POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
10å

Hete Hysén: "Landslaget är bonus"

Han dansade ett par år i Djurgården och sedan försvann han i Sunderlands fotbollsmörker. Nu är blåvite Tobias Hysén i sitt livs form ännu en gång och alla undrar om hans nästa steg är blågult.
-Chansen finns, säger han till TT.

På tisdag tar förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson ut den svenska truppen inför VM-kvalen mot Danmark (på Råsunda den 6 juni) och Malta (den 10 juni på Ullevi).

Efter superstarkt spel hittills i år, där han ofta lämnat kantspringandet och i stället trängt sig in i boxen, kan det mycket väl vara dags för Tobias Hysén att göra comeback i landslaget?
-När målen trillar in så är det klart att chansen finns, men man måste vara klar över att det finns en hel del konkurrens, säger Tobias Hysén.

Men många tycker att du för närvarande är allsvenskans allra bäste
-De två bästa allsvenska spelarna heter Henrik Larsson och Anders Svensson, det är en bit kvar innan man kommer upp i deras nivå.

Är ditt mål att göra comeback i landslaget?
-Hittills har det mest varit bonus att få vara med och så är det fortfarande. Men spelar man bra i klubblaget så kanske det där kommer automatiskt.

Tobias Hysén har svävat i sitt livs form förr. Han hade tagit SM-guld med Djurgården. Han vann skytteligan i den saligt avsomnade Royal league. Han togs ut i landslaget. Han skrev på för engelska Sunderland.

Flyt var bara förnamnet. Det gick åt pepparn. Han åkte hem, bildade familj och fick tillbaka tryggheten i IFK Göteborg.

Och nu är Hysén tillbaka med ett spel som osar landslag lång väg.
-Han har mognat och hans stora spelförståelse har blivit ännu mer betydelsefull eftersom hans löpningar numera är så vältajmade, säger Stefan Rehn, IFK-tränaren med Djurgårdsförflutet.

När Tobias Hysén kom till Djurgården från Häcken hade han enligt Stefan Rehn en mer defensiv inställning. Nu har han utvecklat offensiva kvaliteter som lett till ledning i skytteligan.
-Han är en väldigt bra omställningsspelare men har också blivit en jättebra boxspelare, säger Rehn.
-Det är lite kul... innan säsongen började pratade vi faktiskt om att han har kvaliteter att bli skyttekung.

IFK-tränaren tror att den tveksamma Sunderland-perioden kan ha varit värdefull eftersom Tobias Hysén nu vet vad som krävs för att lyckas.
-Han vet vad som väntar där runt hörnet, det är många som inte vet trots att de snackar om det.

Själv kan Tobias Hysén egentligen inte förklara årets sköna förvandling, mer än med att självförtroende förstås spelar in. När man är inne i ett stim, som han säger, så tenderar allt gå som man vill.
-Jag försöker att hålla mig mer i boxen, och det är kanske därför man gjort lite fler mål.

Nästa landslagsuttagning sker på tisdagen...
-Ja, precis.
Vill du vara med då?
-Vill och vill, säger han. Det vill väl alla.

TT

Publicerad 2009-05-25 kl 13:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå