Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Gren om jakten på "Mister X": "Var medierna som blåste upp det"

Foto: Scanpix

IFK Göteborg med sportchef Mats Gren, t.v., och tränare Jörgen Lennartson, t.h.

FK Göteborgs supportrar väntade och väntade och väntade, men någon "Mr X" kom aldrig.
Sportchefen Mats Gren har varit pressad, ifrågasatt och stundtals hånad under vintern och våren. Nu sitter han bara nöjd i båten.
- Det var media som blåste upp det där, säger Gren om den fruktlösa "Mr X"-jakten.

IFK Göteborg bestämde sig tidigt för att man behövde en kreativ och kvalitativ innermittfältare. Det tilltänkta stjärnförvärvet, som var färdigmallat men inte namngivet, döptes då till "Mr X" av såväl supportrar som journalister.

Sportchefen Mats Gren var öppenhjärtigt ärlig i processen, svarade rakt på frågor och erkände att han fått nej på nej på nej.

För dyrt och svårt
Lilleströms unge Marius Lundemo var för dyr, Bologna-proffset Erik Friberg valde danska Esbjerg och den kamerunske stjärnan Jean Makoun — med VM- och Premier League-meriter — gick inte att lösa från franska Rennes.

- Vi har ju försökt få in den som de kallade "Mr X", men vi lyckades inte, konstaterar Mats Gren.

Nej, det blev ingen innermittfältare; till sist nöjde sig fjolårets allsvenska tvåa IFK Göteborg med en skadedrabbad norsk mittback i Thomas Rogne.

- För vår trupp så var det just nu det bästa valet. Nu känns truppen ändå bra, stabil och ganska bred också, säger Gren.

Har du känt en press på dig att få in en "Mr X" under vintern?
- Nej, det var media som blåste upp det, så det har inte berört mig mycket. Och nu när vi tog in Rogne så blev det väl rätt lugnt ändå. Han har ju ett bra cv han också; varit i Celtic och Wigan och så.

Behöll skyttekungen
Det blev ingen stjärnvärvning till innermittfältet, men Mats Grens vinter var inte helt fri från framgångar. Fjolårets skyttekung Lasse Vibe — 23 mål i allsvenskan — valde att stanna i IFK Göteborg, trots att han hade engelska klubbar efter sig och ett lukrativt anbud från Kina på bordet.

- Att få ha kvar skyttekungen; det händer ju nästan aldrig. Det var otroligt skönt, säger Mats Gren.

Samtidigt gick IFK Göteborg back med 10 miljoner kronor under 2014, så Vibe-budet från Kina hade varit välbehövliga kronor i klubbkassan.

- Visst hade det varit det. Det här beslutet togs i slutändan av Lasse. Vi var ju glada över att få ha honom kvar, även om vi hade fått in mycket pengar för klubben om han försvunnit.

"Alltid nå topp-tre"
Mikael Stahre tog, efter en väldigt stark höst, IFK Göteborg till en andraplats i fjolårets allsvenska, bakom suveräna Champions League-laget Malmö FF.

För det belönades Stahre med — sparken.

Pressen torde därför vara stor på efterträdaren Jörgen Lennartsson, men Mats Gren tonar ner förväntningarna.

- Det handlar aldrig bara om placeringar i fotbollen, men i IFK Göteborg ska vi alltid nå en topp-tre-placering. Sedan om det räcker till ett SM-guld eller en andra- eller tredjeplacering i år får vi se.

Han fortsätter:

- Internt finns det ingen stress att vi ska vinna guld i år. Men inom de närmaste åren måste det helt klart vara målet att ta ett SM-guld.

Publicerad 2015-04-01 kl 21:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons