Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Henning Berg sågar AIK:s träningsförutsättningar: "Usla"

Allsvenskan

SOLNA. Vintern och våren har varit utmanande för AIK, menar Henning Berg.
På grund av dåliga träningsförutsättningar.
- Jag trodde AIK hade det mycket bättre, säger tränaren till Fotbollskanalen.

8:29
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se ett magasin om AIK i spelaren ovan.

I torsdags genomförde AIK:s herrlag sitt första träningspass på anläggningen Karlberg, där spelarna har sin vardag och de svartgula har tillgång till en gräsplan. Enligt sportchefen Thomas Berntsen kommer laget träna där från och med nu. 

Tidigare under vintern har AIK hållit till på Skytteholms IP, men också i en inomhushall i Väsby, norr om Stockholm. För konstgräsmattan på Skytteholm bedöms egentligen inte hålla måttet.

Huvudtränaren Henning Berg tar upp ämnet med Fotbollskanalen inför lördagens match mot Mjällby i den tredje allsvenska omgången. Och han är inte tillfreds med situationen.

Annons

- Vi har haft usla träningsförutsättningar den senaste månaden eller de senaste sex veckorna, efter att vi kom tillbaka från Spanien (träningsläger). Det har varit många olika typer av planer vi tränat på. Det har inte varit på den nivån som vi gärna vill ha när vi ska jobba med vårt spel och utveckla laget och spelare.

- Det har varit en utmaning. Men vi har gjort bra resultat ändå, säger Berg och pekar exempelvis på att man var nära att gå till final i svenska cupen.

Hur är planen på Karlberg?
- Den är inte bra den heller. Det är gräs men det finns hål i den och den är ojämn. Mattan är så klart mycket jämnare i hallen i Väsby. Där är det ett konstgräs som är torrt men som är mjukare än det på Skytteholm. 

- Hade vi bara haft ett konstgräs som vi kunde vattna hade det varit bra.

På sikt kommer dock det faktum att laget kan träna på Karlberg hjälpa AIK, menar Berg.

Annons

- Den (gräsmattan) är inte bra än men vi får se när den blir det. Om det tar en månad till eller vad det blir, det hänger lite på vädret. Det behöver gro lite gräs för att den ska bli bra.

Den norske tränaren medger att han inte förstod hur illa läget var när han kom till klubben i fjol.

- Jag trodde AIK hade mycket bättre träningsförutsättningar under vintern. På sommaren är det bra, när gräsplanen på Karlberg är på topp. Den var väldigt bra i fjol och kommer säkert bli bra i år också, senare.

- Det var därför det var så sjukt viktigt för oss att kunna dra på två träningsläger i år. Förutsättningarna vi har här när vi inte kan träna på gräs… de är inte på en nivå som är bra nog för AIK.

Hur känner du kring situationen?
- Det finns inget att göra. Vi kan bara ha fokus på det vi kan göra något åt. Sen får vi se till att vi i framtiden, om vi vill bli mycket bättre, har bättre förutsättningar.

Annons

Behöver ni vara utomlands ännu längre?
- Det bästa hade ju varit att lägga en toppkvalitativ konstgräsmatta. En som är mjuk eller som du kan vattna. Vi behöver inte så mycket mer än det. Att man inte kan klara av att få till det i Stockholm… det är överraskande. 

- Det är ju möjligt att lägga in ordentligt konstgräs på Skytteholm, exempelvis. En med en bra matta och fyllning, och som du har möjlighet att vattna. Under vintern behöver vi inte vattna heller för då är det fuktigt oavsett.

Berg konstaterar sedan att det inte är AIK som bestämmer över Skytteholms IP, som drivs av Solna stad. Det är dock klubbat att den anläggningen ska rustas upp i olika etapper.

- Jag räknar med att planen där är bättre nästa vinter, självklart. Då ska vi ju spela cupmatcherna där. Det säger sig självt att planen måste vara bra.

Annons

AIK-tränaren är alltså relativt tillfreds med inledningen på tävlingssäsongen och de fyra poäng som man fått med sig från de två första serieomgångarna. Men han är tydlig:

- Det finns saker i vårt spel som vi vill ska bli bättre. Det råder ingen tvekan om det.

- Vi kan bli bättre i vår offensiva uppbyggnadsfas, hur vi använder bollen, valen vi tar kring när vi ska trä igenom motståndaren, flytta bollen i sidled, attackera snabbt eller ta längre tid på oss. Den tajmingen och den samhandling behöver vi jobba på.

Nu ska man alltså ta sig an Mjällby på Strandvallen, precis som i kvartsfinalen av svenska cupen.

- Vi var väldigt nöjda med att vinna 3-1 sist. Vi vet att vi gjorde några bra saker då men att vi också gjorde saker som vi kan förbättra. Mjällby hade mycket boll och bra tryck utan att skapa allt för många chanser. Men det var mycket tryck mot oss i boxen.

Annons

- Det verkar som att de har tagit några steg spelmässigt (i år). De är lite bättre i sitt anfallsspel och sättet som de spelar sig fria bakifrån. De har lite fler varianter vad gäller hur de spelar upp och de är lite mer samspelta. Sen är de alltid ett fysiskt lag och ett bra duellag.

Publicerad 2024-04-13 kl 08:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto