Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

HIF:s ordförande om kritiserade sponsringen: "Förväntar mig tydliga besked från Sef"

Allsvenskan

Helsingborgs besked att spela med Viaplay på matchdressen har skapat förvirring.
Detta då konkurrenten Discovery är ny rättighetsinnehavare för allsvenskan.
- Jag förväntar mig tydliga besked från Sef, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Helsingborgs IF meddelade i veckan att föreningen har tecknat ett långsiktigt samarbete med Nordic Entertainment Group (NENT), vilket bland annat innebär att herrlagets ryggtavla kommer prydas av strömningstjänsten Viaplays logga. Sponsringen från NENT ska gynna Helsingborgs flick- och damsatsning som tar fart under året. 

"Partneravtalet är ett av de mest ambitiösa i klubbens historia och kommer möjliggöra etablering av nya HIF-lag öppna för kvinnliga spelare i alla åldrar, med NENT Groups BEAT Diabetes-initiativ som huvudsponsor. NENT Group och HIF kommer även att samarbeta på ytterligare aktiviteter som främjar en hälsosam livsstil, inkludering och välmående", skrev HIF på sin hemsida. 

Annons

HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg sa också så här om samarbetet:

- I vårt arbete mot en jämställd förening får vårt nya samarbete med NENT Group en enorm betydelse. Det ger oss en långsiktig partner som även kommer gå hand i hand med vårt övriga hållbarhetsarbete. Vi ser otroligt mycket fram emot denna resa tillsammans med NENT Group, som kommer att ge oss stora möjligheter att få fler flickor att börja spela fotboll, sa han i en kommentar på föreningens hemsida. 

Men sedan i år sänds samtidigt allsvenskan på NENT:s konkurrent Discoverys plattformar i ett tv-avtal som löper över till och med säsongen 2025. 

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist berättade därför, i en intervju med FotbollDirekt, att HIF:s besked om ett sponsoravtal med NENT "kom som en överraskning" och att Sef därmed vill prata med Skåneklubben, då "det här inte är i enlighet med" intresseorganisationens överenskommelser.

Annons

- Vi har pratat om det internt i Sef. Jag vill inte säga för mycket än. Jag måste få chansen att prata med klubben också. Det är ingen tvekan om att vi kommer behöva ta ett snack med klubben, för det här är inte i enlighet med våra överenskommelser, sa Enquist till FotbollDirekt. 

HIF:s ordförande Krister Azelius säger i sin tur nu till Fotbollskanalen att avtalet inte har någon avsikt att provocera den nuvarande rättighetsinnehavaren Discovery.

- Vi har inte fått någon information att det finns en reglering för fast reklam till något som rör sig i det enskilda avtalet. Skulle det vara så att vi inte fick ha denna sponsor borde vi få tydliga besked. Vi måste vara lojala då mot riktlinjerna, eftersom vi har ingen avsikt att bryta något i gällande avtal för allsvenskan, säger Azelius till Fotbollskanalen. 

Annons

HIF har även redan både pratat med Enquist och Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson om vad som egentligen gäller i frågan.

- Måhända skulle det komma som en överraskning för oss att det finns begräsningar i avtalsrätten. Vi har pratat med Mats och Lars-Christer och vi kommer rätta oss i ledet om det behövs, säger Azelius.

Han fortsätter:

- Jag förväntar mig tydliga besked från Sef, om det är så att Discovery har en exklusiv rätt att neka andra konkurrenter att synas som i detta fall. Det borde i så fall vara tydligt, för vi har ingen avsikt att stå för något kontraktsbrott.

Det återstår att se hur SEF kommer hantera fallet framöver. Krister Azelius ser ändå fördelar med regleringarna som råder.

Är det inte en fri marknad som gäller?
- Nej. Om alla gör som de vill blir det “High Chaparall”. Då får klubbarna heller inte de stora pengarna från Discovery i det här fallet. Fri marknad nej, men väl tydliga direktiv om vad som gäller, säger HIF-ordföranden.

Annons

Han fortsätter:

- Om vi gjort fel är jag kritisk mot Sef och beredd att pudla mot Viaplay och Nordic Entertainment Group.

Publicerad 2020-03-08 kl 09:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto