Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Hemmaklubben" skrotas - så ska Unibets 20 miljoner delas ut till klubbarna istället

Allsvenskan

"Hemmaklubben" blir "Publikstödet".
Det innebär att de 20 miljoner som delas ut till klubbarna i allsvenskan och superettan baseras på lagens publiksiffror.

6:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Djurgården-Malmö FF i spelaren ovan.

Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om "Hemmaklubben" och kritiken som funnits mot Svensk Elitfotbolls projekt med spelbolaget Unibet. Först pausades det och nyligen stod det klart att det kommer göras om helt.

Nu meddelar ligaorganisationen Sef i ett pressmeddelande att "Hemmaklubben" försvinner och ersätts av "Publikstödet".

De 20 miljoner som Unibet årligen delar ut till klubbarna i allsvenskan och superettan kommer nu baseras på publiksiffror.

Varje klubb är garanterad 200 000 kronor och den som vinner "Publikstödet" får som mest två miljoner kronor.

Sef skriver:

"Summan som varje klubb kan få styrs av hur mycket publik som kommer på matcherna. Publikstödet tar dels hänsyn till varje klubbs totala publiksiffra under säsongen, men också hur mycket en klubb har ökat sin publik, både i absoluta tal och procentuellt jämfört med föregående år".

Annons

Framöver kommer det alltså inte finnas något krav på supportrar som vill bidra med pengar till sin klubb att registrera sig för spel hos Unibet.

- Vi på Unibet brinner för svensk fotboll och är själva supportrar. Vi är alltid öppna för att förändra och förbättra vårt sponsorskop och har därför, tillsammans med Svensk Elitfotboll, tagit beslutet att ersätta Hemmaklubben med Publikstödet, säger Unibets sponsorchef Anders Falk.

Mats Enquist, avgående generalsekreterare hos Sef:

- Tillsammans med Unibet har vi en ambition att arbeta för att skapa förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling för svensk fotbolls framtid och en hållbar spelmarknad. Under det senaste året har vi lyssnat runt bland våra klubbar och supportrar vad de tycker och vad som vi möjligen kunnat göra annorlunda. Den förändring vi gör nu är att vi skapar ett helt nytt koncept där fokus ligger på publik och supportrars värde.

Annons

FAKTA

Så fördelas de 20 miljonerna

* 20 miljoner kronor fördelas till klubbarna en gång per år. Varje klubb är garanterad minst 200 000 kr och som mest 2 miljoner kronor.

* Eftersom olika klubbar har olika förutsättningar delas pengarna ut baserat på tre separata tabeller med varsin fast totalpott: Högst totalpublik över säsongen, störst procentuell ökning av publiksnittet, samt störst ökning i absoluta tal jämfört med föregående säsong. Placeringen i respektive tabell har en fast summa pengar kopplad till sig, ju högre placering desto högre summa pengar. 

* Ur totalsumman är 400 000 kronor öronmärkta till specialpriset ”Årets läktarlyft”. Detta pris tilldelas de två lagen i Allsvenskan respektive Superettan som i flest hemmamatcher slår sitt publiksnitt från föregående säsong.

* Även om en klubb minskar sin publik så är den fortfarande garanterad minst 200 000 kronor (samma villkor som gällde för Hemmaklubben).  

Fakta: Svensk Elitfotboll.

Publicerad 2023-03-31 kl 12:00

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto