Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IFK Göteborg frias efter cupderbyt mot Gais på Bravida Arena

Allsvenskan

Blåvitt straffas inte efter cupderbyt mot Gais.
Detta meddelar Svenska Fotbollförbundet på sin hemsida.

Foto: Bildbyrån/IFK Göteborg.

Det var den 25 februari i år, inför den andra halvleken mellan IFK Göteborg och Gais i svenska cupen, på Bravida Arena, som ett stort antal raketer och andra pyrotekniska pjäser användes från IFK Göteborgs fans. Matchen avbröts och återupptogs aldrig. Efter många turer avgjorde Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd matchutgången och tilldömde då Gais segern med 3-0.

Vid sidan av förlusten har ordningsstörningen varit ett ärende för disciplinnämnden. Riksombudet Henrik Engvall yrkade på att klubben ska få spela en match inför ”delvis stängda läktare”, alternativt tilldömas att betala böter på grund av bristande visitation. Detta riktade IFK Göteborg skarp kritik mot och i ett uttalande skrev man bland annat det var ”högst olyckligt” att riksombudet ”verkar finna det lämpligt att tillämpa två principer vilka inte används inom svensk lagstiftning – nämligen dubbelbestraffning samt omvänd bevisbörda”. Med dubbelbestraffning syftade klubben till att man redan fått betala tillbaka pengar för matchbiljetter och tvingats avbryta partnersamarbeten.

Annons

Under torsdagen meddelade disciplinnämnden att IFK Göteborg inte straffas för den omfattande pyrotekniken. Man går helt enkelt inte på riksombudet Henrik Engvalls linje.

"Disciplinnämnden har dock kommit fram till att Göteborg inte har brustit i visitationen. Nämnden anser också att även om merparten av pyrotekniken funnits i ett låst förråd tillhörigt en annan förening kan Göteborg inte heller lastas för detta", skriver nämnden på förbundets hemsida.

Det förråd som nämnden syftar till är ett bollförråd som Lundby IF har i sin ägo. När det uppdagades att förrådet troligtvis använts för att gömma pyroteknik var Lundby IF:s ordförande Tomas Fredlund ilsken.

- Man blir bara förbannad, sa han till GP då.

SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman har tidigare berättat att uppemot 600 raketer avfyrades under "fyrverkeriregnet".

Annons

- Det är tveksamt om vi har sett något värre inom svensk fotboll, sa han till GP i februari.

Publicerad 2019-04-11 kl 09:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto