Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Harmoni i Malmö FF

Den goda hösten i fjol, att spelarna har blivit ett år äldre, Ivo Pekalskis genombrott. Och så assisterande tränaren som fick gå. Man kan finna många detaljer i det som lett till Malmös guldläge 2010.

Regnskurarna piskade Swedbank stadion. Inte en spelare fanns inom synhåll. Tränaren Roland Nilsson hade gett dem ledigt på torsdagen. Själv var han på något tidigt morgonmöte men svarade direkt i sin mobil på den raka frågan:

TT: Varför har det gått så bra i år?
- Har jag sagt så många gånger...Vi gjorde en väldigt bra höst i fjol, den tog vi med oss. Vi har fått behålla spelarna och de har utvecklats. Förra säsongen började med att vi sålde Ola Toivonen, nu har vi fått behålla alla, det underlättar.

Från krampaktigt till guldläge

Fjolåret började bra, sedan kom det krampaktiga och när det såg som värst ut vände allt. Med många fina matcher på höstkanten. Med facit i hand blev det ett normaltillstånd och därför är Nilsson i guldläge. MFF-tränaren skaffade sig också en ny assistent, katalanen Joseph Clotet Ruiz.

TT: Vad har han betytt?
- Han kom med influenser från den spanska ligan. Vi har jobbat mycket med detaljer i spelet.

Pekalski avstägd

Inför säsongsstarten talade Nilsson om målvakten Johan Dahlin och Daniel Andersson som nyckelspelare. Men många andra har klivit fram. Kanske allra mest mittfältets Ivo Pekalski, en 19-åring som aspirerar på titeln som allsvenskans bäste innermittfältare. Och så Wilton Figueiredo bredvid honom. Pekalski är avstängd i avslutningen mot Mjällby på söndag.

TT: Har du lösningen där?
- Måste jag ha. Det finns flera andra, men det är klart att Ivo är viktig i sin roll.

Harmoni i truppen

Roland Nilsson har lett Malmö 2008 och 2009 med resultat som inte tilltalade varken sponsrande nätverk, supportrar eller styrelse. En omorganisation kan stort ha bidragit till att Nilsson är nära att bli guldtränare. Plus att MFF har gjort det överlägset bästa året sedan guldet 2004. Nilsson tvingades ta ett obekvämt beslut på försäsongen, nämligen att bryta med assisterande tränaren Hans Gren som följde med från förra klubben Gais till Malmö. I en av många intervjuer med Sydsvenskan säger lagkaptenen Daniel Andersson om den förändringen att "han har vuxit rejält som tränare den här säsongen, han var förstetränare innan också men det har blivit tydligare nu. Han är stabilare och har pondus och självförtroende":
- Ett delat ledarskap är svårare att hantera.

Framgång föder framgång. Malmö i fjol fick aldrig någon rejäl framgångsvåg, en där man vinner många matcher i rad. Laget satte inte "dit bollarna". I år har man gjort flest mål i allsvenskan.
- Där är harmoni i truppen. Det märks så tydligt, säger förre sportchefen Hasse Borg som finns nära Malmö FF.

Publicerad 2010-11-04 kl 14:11
Annons
Annons
Annons