POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

"Hattens" son får topp-jobb i AIK: "Självklart var jag intresserad"

Foto: Privat/Bildbyrån.

Stefan ”Hatten” Söderberg är en stor AIK-profil.
Nu har hans son Fredrik utsetts till vice klubbdirektör.
Om han gillar kopplingen?
- Det blir lite tjatigt om jag ska vara ärlig… säger han till Fotbollskanalen. 

Stefan Söderberg är ett välkänt namn för de flesta AIK:arna. Söderberg hade stor del i framgångarna på 90-talet och har bland annat kallats för ”värvarkungen”. 2002 lämnade han dock innan han återvände för en kort sejour 2005. Redan i maj 2006 lämnade Söderberg dock jobbet efter en konflikt med klubbledningen.

”Hatten” (efter hatten han ofta bar) var en profil under sin tid i Gnaget - och bland annat var det han som basade över värvningarna då AIK köpte loss Andreas Andersson från Newcastle för över 20 miljoner kronor. 

Hans son, Fredrik Söderberg, har de senaste åren haft rollen som biljett- och marknadsansvarig. På måndagen kom dock beskedet om att han lyfts upp ett hack och blivit vice klubbdirektör, Björn Wesströms högra hand.

Han behövde inte tänka två gånger innan han tackade ja.

 - Jag fick frågan från Björn Wesström om jag var intresserad av att arbeta med honom som vice klubbdirektör för att gemensamt titta på hur vi strategiskt kan utveckla AIK Fotboll på lång och kort sikt. Och självklart var jag det, säger han till Fotbollskanalen. 

Vad kommer du göra?
- En direkt sak är att jag kommer att titta på de olika processer vi har kring de intäktsområden vi arbetar med - och att utveckla synergieffekter där. Det inkluderar i allra högsta grad mitt tidigare arbete kring biljetter och årskort bland annat.

Vem som ersätter eller hur man ska ersätta de uppgifter Söderberg nu sysslat med återstår att se.

- Matchevenemang är ju en kärnverksamhet för AIK Fotboll, det är något vi behöver titta på, hur det arbetet ska fortlöpas, vem som ska göra det och i vilken utsträckning. Det blir en av mina första saker att titta på, hur jag ska fördela det arbete jag tidigare gjort. 

Varför tror du att fått jobbet?
- Björn kan ju bättre svara på den frågan naturligtvis, men jag tror att vi kompletterar varandra bra. Han har sin bakgrund inom sporten och föreningsvärlden, samtidigt som jag har ögon som kommer från det kommersiella. Jag tror att AIK Fotboll är en väldigt bred verksamhet och därmed väldigt komplex. Som klubbdirektör behöver du ha en väldig spännvidd och för att räcka till där så behöver du extra bandbredd och det är det jag kan komplettera med.

Kopplingen till pappa Stefan då? Fredrik Söderberg själv tycker det fokuseras en aning mycket på det faktum att han är son till en stor Gnaget-profil.

 - Han tycker säkert att det är kul (att Fredrik fått jobbet reds. anm). Jag förstår att det är en rolig story, men jag tycka att det blir lite stora växlar. Han var i första hand sportchef, jag har inte någon erfarenhet från sporten överhuvudtaget, jag har kommit in till AIK för att jag arbetat med marknadsföring, försäljning och evenemangsdrift, det är väldigt olika bevekelsegrunder. Sedan har jag en stor AIK-fostran och en stor AIK-inblick, men där tror jag våra likheter slutar. Det är mer slumpen som gjort att vi hamnat där än något annat.

Han fortsätter: 

- Då var AIK verkligen bara A-laget herr, det var så otroligt starkt förknippat med den verksamheten, organisationen var mycket mindre. Det här AIK som jag är verksam inom är en helt annan klubb, med en mycket större bredd. Det är som två helt olika världar, även om det grundar sig i samma sak.

Är ni lika mycket AIK:are båda två?
- Haha, ja… det här blir ju subjektivt. Jag är nog mer supporter och han mer sportnörd, tror jag. Men hans hjärta klappar ju naturligtvis för AIK.

Hur känner du för att frågor kring det Stefan gjorde och kopplingen som blir?
- Det kan vara tjatigt om jag ska vara ärlig… Och det är verkligen två helt olika världar. Han arbetade förvisso som klubbdirektör under ett tag men framför allt var han ju sportchef. Det är hans arv. Jag har aldrig arbetat med sporten på det sättet. 

Har du ambitionen om att komma högst upp i trädet, oavsett om det är kring sporten eller någon annan del?
- Det vore ju märkligt om jag första dagen på jobbet om jag kände att: ”Här var jag inte nöjd…” Haha. Min horisont just nu är att långsiktigt arbeta inom AIK Fotboll för att utveckla de strategier vi redan håller på med för att ta oss till nästa nivå.

”Hatten” åt sidan, Fredrik Söderberg är redo att sätta tänderna i nya arbetsuppgifter - och först och främst ska alltså han och Björn Wesström hitta den bästa formen för sitt kommande samarbete.

- Det ska bli svinroligt, säger Fredrik Söderberg.

Publicerad 2020-05-04 kl 20:59
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto