Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

HIF:s stora kris - klubbens öde i finansiärers händer

Allsvenskan

Överintecknade spelare och ekonomisk kris. Helsingborgs IF är rejält illa ute. Nu ligger klubbens öde i fyra finansiärers händer.

Foto: Scanpix

Under onsdagen har Helsingborgs Dagblad publicerat en granskande artikel om Helsingborgs IF:s ekonomi.

I den framgår det att HIF:s ekonomiska läge är värre än vad som kommit fram hittills. Fyra finansiärer, och delägare i spelare, vid namn Bengt Persson, Bengt Adolfsson, Kenneth Nilsson och Jerry Wiener styr vad som kommer att hända med klubben framöver.

Under sommaren behövde HIF, enligt HD, få in 7,75 miljoner netto från spelarförsäljningar. Emil Krafth och Victor Palsson såldes (tio miljoner), medan man även fick in 1,5 miljoner när Walid Atta såldes vidare från Häcken till Genclerbirligi.

Men pengarna från Atta-affären gick direkt ner i externa finansiärers fickor och enligt Helsingborgs Dagblad var Krafth intecknad till över 100 procent. Försäljningen till Bologna är alltså en förlustaffär för HIF.

Annons

Om alla finansiärer vill ha ut sina pengar för Krafth, då är klubbens pengar slut och elitlicensen i rejäl fara.

Resurs Bank, som äger 50 procent av Emil Krafth, har bestämt sig för att avstå från sin del just nu, fram till att HIF kan betala tillbaka. Men deras villkor är att de andra Krafth-ägarna också avstår från sina delar.

Bengt Adolfsson tänker dock inte göra det.

- Jag begär ut de pengarna. Jag har gjort mitt av finansiella åtaganden i HIF, säger Adolfsson till Helsingborgs Dagblad.

Nu måste Helsingborg visa Resurs Bank att man inte använder pengarna från de andra finansiärerna till att betala Bengt Adolfsson.

Bengt Persson vet inte hur han ska göra med sina pengar, men Jerry Wiener har bestämt sig för att inte ta ut det han har rätt till - i nuläget.

HIF:s klubbdirektör David Brodetsky hoppas att finansiärerna ska avstå från sina Krafth-pengar under det här året så att klubben sedan kan betala ut dem.

Annons

- De investerade med hjärtat. Jag hoppas att de fortsätter tänka så, säger Brodetsky till HD.

Kanske löser Helsingborg situationen kring Krafth. Problemet? Både Jere Uronen och Robin Simovic, som är potentiella större försäljningar framöver, är intecknade på samma sätt som Krafth, enligt Helsingborgs Dagblad.


Alla allsvenska matcher ser du hos C More. Teckna ditt abonnemang här.

Publicerad 2015-09-23 kl 10:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto