Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Idrottsläkaren vittnar om spelar-oro: "Många som hör av sig"

Allsvenskan

Det finns en oro bland spelarna inför att spela matcher under pandemin.
Det berättar Elfsborgs och GFC:s läkare Matilda Lundblad.
- Det är många som hör av sig, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Den 14 juni är tanken att allsvenskan ska dra igång igen, med eller utan publik. Just nu är dock beskedet från Folkhälsomyndigheten att det inte får spelas några seniormatcher.

Viruset slår olika hårt på olika människor och vissa aktiva fotbollsspelare som drabbats av viruset (eller misstänkt att man drabbats av det) har vittnat om hur hårt drabbad man blev. 

 - Det var det värsta ögonblicket i mitt liv, berättade till exempel Pepe Reina i en intervju med italienska Corriere dello Sport.

Dessutom tvingades den tidigare Blåvitt-talangen Kamal Mustafa till intensivvård efter att ha smittats, vilket han berättat om i Göteborgs-Posten. 

Annons

 - Jag kommer fortfarande inte ihåg någonting från då jag kom in, jag minns bara att jag ville slita av min hud, för jag var så varm, sa Mustafa då.

Matilda Lundblad är lagläkare i både Elfsborg och Kopparbergs/Göteborg FC. Dessutom sitter hon med i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté och Uefas forskningsgrupp. Just virussjukdomar hör inte till hennes expertområde, men i en längre intervju med Borås Tidning publicerad för några dagar sedan berättade hon om att hon fått stötta många spelare och att hon manar till lugn i situationen.

- Jag har blivit en corona-koordinator, förklarade hon för tidningen.

- Det är lätt att läsa kvällspress och andrahandstolkningar, men man behöver inte läsa allt hela tiden. Jag försöker få spelarna att släppa telefonerna lite. Istället uppmanar jag att ta del av informationen som kommer ut klockan två varje dag från Folkhälsomyndigheten som ju är förstahandsinformation. Och alla ändringar kring fotbollen informerar jag om. 

Annons

För Fotbollskanalen berättar Lundblad att det generellt sett finns en hel del oro bland spelarna kring att spela fotboll och vad det kan innebära.

- Ja, absolut. Det kan vara att man får ett sms, eller att spelare ringer och hör av sig. Det kan handla om att de frågar om en idrottare som blev väldigt dålig, och om det då är farligt för dem också. Jag försöker vara den som tar fram rimlig fakta och så kan de fråga mig om någonting de läst om, säger Lundblad. 

Enligt Lundblad är det framför allt spelare med utländsk bakgrund, som kommer från länder där samhället är betydligt mer nedstängt, som ställer frågor.

 - Kommer man från ett land där det är ”lockdown”, då undrar man ju varför vi får spela fotboll. Men de får samma information hela tiden och då får de samma goda förståelse och inte mer rädda än våra svenska spelare. Men det är klart att det blir konstigt innan man har förklarat varför. 

Annons

På senaste tiden har det kommit en del rapporter på ämnet. Bland annat visade forskning i Danmark på att risken är minimal att smittas om man spelar fotboll och en av deltagarna har coronaviruset. Å andra sidan visar nyligen publicerade rapporter i Italien och Tyskland att fotbollsspelare löper större risk att sjukdomen ska sätta sig på lungorna. 

Matilda Lundblad försöker vara så uppdaterad det bara går för att kunna ge rätt svar.

- Jag försöker förklara att om man tittar på det ur ett helikopterperspektiv så är det inte så farligt för unga och det är ovanligt att det blir det. Det är viktigt att förklara bakgrunden till varför vi gör som vi gör i Sverige. I måndags när jag var på träningen så informerade jag om läget och då passade jag på att säga att jag också läser om att det är många unga som intensivvårdas och det stämmer ju att det är fler än vanligt vilket är alarmerande och jag förstår att om man som läkare ser fler unga som intensivvårdas så blir det nästan som en chock och man vill varna för det här. Samtidigt är det ju så många som blir smittade av det här nu. Jag kan då försöka lugna och säga att det är extremt ovanligt att man blir väldigt sjuk, men att spelarna kan tänka på vissa saker.

Annons

Enligt Lundblad får hon även samtal från spelare och klubbar i andra delar av landet, än bara de hon jobbar för dagligen. Framför allt handlar det om klubbar där resurserna kring den medicinska staben inte är lika stor.

- Det är många som hör av sig och vill ha en tydlighet, berättar hon.

- Man famlar efter om man gör rätt. Och oron finns. Man vill inte vara sen på bollen kring att stänga ner träningar eller så, om det är det som är rekommendationerna. Jag får lite frågor.

Publicerad 2020-04-29 kl 14:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto