minst spelaren själv, och därför är det svårt att tvärsäkert säga något så länge våra beslutande fotbollsorgan inte säger att en enskild liga ska stängas ute. Men jag har svårt att se att det skulle hända, att vi skulle sälja någon spelare dit. Och jag har även svårt att se att någon spelare skulle vilja gå dit nu.  

Publicerad 2022-02-24 kl 11:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto