POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Störst i stan - ändå oro i Blåvitt: ”Vår andel har minskat”

Störst i stan - men gapet till de andra klubbarna har stadigt minskat. IFK Göteborg jublar inte över att återigen vinna en supporterundersökning.
- Det här är inget evigt tillstånd - vi måste vara ödmjuka och arbeta ännu hårdare i framtiden, säger Blåvitts marknadschef.

Varannan göteborgare som håller på ett fotbollslag väljer IFK Göteborg. I går presenterades SOM-undersökningen, där stadens fotbollssympatier kartläggs, av forskare vid Göteborgs universitet.

Blåvitts marknadschef Andrej Häggblad jublar inte högt över resultatet – någon högoddsare handlade det nu inte om och Häggblad visar istället viss oro inför framtiden. Det generella intresset har gått ner, och det får marknadschefen att mana till hårdare arbete för att behålla greppet om fansen.

- Inte oväntat, det är ju ingen direkt nyhet att vi är störst i stan. Men det här är inget evigt tillstånd och vi måste vara ödmjuka och arbeta ännu hårdare i framtiden, säger Häggblad till FotbollDirekt.se.

- Framför allt är det oroande att intresse och sympatier generellt har gått ner. 53 procent av göteborgarna hade ett favoritlag 1994 och nu är det nere på 38 procent. Det är bara att konstatera att marknaden har minskat och vi måste jobba hårt för att vända den trenden.

När samma undersökning gjordes 1994 var Blåvitt förkrossande överlägset med 70 procent av de svarandes sympatier. Fortfarande är gapet ner till närmaste klubbar (Gais och Örgryte, 12 respektive 11 procent) stort, men nu skiljer det mindre.

- Då hade Blåvitt också sju spelare i VM-bronstruppen och spelade i Champions Leagues gruppspel. Det var en annan tid och kanske lite svårt att jämföra med. Men visst har vår marknadsandel minskat. Samtidigt måste vi vara positiva, vi är fortfarande överlägset störst.

- Det är också överraskande positivt att så få i undersökningen har ett utländskt lag som första lag. Det talas ju mycket om att framför allt unga människor numera väljer till exempel Barcelona eller Manchester United framför svenska lag, men de har inte kapat åt sig så mycket ändå.

Häcken landar på bara fyra procent i undersökningen, men då är den gjord efter 2010-säsongen och Andrej Häggblad tror att Hisingeklubbens andel sympatier är större i dag.

Det talas ofta om Häckens potential – deras supporterklubb växer, 100 000 invånare på Hisingen och Rambergsvallen upprustad och modern. Känner ni att det finns ett hot därifrån på sikt, med de framgångar de har nu? 

- Hot är fel ord. Vi har en potential som vida överstiger de andra klubbarna i Göteborg, vi ska fokusera på oss själva och inte snegla på vad Häcken gör. Nu är undersökningen gjord utifrån hur det såg ut 2011, och med de framgångar Häcken haft i år så tror jag säkert att de hade haft fler sympatier i en ny undersökning. De har gjort det jättebra, det är inget snack, men det är inget vi ska ägna någon energi åt.

Ni har också en bred supporterbas, visar undersökningen…

- Det är väldigt kul att kunna visa det. Vi vill kunna stå för att vi är folkets lag och mångfald är viktigt för oss. Så det är kul att undersökningen visar det, vi har fans ur alla samhällsklasser och den ambitionen har vi i klubben också.

Publicerad 2012-12-21 kl 08:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå