Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Blåvitt utan press i cupen: "Ska hantera balansgången"

Foto: Scanpix

När kvartsfinalerna drar igång av Svenska Cupen är det ett IFK Göteborg som kan spela lite utan press. Laget behöver inte en seger i cupen för att ta sig till Europa.
– När matchen börjar då gäller det att vinna, säger Jörgen Lennartsson.

IFK-tränaren var på väldigt gott humör under fredagsträningen inför cupkvarten. Även om hans uppgift att bygga sitt IFK till stor del påminner om det jobb Henrik Larsson genomför i Helsingborg så skiljer sig en punkt. Helsingborgs enda chans att få spela i Europa i år är att vinna cupen. Något som IFK Göteborg inte ”behöver” då laget säkrat spel i Europa.
– Förstå mig rätt, det handlar mer om förberedelserna, träningsintensiteten inför match. Men när matchen börjar då gäller det att vinna. Vi bygger självförtroendet i gruppen, spelet och en vinnarkultur i gruppen. Det är saker som är superviktigt, säger Lennartsson.

"Finns ett dubbeltänk"

Även om det är en match som alla vill vinna så är det inte nu som de allsvenska lagen har planerat att dra igång tävlingssäsongen. Det är enligt Lennartsson, tre veckor kvar av försäsongen.
– Det finns ett dubbeltänk hos oss. Dels att vinna matchen och vara med och slåss om en titel i cupen, dels att vi också förbereder oss inför 30 allsvenska omgångar. Det är balansgången däremellan som vi försökt hantera för att tillgodose båda sakerna på bästa sätt. Kanske inte så mycket i laguttagning, mer när det gäller träningen. Vi har kört på ganska tufft den här veckan, tuffare än vi kanske gjort om det hade varit en allsvensk.

Lennartsson njuter även av att det nu blir spel på riktigt gräs.
– Vi hoppas ju på fint väder och mycket publik. Det är också en del av byggandet av fotbollssäsongen. Hittills har ju Svenska cupen varit en konstgrästurnering och det känns ju jäkligt bra att en sådan prestigefull turneringen övergår till en riktig arena med naturgräs.

Anfallsspelet i fokus

Kontringsspelet har sett bra ut för IFK Göteborg under senare delen av försäsongen. Nu ligger fokus för laget att få till anfallsspelet mot etablerade försvar.
– Fysiskt sett är vi jättelångt framme. Mentalt, gruppdynamiskt är vi långt framme. Vi har ett jädra gott gäng, stark team spirit och lagkänsla. Mycket glädje i verksamheten. Där är vi bra. Spelmässigt ligger vi långt framme i kontringsspelet. I spel mot etablerat försvar har vi fortfarande ett antal pinnhål att jobba med, att kunna hålla bollen längre på motståndarens planhalva. Det jobbar vi på varje dag, nästan. Defensivt är det okej, inte helt klockrent, men okej, säger Jörgen Lennartsson.

Trolig startelva för IFK Göteborg:
John Alvbåge - Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson, Heath Pearce - Jakob Ankersen, Tom Pettersson, Sebastian Eriksson, Sören Rieks - Lasse Vibe, Mikael Boman.

Publicerad 2015-03-14 kl 10:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons