Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Bjärsmyr: "Det börjar väl bli dags för guld nu"

Foto: Scanpix

Pressen är stor på IFK Göteborg. Trots en andraplats fick Mikael Stahre sparken och åtta år har gått sedan senaste SM-guldet. En alldeles för lång tid om man får tro klubbens lagkapten.
– Ja! Det börjar väl bli dags nu … säger Mattias Bjärsmyr till Fotbollskanalen.

IFK Göteborg har precis genomfört ett av många tuffa träningspass under försäsongen. I Kamratgårdens matsal slår vi oss ner tillsammans med allsvenskans grinigaste spelare.
– Haha, ja den utmärkelsen … när jag får de lapparna när man ska svara på sådant så brukar jag slänga dem. Sen är jag inte gnällig, jag kanske slänger käft men jag gnäller inte. Jag kan ta utmärkelsen, det är mest kompisar och så som tycker det är kul och skickar lite sms. Pontus (Wernbloom) var snabb på att slänga iväg ett sms …

Stora delar av A-truppen i IFK Göteborg har bytts ut. Flera tunga namn har lämnat klubben. Vissa spelare som klubben hade velat ha kvar; Jakob Johansson, May Mahlangu med flera och vissa som klubben ville bli av med; Nordin Gerzic och Daniel Sobralense för att nämna några. Samtidigt fick Mikael Stahre överraskande sparken trots en stark höst och en andraplats i tabellen. Något som överraskade spelarna i IFK Göteborg.

"Inget man hade på känn"
– Man blev chockad, eller ja inte chockad kanske men överraskad. Det var inget man hade haft på känn faktiskt. Det blev en överraskning när man kom hit och Micke berättade för oss. Det var väl några dagar man tänkte på det sen vet man att det hör till den här världen. Både tränare och spelare lämnar ibland. Sen är det klart att man tänker en hel del på personen i fråga. Men jag har bara gott att säga om Micke, vi kom bra överens och han är en bra tränare, säger Bjärsmyr och fortsätter.
– Man har ju varit med om att tränare fått gå. I Grekland var det ju ännu mer speciellt, något år fick tränaren sparken trots att vi ledde serien. Precis efter att han haft sitt snack med oss och ska gå ut från träningsanläggningen så möter han den nya tränaren och presidenten i dörren. Det var väl lite illa skött kan man tycka.

Vad är nytt med Lennartsson kontra Stahre?
– Det är inga jättestora förändringar, men vi ska ju vara ett mer spelförande lag nu än vad vi kanske har varit tidigare. Där blir en sådan som ”Sebban” väldigt viktig för oss med sitt passningsspel. Han har sett riktigt bra ut. Men rent taktiskt och så är det ganska likt, det är mer att vi skruvar på lite saker här och där. Sen när vi har bollen så kanske det är lite mer fria tyglar, vilket kanske krävs ju längre fram i planen man är. Ofta börjar ju uppspelen med oss mittbackar och vi har ju två anfallare mot oss, mittfältarna ställs ju kanske mot åtta gubbar som de ska förbi och då krävs det lite mer fria tyglar och så.

29-åringen från Hestra är inte bara lagkapten utan även lagets försvarsgeneral. Sedan flytten hem från Grekland har han varit given i startelvan.
– Klart man känner konkurrens lite, det är väl bara en period då vi var lite ont om mittbackar för något år sedan. Men sen tycker jag att jag har gjort det tillräckligt bra för att spela.

Under försäsongen har ni bytt backlinje i varje match, hur påverkar det ert försvarsspel?
– Vi tränar ju ihop varje dag, men det är inte i närheten av samma sak. Vi har ju haft några skador och sen har Jörgen velat testa lite olika saker. Men jag är faktiskt helt ärlig nu, överraskad över hur snabbt det har gått att få ihop det. Sen är vi ju inte färdiga för då hade vi ju spelat i Champions League nu men vi har fått en bra start.

Gyllene generation i IFK
För åtta-tio år sedan slog sig en ”gyllene generation” fram i IFK Göteborg. Oscar Wendt, Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Marcus Berg och Mattias Bjärsmyr. Samtliga som haft mer eller mindre lyckade utlandsäventyr. Ofta har dessa spelare pratat om hur de vill avsluta sina karriärer ihop. Svensson och Bjärsmyr är redan ”hemma” men när kommer de andra?
– Det vet man ju inte. Men de har gjort det riktigt bra, framförallt Pontus. Han har gjort det otroligt bra med sina förutsättningar, han spelar sitt spel och gör det enkelt och det har tagit honom väldigt långt. Sen tror han ju att han fått en helt annan touch på bollen bara för att han är utlandsproffs. Han är ju med och tränar ibland på sommaren och ja, det märks att han fortfarande ska hålla sig till det han kan, köttandet.
– Men alla de är kompisar till mig och bra fotbollsspelare så det är klart att det hade varit kul att spela ihop igen, säger Bjärsmyr.

Jörgen Lennartsson har ofta lyft fram Mattias Bjärsmyr under försäsongen. ”Han är en otroligt bra kapten och föredöme. Sen är han en riktigt vass mittback, han är bra han, Bjärsa”. Därför var det inte någon överraskning att Bjärsmyr fick behålla kaptensbindeln.
– Jag gillar rollen, känner mig ganska mer bekväm med den nu. Jörgen har gett mig ett större ansvar och det växer jag med. Jag gillar det.

Apropå ansvar, vilka spelare tar lite extra ansvar ute på plan, så att ni inte gör en likadan insats som mot Trollhättan?
– Det är väl jag, Sebban gör det också, Lasse och så Gurra. Men jag tycker att de andra kanske kan ta lite mer av den biten ibland, jag ligger på dem. Problemet mot Trollhättan var ju att ingen tog ansvaret.

Hur bra är årets IFK Göteborg?
– Bra, hur bra vet man ju inte. Det är som sagt mycket nytt och sedan vet man inte hur bra de andra lagen är. Malmö tillexempel har ju fått behålla en hel del spelare och har även de plockat in en del nytt. Men en topplacering ska vi kunna ta!

Hur viktigt var det för er gulddröm att Lasse Vibe blev kvar?
– Det var självklart bra för oss, han gjorde det väldigt bra förra året. Sen ska man inte kräva eller förvänta sig att han gör lika många mål i år, men han är viktig för oss så det är bra att han blev kvar.

Andra barnet på väg
Nyligen har familjen Bjärsmyr med frun, Matilda, dottern Charlize valt att lämna innerstan för att flytta till hus. Samtidigt är familjens andra barn på väg.
– Ja, det blir ganska snart. Men det känns otroligt skönt faktiskt att flytta till hus. Man kan öppna dörren och gå ut och slippa stan. Tidigare så kunde man ju inte gå utanför dörren utan att ha massa rödljus, bilar, spårvagnar, oljud och allt annat. Nu är det ett helt annat liv och det har nog gjort mig lugnare. Sen att vara pappa har ju också hjälpt till. Det är otroligt skönt att kunna koppla av med familjen och det går inte att slappna av helt för min dotter behöver ju bli underhållen också.

Husflytt, långtidskontrakt, låter som du börjar överge tanken på en ny utlandsflytt?
– Det är nog olika från spelare till spelare, men jag måste ha den tanken och moroten för att prestera bra. Sen ska det ju vara något speciellt men förhoppningen måste jag ha för att prestera. Men jag trivs och har alltid trivts oerhört bra i IFK Göteborg så det är ju inte så att jag springer runt på planen eller går hemma och tänker på det, men någonstans långt bak i huvudet måste tanken finnas.

Publicerad 2015-03-20 kl 18:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons