POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
IFK GÖTEBORG

Förbundet om cupkritiken från Mild: "Vi gjorde inte heller vinst"

Trots att cupfinalen mellan Djurgården och Blåvitt drog 22 000 åskådare blev klubbarna utan pengar. Håkan Mild är fundersam kring upplägget – men SvFF har svar på tal.

- Förbundet fick inte heller någon vinst, säger Niklas Bodell.

Det var tidigare den här veckan som IFK Göteborgs avgående sportchef gästade fotbollskanalens nya podcast "Lundh" där Olof Lundh tar emot olika fotbollsprofiler för längre samtalsintervjuer. Håkan Mild delade bland annat med sig av sin syn på hur allsvenskan och landslaget ska kunna utvecklas framöver, men han luftade även en del mer kritiska funderingar. Exempelvis ställde han sig frågande till hur svenska fotbollförbundet sköter ekonomin kring den svenska cupfinalen.

Mild refererade till IFK:s två senaste matcher på den nivån, 2007 och 2013 mot Kalmar FF respektive Djurgården. Enligt honom skilde sig förtjänsten markant åt från det ena tillfället till det andra.

- Vi fick 300 000 kronor var för en cupfinal inför 5 000 i publiken i Kalmar (2007) - nu var det 26 000 i publiken och vi fick inte en krona, sade Mild och hävdade att föreningen tagit upp saken med SvFF, men utan att få svar

När fotbollskanalen.se ringer förbundets informationsansvarige Niklas Bodell vill han inte ge sig in i diskussioner om matcher som spelades för många år sedan, eftersom det är svårt att verifiera vilka siffror som stämmer så långt tillbaka i tiden. Däremot har han inga problem med att förklara varför Blåvitt kammade noll 2013.

- Det enkla svaret är att förra årets cupfinal var ett betydligt större och dyrare arrangemang än vad Kalmarmatchen förmodligen var 2007. Med en större kostnadskostym blir det mindre pengar över och det var båda klubbarna införstådda i från början, säger Bodell.

Men ett större arrangemang borde väl betyda ökade intäkter också?

- Det kan man tycka, men i det här fallet genomfördes matchen på en stor arena som är ganska service- och personalkrävande. Sedan var det en högriskmatch också vilket innebär att inte minst säkerhetskostnaderna stiger. De lär ha legat högre än vad fallet var mellan Kalmar FF och IFK Göteborg, även om jag helst inte vill jämföra rakt av.

Hur fungerar det när ni bestämmer hur den ekonomiska fördelningen ska se ut, är det olika från år till år?

- Nej, fördelningen har sett likadan ut länge, och den är enkel. Det är nämligen så att en tredjedel går till det ena finallaget, en tredjedel går till det andra, och den sista tredjedelen går till fotbollförbundet helt enkelt. I det här fallet var det ingen av de här tre parterna som tjänade en krona på cupfinalen.

Cupfinalen gick inte med vinst?

- Nej, det blev ett nollresultat för 2013.

Podcasten "Lundh" kommer med ett nytt avsnitt varje vecka och du hittar den på iTunes eller här på fotbollskanalen.se.

Publicerad 2014-04-15 kl 18:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå