Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hyllar nya regeln: "Med dagens teknik känns det som en självklarhet"

Nästa säsong ska läkarna ha möjlighet att videogranska situationer med misstänkta huvudskador.
En regeländring som välkomnas av Elfsborgs läkare Matilda Lundblad.
– Med dagens teknik så känns det som en självklarhet, säger hon till fotbollskanalen.se.

Fotbollskanalen.se kan i dag berätta att det kommer genomföras en rad regeländringar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan till säsongen 2015.

En regeländring som bara kommer gälla allsvenskan är att en läkare ska ha möjlighet att videogranska situationer med misstänkta huvudskador innan en spelare får klartecken till spel.

Så här lyder regeln:

”Arrangerande förening är ansvarig för att läkare finns i anslutning till det tekniska området. Läkarens uppgift är att assistera åskådare, spelare i båda föreningarna och funktionärer. Läkaren ska under match ges tillgång till repriserade matchbilder för att kunna bedöma inträffade huvudskador.”

Under VM uppstod en rad situationer där spelare fick smällar mot huvudet, men trots det tilläts spela vidare. Mest uppmärksammad blev Christoph Kramer som fick en smäll mot huvudet i finalen mot Argentina.

Tysken spelade vidare i flera minuter och berättade efteråt att han inte kom ihåg något från den första halvleken.

Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad är positiv till den nya regeln.

–  Det känns som en jätteviktig regel. Bara under den här säsongen är det vid några tillfällen som den hade behövts. Vid en match fick Marcus Rohdén en smäll mot huvudet och för oss på bänken var det omöjligt att se vad som hände. Då försökte jag kolla på C Mores skärmar, men de kunde inte få fram det just då, säger Lundblad till fotbollskanalen.se.

Kommer det här hjälpa er mycket i bedömningen om det är en hjärnskakning?

– Ja, absolut. Hjärnskakningssymtom kommer inte alltid på en gång. Man behöver se smällen. Är det en rejäl smäll mot huvudet, då plockar man ju bort den spelaren. Men om man inte ser och spelaren inte riktigt kan berätta själv så kan man inte göra en ordenlig bedömning. Med dagens teknik så känns det som en självklarhet att den möjligheten till videogranskning ska finnas.  

Ni läkare kommer inte ha något veto, kan det vara svårt att stå emot tränare och spelare?

– Det har ju varit snack om just det, men där tycker jag inte alls att det är något problem. Är det en huvudskada och jag bedömer det som en hjärnskakning så är det inget snack om saken. Spelaren vill ju oftast spela vidare. Då får man säga att det är min bedömning som gäller. Då kan det vara lite irriterat, men sen får man sätta sig ner och förklara och då är det inga konstigheter.

Om man tillåter sig att bli lite konspiratorisk så kan du som läkare vara ansvarig för båda lagen under en match och då taktiskt plocka bort en spelare i det andra laget. Är det ett problem?

– I teorin visst, men det är inget jag ser som ett problem. Är man läkare och jobbar med fotboll så är spelarnas hälsa det viktigaste. Man jobbar ju åt ett lag, men jag aldrig hört att det varit någon diskussion om det. Vi har ofta fotbollsläkarträffar där man träffar läkare från andra lag, så det finns en väldigt god relation. Det är ingen konkurrenssituation mellan läkarna.

Publicerad 2014-11-19 kl 12:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons