Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

IFK Göteborg-succén: "Kom inte hit för att tycka synd om mig"

Foto: Scanpix

Ifrågasatt på försäsongen. Nu är Haitam Aleesami ett av allsvenskans stora utropstecken och ett av seriens bästa nyförvärv.
- Jag kom inte till IFK Göteborg för att tycka synd om mig själv. I mitt huvud fanns bara att jag skulle lyckas, säger han till Fotbollskanalen.

Inför säsongen hämtade IFK Göteborg in Haitam Aleesami från Fredrikstad. Den 23-årige norske vänsterbacken med marockanskt ursprung skulle alltså klara av att ta steget från andraligan i Norge till spel i en av Sveriges toppklubbar.

Och till en början gick det ganska trögt för Aleesami i sitt nya lag, som bestod av väldigt många nyförvärv. På försäsongen kom inte försvararen upp i nivå – och var ifrågasatt av Blåvitts supportrar.

- Jag kom till en helt ny stad, ett helt nytt land, en helt ny klubb med en ny tränare. Allt var nytt. Det var perfekt att jag fick försäsongen på mig att lära känna spelarna båda på och utanför planen. För allt handlar om relationer i fotboll, säger Aleesami.

- Det kändes inte så bra i början och vi hade inte de bästa matcherna ihop. Om folk inte var nöjda då, så är det helt okej, men vi jobbade stenhårt för att bygga ett bra lag och jag gjorde det för att lära känna Blåvitts och Jörgens (Lennartsson, IFK Göteborgs tränare) spelstil och filosofi.

Saker och ting tar tid när det sker förändringar, menar Aleesami.

- Allt sker inte över en natt. Det kan ta upp till sex månader för att få allt att klaffa. För det är inte så att vi har blivit så mycket bättre spelare nu när det går bra. Vi har samma teknik, samma fart och är samma spelare. Det är bara det att andra brickor har fallit på plats. När serien drog igång var det dags att leverera och det tycker jag att jag har gjort. 

Du var beredd på att det skulle ta tid?
- Ja, det är klart att jag var beredd på det. Jag kom hit med inställningen att jag behövde lära känna alla. Vad jag kan göra och prestera, det vet jag. Men jag måste ha med mig tio andra på planen som jag känner väl. Jag tänkte att jag skulle använda de tre månaderna på försäsongen till att utveckla kommunikationen med och relationen till de andra. För det är inte så att jag utvecklat mina egenskaper väldigt mycket. Visst, saker och ting går lite snabbare här och jag måste tänka och handla lite snabbare. Det är en anpassning jag behövde gå igenom, men jag tycker att jag kom in i det ganska snabbt. 

Men är det inte lätt att få negativa tankar i huvudet när det inte riktigt går som man vill?
- Nej. Alltså, för min del… Jag tränar varje dag på att bygga relationer och för att behandla bollen snabbare. Jag kom inte till Blåvitt för att tycka synd om mig själv. Jag kom hit för att utvecklas och jag är noga med allt varje dag för att kunna utvecklas.

- Jag skulle bara lyckas. Det är den enda tanken som har funnits i mitt huvud. Det är en inställning. Jag är hungrig och jag har kommit hit för att vinna titlar. Jag måste ha den mentaliteten. 

Haitam Aleesami har spelat varenda minut av allsvenskan 2015 och varit bergfast i IFK Göteborgs startelva. Han har varit en del av den backlinje som släppt in färst antal mål i allsvenskan och samtidigt bidragit offensivt, med sin teknik, styrka och snabbhet.

- Det har varit en fantastisk tid i Göteborg hittills. Här har vi en spelargrupp som är professionell, hungrig och har en vinnarmentalitet. För oss handlar det om att vinna, att bli bättre och att vara bäst. Sedan är allt utanför det sportsliga också bra. Staden är fin och vi har fantastiska supportrar som stöttar oss varje match.

- Vi har en jättefin stämning i laget. Jörgen (Lennartsson) tycker att alla ska vara polare utanför planen också. Det är så man når framgångar. Och tränarna har haft tydliga linjer för hur vår fotboll ska vara. De har varit noga med allt. Det är ingen tillfällighet att det gått bra. Vi har en spelargrupp som jobbar stenhårt. 

Är du inte lite överraskad över att det gått så bra med tanke på att ni är så många nya spelare sedan förra säsongen?
- Absolut. Men om alla som är överraskade hade åkt till Kamratgården (IFK Göteborgs träningsanläggning) och sett hur vi tränade i december, januari och februari, då hade de nog tänkt: ”Det här kan bli bra”. 

Hur skiljer sig fotbollen i Norge jämfört med den i Sverige?
- Det är lite annorlunda. Det är lite bättre spelare, lite bättre lag och ett helt annat tryck och intresse. Det är fler supportrar och det tycker jag är väldigt kul.

- Jag skulle säga att den svenska ligan är bättre än den norska. Det är tajt här. I Norge har det ofta varit två lag som utmanar varandra om guldet, max två-tre lag. Här är det AIK, Djurgården, Blåvitt, Malmö, Elfsborg, Norrköping. 

Har ni nivån för att vinna guldet?
- Det är svårt att säga. Vi är inne i ett Europa-spel också och det är jättetajt med matcher. Men vi tar match för match. Jag menar att vi har kvalitet för att ta hem SM-guldet, men vi får se hur långt vi går i Europa League också, och om det har påverkan. Men vi har förberett oss länge på det här och jag ska inte klaga på att det är många matcher. Jag ska inte säga att vi inte vinner guld på grund av Europa, det ska jag inte.

Aleesamis succé i IFK Göteborg har lett till att röster i Norge har börjat höjas för att vänsterbacken ska bli uttagen i förbundskapten Per-Mathias Högmos A-landslag.

- Fokus är på Blåvitt. Mitt fokus är att utvecklas som spelare, sen vore det en ära att få representera Norge. Men det är inget jag kan ha fokus på och det är inget jag kan påverka mer än att göra det bra på planen. Jag har fokus på att ta tre poäng med Blåvitt. Om Högmo tycker jag är tillräckligt bra, då tar han ut mig. Men jag har inga förväntningar på att komma med i landslaget. 

Så hur är livet just nu?
- Jag kan inte klaga. Jag jobbar stenhårt och inget som händer är en tillfällighet. Men jag ska vara ödmjuk, för fotboll är en färskvara.

Hur ser du på din framtid?
- Jag har varit i Blåvitt i sju månader och jag har tre och ett halvt år kvar på mitt kontrakt. Jag förhåller mig till kontraktet och om någon klubb är ute efter mina kvaliteter så får de höra av sig till mina agenter Morten Wivestad och Mike Kjølø. Man kan säga att framtiden ligger i deras händer. Det är de två som jobbar med sådana saker. Jag har fokus på Göteborg och att ta tre poäng i nästa match.

Vad är dina ambitioner?
- Jag har alltid drömt om de stora ligorna, som England, Spanien, Tyskland, Portugal och Frankrike. Vi får se vad framtiden har att bjuda på. Jag vill bara bli bättre och utveckla mig.

23-åringen har gjort en stor resa under det senaste halvåret, men helt nöjd är han aldrig. Aleesami vill ha mer.

- Det finns alltid lite att gå på. Det finns alltid något jag kan göra bättre. Jag kan alltid bli bättre defensivt och jag kan alltid bli mer involverad offensivt. Men jag tar det pusselbit för pusselbit. Jag försöker göra det bättre varje match och göra mina lagkompisar bättre. Jag vill inte skina på egen hand, jag vill göra det ihop med laget. Tre poäng är något man delar tillsammans, inte för sig själv, avslutar Aleesami.

Publicerad 2015-07-23 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons